Jabuka, nemasni jogurt i svježi sir skidaju višak kila s trbuha, bobičasto voće s bokova i nogu, a čili već 20 minuta nakon obroka ubrzava razgradnju masnoća
Bobičasto voće, jabuke, kupus i čili su pravi razbijači masnoća
Voće poput jabuka, borovnica, grejpa, lubenica, mandarina i papaja pomaže ukloniti masne naslage, navodi nutricionistica Sandra Marić Bulat.
Vitamin C iz limuna, limete, naranče, guave, grejpa, papaja i mandarina potiče topljenje masti te pomaže tijelu u proizvodnji l-karnitina, tvari koja također ubrzava trošenje masnoća. Kako i njezin “počasni” nadimak upućuje, kraljica voća - jabuka, trebala bi biti nezaobilazan sastojak dijetnih jelovnika. Siromašna kalorijama, a bogata vlaknom pektinom koji u vodi bubri, jabuka osigurava osjećaj sitosti te ju je poželjno jesti kao međuobrok ili, kako bi se utišala glad i spriječilo prejedanje, prije glavnih obroka.
- Pektin sprečava taloženje masti u stanice i pomaže uklanjanju masnoća iz tijela. Jabuka je idealan izbor za ljude koji se debljaju oko struka. Njima je važno i bobičasto voće, koje pomaže i onima čija su problematična područja bokovi i noge - kaže Marić Bulat.
Tijekom mršavljenja, a osobito kod ljudi koji se debljaju prvenstveno oko trbuha, preporučuju se od tri do četiri mliječna obroka na dan.
- Mliječni proizvodi poput jogurta i svježeg sira obiluju kalcijem koji potiče gubitak masti i smanjenje težine - ističe nutricionistica.
Kupus sprečava pretvaranje šećera u masti, a curry potiče razgradnju naslaga
Od povrća topljenje masnoća najučinkovitije će potaknuti šparoge, cikla, brokula, kupus, mrkva, čili papričica, soja i slatki krumpir.
- Čili sadrži tvar kapsaicin, koji već 20 minuta nakon obroka ubrzava razgradnju masti. Kupus, sirov, nariban ili kuhan, sprečava pretvaranje šećera u masti te tako pomaže smanjenju težine - kaže Sandra Marić Bulat. Izvrsni začini, đumbir i curry, također potiču razgradnju masnih naslaga, a curry uz to uklanja otrove iz tijela. No uza sve trikove koji ubrzavaju uklanjanje masnoća, za mršavljenje su najvažnije umjerenost i zdrava prehrana.
- Proteini iz ribe i krtoga bijelog mesa poput piletine i puretine opskrbljuju tijelo aminokiselinama koje grade mišiće. Tako se jedenjem mesa potiče izgradnja mišića te trošenje masnog tkiva. Osim mesa, odličan su izbor jaja, grahorice i mliječni proizvodi - ističe nutricionistica.
Cjelovite žitarice poput zobi reguliraju razinu šećera te tako potiču gubitak starih masnoća i sprečavaju gomilanje novih.
Riječ stručnjaka: Siniša Strčić, aromaterapeut
Nekoliko kapi eteričnog ulja mandarine smanjuje glad
Lezite u toplu kupku kojoj ste dodali mirisnu sol s aromom lavande. Nakon što voda postane mlaka, istuširajte se najprije mlakom, a zatim i nešto hladnijom vodom. U decilitar maslinova ulja umiješajte 20 kapi eteričnog ulja bijelog bora te mješavinu umasirajte u područje trbuha. Nakon dva sata ponovno se kratko istuširajte i isperite ulje sa sebe. U istu mješavinu ulja možete dodati i deset kapi eteričnog ulja borovica te deset kapi eteričnog ulja mandarine. Ulje će poslužiti za opuštajuću masažu. Eterično ulje mandarine nakapano u mirisnu svjetiljku djeluje tako da umanjuje želju za hranom.
Pogledajte vježbe za 6. tjedan mršavljenja
Pogledajte pilates vježbe za seksi trbuh
Pronađite i savjete za uklanjanje celulita
Jelovnik za cijeli tjedan
Doručak: Biskvit od sušenog voća s đumbirom i bijeli čaj ili muesli s naribanim đumbirom i zobeno mlijeko
Međuobrok: Pet oraha
Ručak: Pečena teletina s đumbirom, kupus na lešo i miješana salata s dodatkom đumbira ili rižoto (smeđa riža) od morskih plodova s đumbirom i miješana salata s đumbirom
Međuobrok: Jagode ili jogurt
Večera: Hladna salata od leće s đubirom/čilijem ili pečeni komad pilećih prsa s čilijem i đumbirom te salata od crne rotkve
Namirnica tjedna: Đumbir
Svježi đumbir koristi se u pripremi svježih sokova od voća i povrća te slanih i slatkih jela. Daje ljutu, ali i osvježavajuću aromu marinadama, prženim jelima, juhama, curryjima, žitaricama i svježem povrću. Poboljšava probavu, smanjuje nadutost, jača imunitet i pomaže mršavljenju.