Obavijesti

News

Komentari 3

Dobitnica nagrade Fric: 'Drago mi je što su u mom romanu prepoznali svu dubinu traume'

Dobitnica nagrade Fric: 'Drago mi je što su u mom romanu prepoznali svu dubinu traume'
4

Ivana Šojat ovogodišnja je dobitnica nagrade Fric za fikcijsku prozu s romanom "Sama". U romanu, kroz priču o Mirni, ženi u 38. godini života, prevoditeljici koju okolina ne razumije i ne odobravaju njezinu rastavu

Ivana Šojat ovogodišnja je dobitnica nagrade Fric za fikcijsku prozu s romanom "Sama". U romanu, kroz priču o Mirni, ženi u 38. godini života, prevoditeljici koju okolina, a posebice roditelji, ne razumiju i ne odobravaju njezinu rastavu, progovara o transgeneracijskoj traumi i otvara žensku perspektivu.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Dok smo živi smo mladi i možemo riješiti takve traume. To je bolan proces gdje moramo rastvoriti rane, čistiti ih i pustiti ih da zacijele. To je rušenje sustava, a jako je teško rušiti i graditi nešto novo i čisto i za to treba hrabrosti, ali vjerujem da ima nade - rekla je Šojat.

Nagradu Fric utemeljila su 24sata i tjednik Express, a dodijeljena je sedmi put pod pokroviteljstvom Barcaffea u petak u Državnom arhivu u Zagrebu. Konkurirale su knjige fikcijske proze napisane na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku, ali premijerno objavljene u Hrvatskoj u razdoblju 1. srpnja 2022. do 30. lipnja 2023. godine.

Zagreb: Dodjela književne nagrade Fric

Finaliste je odabrao žiri predvođen predsjednicom, teatrologinjom Natašom Govedić, a u kojem su još bili molekularna biologinja Dragomira Majhen, dramaturginja Dubravka Vrgoč, kritičar i teoretičar književnosti Tomislav Brlek, teolog Dalibor Milas, odvjetnik Čedo Prodanović i povjesničar Hrvoje Klasić.

Ivana Šojat napisala je tekst koji otvara žensku perspektivu
Ivana Šojat napisala je tekst koji otvara žensku perspektivu

U finale se plasiralo šest naslova: "Peleov priručnik" Dragana Juraka, "Mirovanje" Dunje Matić, "Gracija od čempresa" Želimira Periša, "Brod za Issu" Roberta Perišića, "Ljeta s Marijom" Olje Savičević Ivančević i pobjednički roman "Sama" Ivane Šojat.

Zagreb: Dodjela književne nagrade Fric

- Mirna se razvodi nakon što muža uhvati u preljubu. Prethodno odlučuje i da neće biti majka. Te dvije njezine sudbonosne odluke navlače na nju gnjev roditelja, koji su stava kako žena bez djece nije ostvarena žena. Roman je sraz tradicionalnog (zapravo mizoginog) i pravičnog, uvid u duboko nepravedan odnos prema ženi kao ljudskom biću, priča o raspuštenici, 'nedovoljno dobroj i nedostojnoj poštovanja - ispričala je ranije Šojat o romanu.

Nagrada Fric: U Puli proglašeno šest finalista najprestižnijeg književnog priznanja u zemlji!
Nagrada Fric: U Puli proglašeno šest finalista najprestižnijeg književnog priznanja u zemlji!

Nagrada nosi ime po nadimku književnika Miroslava Krleže, a upravo je s njegovim protagonistkinjama žiri povukao paralelu govoreći o junakinji romana "Sama".

- Zahvaljujem žiriju što su u mom romanu, koji naizgled izgleda pitko, prepoznali svu dubinu traume. Ovo je roman koji je inicijalno trebao biti za djecu i mlade i trebao je biti priča o djevojčici koja pati od anoreksije, ali onda sam rekla urednici da me pusti da pišem iz srca i tako je nastao ovaj roman. Drago mi je da je žiri prepoznao da sam se cijela dala u njega - otkrila je Šojat te dodala kako joj je ovo jedan od najautobiografskiji romana koje je do sada napisala.

Zagreb: Dodjela književne nagrade Fric

Ivana Šojat, pjesnikinja je, esejistica, prozaistica i romansijerka, a iza sebe ima 19 ukoričenih naslova: pet zbirki poezije ("Hiperbole", "Uznesenja", "Utvare", "Sofija plaštevima mete samoću" i "Ljudi ne znaju šutjeti"), zbirku eseja "I past će sve maske", četiri zbirke novela ("Kao pas", "Mjesečari", "Ruke Azazelove" i "Emet"), šest romana ("Šamšiel", "Unterstadt", "Ničiji sinovi", "Jom Kipur", "Ezan" i "Štajga ili put u maglu") te roman za mlade "Zmajevi koji ne lete", kao i slikovnice "Heliot, zmaj gnjezdaš" i "Selina i mrakovi", koja uskoro izlazi u prijevodu na kineski jezik.

Ivana Šojat sa romanom 'Sama' dobitnica je nagrade Fric
Ivana Šojat  sa romanom 'Sama' dobitnica je nagrade Fric

Istaknula je da joj je posebno drago što je prva žena koja je dobila ovu nagradu.

Do sada su dobitnici nagrade Fric bili: za sezonu 2016/17. Damir Karakaš za roman "Sjećanje šume", 2017/18. Jurica Pavičić za roman "Crvena voda", 2018/19. Darko Cvijetić za roman "Schindlerov lift", 2019/20. Marko Gregur za roman "Vošicki", 2020/21. Damir Uzunović za roman "Ja sam" i 2021/22. Miljenko Jergović za zbirku priča "Trojica za Kartal".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Roditelji skandirali ravnatelju da se vrati, zapjevali i Mišinu pjesmu: 'Na pravom smo putu'
U NJU IDE PROBLEMATIČNI UČENIK

Roditelji skandirali ravnatelju da se vrati, zapjevali i Mišinu pjesmu: 'Na pravom smo putu'

Roditelji su povukli djecu s nastave nakon što se u školu nenajavljeno vratio dječak problematičnog ponašanja. Najavili su da će se bojkot nastaviti dok se ne pronađe rješenje
'Stručnjaci su me uvjeravali da nemaju uvjete za Antu, a onda im ova djevojčica održi lekciju'
PRIJATELJI OD PRVOG DANA

'Stručnjaci su me uvjeravali da nemaju uvjete za Antu, a onda im ova djevojčica održi lekciju'

Lara je na proljeće svaki dan hranila Antu u vrtiću u Slavonskom Brodu. Na jesen je krenula u školu, no ostali su veliki prijatelji i stalno se posjećuju