Nakon šunki, kruha, kolača i ostalih suhih jela, dobro dođe malo promjene s nečim ukusnim i zdravim na žlicu. Juneći đuveč će svima dobro doći nakon prošlih blagdana
Đuveč s junetinom: Meso i puno povrća na žlicu za oporavak nakon uskršnjih šunki i kolača
Sastojci:
- 500 gr junetine
- 1 veći luk
- 2 srednja krumpira
- 1 patlidžan
- 1 tikvica
- 2 mrkve srednje veličine
- 2 paprike
- 2 rajčice
- 3 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica slatke crvene paprike
- 6 dcl vruće vode
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica bijelog brašna
- 2 jušne žlice koncentrata rajčice
- sol, papar, suhi peršin
Priprema:
Ogulite i nasjeckajte patlidžan ma kockice. Ostavite ga da odstoji u slanoj vodi. Nasjeckajte na kockice i papriku, mrkve, tikvicu i krumpir.
Rajčice potopite u kipuću vodu na 30 sekundi te im ogulite kožicu. I njih nasjeckajte na sitno. Očistite luk i narežite na veće komade.
Junetinu narežite na srednje kockice i stavite u tavu u kojoj ste zagrijali maslinovo ulje te kratko popržite. Smanjite vatru i povremeno promiješajte. Dodajte malo vode i pustite 15-ak minuta da prokuha povremeno miješajući.
Uzmite duboku posudu za pečenje i premažite dno s maslinovim uljem. Po dnu rasporedite luk i na njega dodajte meso. Potom dodajte i kockice krumpira, paprike i tikvicu.
U drugoj posudi zagrijte 6 dcl vode s koncentratom rajčice, solju i začinima.
Ocijedite i dobro istisnite patlidžane i dodajte na meso i krumpir u duboku posudu. Dodajte i na kockice narezane rajčice te protisnuti češnjak.
Pola zagrijane smjese s paradajzom prelijte u duboku posudu za pečenje, a pola ostavite za kasnije.
Staviti stakleni poklopac ili aluminijsku foliju na posudu za pečenje i stavite u unaprijed ugrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva na 2 sata.
Izvadite đuveč iz pećnice, u preostalu smjesu s koncentratom rajčice dodajte brašno, dobro promiješajte i dodajte u đuveč. Sve lagano promiješajte i vratite u pećnicu na još pola sata.