Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Dobre su za okoliš i za ljudsko zdravlje: Odaberite namirnice s niskim ugljičnim otiskom

Dobre su za okoliš i za ljudsko zdravlje: Odaberite namirnice s niskim ugljičnim otiskom

Klimatske promjene usko su povezane s prehrambenim navikama ljudi. Prečesta konzumacija mesa, kupovanje voća i povrća van sezone od velikih dobavljača te prekomjerni industrijski izlov ribe utječu na okoliš

Kako bismo pomogli našem okolišu možemo učiniti neke sitne promjene u našim prehrambenim navikama. Jedno istraživanje sa Sveučilišta u Oxfordu izvijestilo je da proizvodnja hrane igra glavnu ulogu u emisiji stakleničkih plinova. Od promjene prirodnih ekosustava i biološke raznolikosti do minimalizacije ekološke otpornosti, sve faze u lancu opskrbe (na primjer obrada, transport, distribucija, maloprodaja i pakiranje) emitiraju stakleničke plinove koji unapređuju klimatske promjene.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zaboravljene namirnice 01:45

Odaberite hranu s niskim ugljičnim otiskom

Hrana s niskim ugljičnim otiskom je neprerađena cjelovita hrana. Jedenjem takve hrane pomažete svom tijelu i planeti. Manje mesa i konzumacija lokalnog i organskog voća i povrća čini dobru formulu za zdraviji i održiviji način života

Ideja za dijetalni ručak: Varivo od kelja, brokule i poriluka
Ideja za dijetalni ručak: Varivo od kelja, brokule i poriluka

Voće: Idealno svježe, organsko i lokalno: jabuke, banane, naranče, citrusi, šljive, avokado, grožđe, breskve, sezonsko bobičasto voće itd.
Cjelovite žitarice: kvinoja, amarant, raž, bulgur, heljda, proso, kukuruz, zob itd.
Povrće: krumpir, gljive, rajčica, lisnato povrće
Orašasti plodovi: indijski orah, orasi, pistacije
Mahunarke: leća, slanutak, grah, soja, grašak itd.
Održiva morska hrana: konzervirana riba ili manje ribe poput lososa, tune i slično.
Organski tofu
Tempeh

5 na dan - formula za dulji život
5 na dan - formula za dulji život

Održiva prehrana može biti složena i drugačija nego ono na što smo navikli, ali time podupiremo zaštitu okoliša. Odabir hrane s nižim ugljičnim otiskom igra ključnu ulogu u smanjenju našeg utjecaja na okoliš. 

Avocado, Broccoli, Spinach & Quinoa Salad

Izbjegavanje hrane koja se prevozi zrakom, smanjenje bacanja hrane, prihvaćanje sezonskih proizvoda, manje plastike, uzgajanje vlastite hrane i smanjenje jedenja mesa i mliječnih proizvoda samo su neke od mnogih strategija za rješavanje naših globalnih ekoloških problema, piše Mind Body Green.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3