Mirisna delicija Talijanske domaćice još su u 15. stoljeću grijale kruh te premazivale ga češnjakom i mirisnim maslinovim uljem. Birajte omiljene namirnice
Bruschette - savršena ideja za brzi i fini ljetni ručak ili večeru
Dodatkom raznih vrsta sireva, umaka od povrća i začinskog bilja dobiva se neograničen broj varijacija bruschetta - i upravo tu leži njihova ljepota. Možete modificirati kombinaciju namirnica koju dodajete prema vlastitom ukusu i uvijek ćete dobiti ukusan i brz obrok. Tradicionalni recept, koji datira iz 15. stoljeća, uključuje zagrijanu krišku kruha i lagano premazanu svježim češnjakom te začinjenog maslinovim uljem i octom.
Kriške kruha valja prije svega popeći u pećnici, na roštilju ili roštilj-tavi, svaku krišku zatim premazati češnjakom i nakapati s malo ulja, po mogućnosti kvalitetna maslinova. Time se dobiva temelj za dodavanje sastojaka po želji.
Najpopularnija je sigurno ona bruschetta s rajčicom i mozzarellom. Želite li bruschette pripremiti na rimski način, kratko ih popržite i istrljajte češnjakom. Zatim nasjeckajte rajčicu, stavite je u posudu i prelijte maslinovim uljem, posolite, popaprite i dodajte sjeckani svježi bosiljak.
Tako pripremljenu smjesu ostavite da odstoji pola sata kako bi sol izvukla sok iz rajčice. Nakon pola sata skupite sok koji je izašao iz rajčice i prelijte kruh. U Napulju osim umaka od rajčice i mozzarelle dodaju i filete inćuna, nasjeckane masline te svježe mljeveni papar. Odličan dodatak su i kapari te mediteranski začini.
Bruschette sa slaninom, sirom i rajčicama
Sastojci: 7 žlica maslinova ulja, korijandar, origano i bosiljak, češanj češnjaka, mozzarella, 2 rajčice, 5 velikih šampinjona slanina, kruh
Priprema: U roštilj-tavi ili pećnici na dvije žlice ulja popržite kriške kruha pa ih istrljajte očišćenim češnjem češnjaka. Ispržite slaninu i izvadite je van. U istu tavu dodajte rajčicu, začine i kockice mozzarelle. Posebno propirjajte luk i gljive pa sve pomiješajte. Stavite nadjev na kruh, vratite na dvije minute u pećnicu i ukrasite omiljenim začinima.
Bruschette caprese
Sastojci: 8 kriški kruha, 200 g mozzarelle, 2 rajčice, češanj češnjaka, 4 žlica maslinova ulja, rikola, sol, papar, 2 limenke tune
Priprema: Narežite mozzarellu, rajčicu i ocijedite tunjevinu. Popecite kriške kruha na roštilju ili u tavi. Svaku krišku kruha premažite češnjakom i nakapajte s malo ulja. Na kriške stavite rukolu, mozzarelu, rajčicu i začinite s malo soli i papra. Na vrh bruschetta stavite tunjevinu u maslinovu ulju. Bruschette ukrasite listićima rukole i odmah poslužite.
Kapare i bosiljak
Zagrijte pećnicu na 190°C. U posudi zagrijte dvije žlice maslinova ulja, dodajte narezane paprike i pecite ih 12-15 min. Pospite šećerom, dodajte kapare i bosiljak te začinite solju i paprom. Kriške kruha istrljajte češnjakom i pospite maslinovim uljem pa ih pecite sedam do deset minuta.
Morski sendviči
Ispecite kriške kruha. Izmiješajte češnjak i maslinovo ulje te time premažite po jednu stranu svake kriške kruha. Izmiješajte narezane komade rajčica, sir, tunjevinu i peršin pa sve začinite solju, paprom i maslinovim uljem. Bruschette poslažite na listove zelene salate i na svaku stavite po dvije žlice smjese.
Mediteranski nadjev
U zdjeli izmiješajte rajčice, bosiljak, ocat, šećer i žlicu ulja. Posolite i popaprite. Prepecite kruh u pećnici. Rasporedite pečeni kruh na tanjure, a zatim češnjakom premažite kriške kruha. Poprskajte ih preostalim maslinovim uljem. Na svaku krišku stavite po žlicu, dvije smjese od rajčica i bosiljka.