Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Dijetetičarka upozorava: Ovu hranu nikad ne bismo smjeli podgrijavati u mikrovalnoj

Dijetetičarka upozorava: Ovu hranu nikad ne bismo smjeli podgrijavati u mikrovalnoj

Podgrijavanje nekih namirnica dovodi do razvijanja štetnih kemijskih spojeva, od kojih se neki povezuju s razvojem raka, kao i do razvoja bakterija koje mogu dovesti do trovanja

Ostatke hrane možemo iskoristiti i dan nakon objeda. Jednostavno je, samo podgrijete ostatke od jučer, dodate novi komad mesa, ili neki prilog, i riješili ste se dugotrajnog kuhanja. piše The New York Post..

POGLEDAJTE VIDEO: Kako ispravno skuhati rižu?

Pokretanje videa...

00:47

No, jedna stručnjakinja otkriva da postoji hrana koju nikad ne bismo smjeli podgrijavati, jer to nosi niz rizika za zdravlje. 
Špinat je jedna od takvih namirnica, kaže dijetetičarka Harini Bala. To je zato što špinat sadrži nitrate, čija se razina povećava kuhanjem. Na visokim temperaturama, dok zagrijavate to povrće - nitrati se pretvaraju u nitrozamine, spoj koji se povezuje s nastankom raka.

Ilustracije špinata

Špinat je zdrava namirnica, no ako ga podgrijavate može razviti spojeve koji su odgovorni za razvoj raka, upozorava stručnjakinja

- Molim vas, nemojte podgrijavati špinat, pojedite ga odmah čim ga skuhate, ističe Bala u videu na TikToku koji je imao više od 149.000 pregleda. Naglašava da su spojevi u tom podgrijanom povrću vrlo "toksični".

Vjerovali ili ne, sljedeći na listi je čaj. Podgrijavanjem se antioksidativna svojstva čaja razgrađuju, dok se povećava razina tanina koji pridonosi gorkom okusu. Bala dodaje da će sve "uspavane bakterije" u čaju postati "aktivne" njegovim zagrijavanjem, što predstavlja zdravstveni rizik za potrošače. Osim toga, podgrijavanjem čaja u mikrovalnoj pećnici potpuno ćete mu promijeniti okus. 

Dijetetičarka također smatra da ne bismo smjeli podgrijavati ni rižu, iako oko toga postoji i jedna 'caka': Tu škrobnu namirnicu možete podgrijati sve dok se čuva u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku unutar, ali samo ako je to dva sata od kuhanja, rekao je Bala. Dulje od dva sata povećava rizik od razmnožavanja opasnih bakterija. 

- Tako, ako ujutro skuhate rižu, navečer je spremite u hladnjak da biste je jeli sljedeći dan, postoji veliki rizik za razvoj bakterije „Bacillus cereus”, upozorila je.

Grijete li ponovno krumpir?
Grijete li ponovno krumpir?

Ta bakterija obično napada hranu bogato škrobom i može dovesti do trovanja koje se često naziva "sindrom pržene riže", što je ozbiljna bolest koja u rijetkim slučajevima može završiti smrću. Prema Upravi za hranu i lijekove SAD-a, procjenjuje se da se svake godine dogodi 63.400 slučajeva trovanja bakterijom Bacillus cereus. Simptomi uključuju grčeve u želucu, mučninu, povraćanje, proljev i groznicu.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Ako ste rođeni na ove datume u mjesecu, smiješi vam se hrpa novca - tvrde numerolozi...
NUMEROLOGIJA

Ako ste rođeni na ove datume u mjesecu, smiješi vam se hrpa novca - tvrde numerolozi...

Datum našeg rođenja može nagovijestiti naš karakter, talente i sposobnosti, ali i potencijal za sticanje bogatstva. Numerolozi smatraju da se ljudima rođeniima u ovim danima u mjesecu - smiješi vreća novaca
Radno vrijeme trgovina i šoping centara na blagdan sv. Stjepana
SKORO SVE ZATVORENO

Radno vrijeme trgovina i šoping centara na blagdan sv. Stjepana

Na blagdan Svetog Stjepana neće raditi trgovine i šoping centri u Hrvatskoj. Postoji tek nekoliko izuzetaka, koji se uglavnom odnose na otoke