Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Evo kako narezati luk bez suza

Evo kako narezati luk bez suza

Većina slanih recepata podrazumijeva korištenje luka, bilo da je riječ o narezanom, nasjeckanom, protisnutom ili u nekom drugom obliku. Uz ovaj vodič narežite luk kao profesionalac

Bez obzira na to režete li luk na kockice, ploške ili ga sjeckate, vještina kojom ćete to učiniti može biti ključna za pripremu raznih jela. Luk treba znati isjeckati za večeru, lako predjelo ili pak ukusan prilog.  

POGLEDAJTE VIDEO: Riješite se zadaha nakon konzumacije luka

Pokretanje videa...

01:26

Ako naučite kako dobro oguliti i nasjeckati luk, korak ste bliže prema savršenom obroku. Osim toga, savjeti i tehnike koje preporučuje GoodHousekeeping pomažu vam ubrzati postupak što će omogućiti da sa zadatkom završite daleko prije nego što vam oči zasuze.

Woman hand cut fresh onion on white table

Glavni savjet je da investirate u dobar nož i redovito ga održavate oštrim. To osigurava lakše, ravnomjernije rezove i manje šanse da nož sklizne. Držite prste podalje od oštrice i gurnite jagodice ispod zglobova prstiju. Ovo se ponekad naziva medvjeđi stisak i štiti prste od opasnosti. Imajte na umu da su tupe oštrice sklonije skliznuti i ozlijediti vas.

Rezanje luka bez suza: Moguće je uz ovih 9 zgodnih trikova
Rezanje luka bez suza: Moguće je uz ovih 9 zgodnih trikova

Kako rezati luk bez suza

Iako postoji niz savjeta i trikova koji će omogućiti da ne zasuzite, a među njima se najučinkovitijim čini nošenje zaštitnih naočala, jedino sigurno rješenje je brzina i korištenje oštrog noža. To će omogućiti da spojevi iz luka koji potiču suze ostanu netaknuti tijekom postupka.

Guljenje luka obično je prvi korak pripreme. Uklonite krajeve stabljike tako da ih zarežete, a zatim stavite ravni kraj na dasku za rezanje i zarežite kraj korijena po dužini. Počevši od otkrivenog kraja luka, otrgnite vanjske slojeve kožice otkrivajući meso luka. Sada ste spremni za sjeckanje.

Kada se pripremate za sjeckanje luka na kockice, lakše je ako ne odrežete donji dio i vrh luka koji će latice držati na jednom mjestu i olakšati sjeckanje. Međutim, ako samo režete luk, možete odrezati korijen i stabljiku.

Od viška povrća u frižideru napravite fine namaze: Pekmez od luka, pesto od špinata...
Od viška povrća u frižideru napravite fine namaze: Pekmez od luka, pesto od špinata...

Kako narezati luk

Nakon što ste ogulili luk, stavite ga s prerezanom stranom prema dolje na dasku za rezanje. Počevši od kraja stabljike, zarežite okomito kroz luk, stvarajući polumjesec. Obavezno obratite pozornost na debljinu kriški koju vaš recept zahtijeva jer neki recepti zahtijevaju super tanke kriške, dok drugi trebaju deblje komade.

Rezanje na kockice

Položite luk na dasku za rezanje, prerezanom stranom prema dolje. Luk vodoravno zarežite nožem paralelno s daskom za rezanje prema kraju korijena, ali ne režite do kraja. Zatim zarežite luk okomito prema dolje, ostavljajući korijen netaknutim. Na kraju, okrenite luk prema ruci i narežite poprijeko, držeći korijen prstima.

Zaustavite ispadanje i potaknite bolji rast kose serumom od luka
Zaustavite ispadanje i potaknite bolji rast kose serumom od luka

Sitno sjeckanje

Riječ je o radnji kojom ćete luk narezan na kockice pretvoriti u sitnije komade, što je izvrstan početak za jelo poput kremastog rižota. Nakon što ste luk narezali na kockice, stavite šiljasti kraj kuharskog noža na dasku za rezanje, sa nedominantnom rukom na vrhu, i ljuljajte ručku naprijed-nazad, pomičući oštricu po luku narezanom na kockice.

Nastavite s tom radnjom sve dok niste postigli željenu teksturu luka. Sitno nasjeckani luk najbolje je koristiti odmah, ali možete ga čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do četiri dana.

Napravite brzu paštetu od luka, sjemenki, začina i šampinjona
Napravite brzu paštetu od luka, sjemenki,  začina i šampinjona
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2