Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Dva trika iz 1942. godine za savršeno kuhana jaja: Velika većina ljudi ih kuha pogrešno

Dva trika iz 1942. godine za savršeno kuhana jaja: Velika većina ljudi ih kuha pogrešno

U trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu, žumanjak ostaje sirov, a bjelanjak se odmah skuha. Cilj je kuhati sve sastavnice jaja u isto vrijeme na jednak način, govorila je Mary Frances Kennedy Fisher

Mary Frances Kennedy Fisher, kulinarska stručnjakinja iz SAD-a, oduvijek je smatrala da je izraz 'skuhati jaja' netočan te da se tajna uspješne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuha.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Jaja 01:11

- U trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu, žumanjak ostaje sirov, a bjelanjak se odmah skuha. Cilj je kuhati sve sastavnice jaja u isto vrijeme na jednak način - govorila je Mary koja je preminula 1992. godine, no njezine knjige i danas izazivaju velik interes. 

'Najlakši' način spremanja jaja - trik koji ne uključuje ni pribor
'Najlakši' način spremanja jaja - trik koji ne uključuje ni pribor

Tako su izdavači prije par godina pripremili reizdanje njezine knjige 'How To Cook A Wolf' iz 1942. godine, a ondje govori o metodama koje koristimo prilikom kuhanja jaja i zašto su pogrešne.

Po njoj postoje dvije alternative koje postižu najbolje rezultate:

1. 'Jaje prelijte hladnom vodom prije stavljanja u vruću'

Kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fisher napominje kako će se na taj način skuhati jednako brzo kao i kad voda krčka, no bit će bolje kuhano.

2. 'Uronite jaje u hladnu vodu pa je brzo zagrijte'

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrijete, a čim provrije jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Poslije je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njezine metode.

Nije svejedno kako u hladnjak slažete hranu: 'Jaja i mlijeko se ne smiju držati u vratima'
Nije svejedno kako u hladnjak slažete hranu: 'Jaja i mlijeko se ne smiju držati u vratima'

Osim toga, jaja su na taj način meko kuhana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju jaja tvrdo kuhati, pogotovo maloj djeci, prenio je Mirror.

POGLEDAJTE VIDEO: RAZDVOJITE JAJA SA SAMO DVA PRSTA

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom