Obavijesti

News

Komentari 43

Čak 17 liječnika iz Draškovićeve uputilo očajnički apel Berošu: Tu je kaos, spasite bolnicu!

Čak 17 liječnika iz Draškovićeve uputilo očajnički apel Berošu: Tu je kaos, spasite bolnicu!

Mnogi liječnici već neko vrijeme upozoravaju na kadrovsku devastaciju u Klinici za traumatologiju, kojom upravlja Dinko Vidović, o tome su pisali više predstavki, a otišli su se požaliti i ministru Berošu

VIDEO

Nema vam nikakva rata klanova u najvažnijoj hrvatskoj bolnici. Postoji samo očajnička želja da se ta institucija, najbitnija takva zdravstvena ustanova u zemlji, napokon dovede u red!

Ove su nam riječi izgovorili sugovornici upućeni u stanje Klinike za traumatologiju KBC-a Sestara milosrdnica, bolnice u Draškovićevoj ulici u Zagrebu, nakon što su do javnosti dospjele informacije o priličnom neredu koji vlada u toj ustanovi. Nitko nije bio dežuran na odjelu za opekline kada je ondje zaprimljen nesretni muškarac koji se zapalio na Markovu trgu, pa su novinari zatražili objašnjenje. Doznali su da na tom odjelu trenutno rade samo dva specijalista, od kojih je jedan oslobođen dežurstava zbog starosne dobi, dok drugi ima istu poštedu zbog zdravstvenih razloga. A prema sistematizaciji radnih mjesta, kažu sugovornici, trebala bi biti angažirana najmanje tri specijalista plastične kirurgije.

U međuvremenu se otkrilo i da mnogi liječnici već neko vrijeme upozoravaju na kadrovsku devastaciju u Klinici za traumatologiju, kojom upravlja Dinko Vidović, o tome su pisali više predstavki, otišli su se požaliti i ministru Berošu. A ono što se otkriva u tim pismima, prilično je zabrinjavajuće.

24sata su u posjedu jednog takvog dokumenta nastalog početkom mjeseca, a potpisuje ga čak 17 liječnika ove bolnice! Oni su i samom ministru Berošu pisali da je Klinika kadrovski devastirana u protekle dvije godine, da su je napustila tri pročelnika Zavoda te tri specijalista (!). Nitko ih nije zamijenio. Gužve u čekaonicama su silno povećane zbog manjka kadrova, o čemu su mediji također izvještavali proteklih mjeseci, na sve je to ukazano i Predstojniku, ali pomaka nema. Na dežurstva se šalju radnici koji imaju tek nekoliko godina do starosne mirovine, roditelji sa malim djetetom i trudnice, što je suprotno Kolektivnim ugovorom. Dok je radnim danima manjak liječnika na dežurstvima, subotom na dežurstvima zna biti i višak ljudi, što je nepotreban trošak, ali i javno kažnjavanje uvijek istih kolega koji su spremni otvoreno upozoravati na nepravilnosti. Unatoč manjku stručnjaka, pojedini djelatnici ne obavljaju ni 10 posto hitnih traumatoloških zahvata, jer za njih i nisu stručni. Neke kolege, stoji u predstavci, izbjegavaju provoditi hitne zahvate, a pojedinim kolegama se, bez objašnjenja, zabranjuje određena vrsta rada. 
Ugledni liječnici ove klinike potpisali su se pod predstavku upućenu ministru Berešu, među njima su doista cijenjena i poznata imena. 

- Ako predstojnik neće otići, Kliniku će vjerojatno morati napustiti  tih 17 stručnjaka, dakle svi ti potpisnicui predstavke. A znate li što to znači? Onda Draškovićeve neće biti! A to se ne smije dopustiti, ta je bolnica najvažnija takva ustanova u zemlji. Pa ovaj nesretni čovjek s Markova trga nije imao kamo nego u Draškoviću, da se, nedaj Bože, dogodi ikakva velika nesreća s mnogo ozlijeđenih, svi bi morali na traumu. Ta je bolnica nacionalni interes, a o njoj se ne vod biriga i ona se devastira- kazuju nam upućeni sugovornici. 

Sugovornici nam demantiraju i navode da se radi o osobnom obračunu jednog uglednog stručnjaka protiv predstojnika Vidovića:

- Ma nema govora o tome, pa taj čovjek može sutra raditi gdje god poželi, umjesto da budu sretni da imaju takvog stručnjaka u Draškovićevoj, oni ga šikaniraju. Uostalom, pa tu predstavku je potpisalo još 16 ljudi, nije on tu jedini. Osim toga, znam pouzdano da njega ne zanimaju nikakve funkcije, samo želja da ova bolnica opet bude ugledna i uređena ustanova. 

Ministar Beroš je i za 24sata potvrdio da su nezadovoljni liječnici iz "Traume" bili kod njega na razgovoru te da je razgovarao s ravnateljem Vagićem, predstojnikom Vidovićem i Upravnim vijećem:

- Primio sam liječnike, poslušao što imaju reći i u dogovoru s ravnateljem Vagićem i Upravnim vijećem pokrenut je unutarnji nadzor. Ovisno o tom nalazu, vidjet će se treba li i kako postupati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 43

VIDEO

Ulica koja je jučer potopljena u Podgori za vrijeme Austro-Ugarske bila je - bujični potok!
FOTO: STRAŠNA NEPOGODA

Ulica koja je jučer potopljena u Podgori za vrijeme Austro-Ugarske bila je - bujični potok!

Spoj prirodnih nepogoda i loših infrastrukturnih rješenja doveo je do ozbiljnih posljedica za stanovnike Podgore