To je to što me zanima!

Požar koji je progutao skladište u Čakovcu bio je podmetnut

Vatra je zahvatila drvene zgrade skladišta Čakovečkih mlinova i požar s brzo širio, ali smo svi zajedno uspjeli vodenom zavjesom sačuvali susjedne objekte, rekao je Rajko Bogdan iz JVP Čakovec
Vidi originalni članak

Međimurski kriminalisti su u četvrtak uz nazočnost inspektora za zaštitu od požara utvrdili da požaru koji je u utorak oko 19,22 sata buknuo u Čakovcu u Ulici dr. Ivana Novaka, nije uzrok tehničke prirode već otvoreni plamen nepoznatog izvora (poduzeta ljudska radnja) u drvenoj građevini. Potom se požar proširio na drveni objekt i metalno skladište tvrtke sa sjedištem u Čakovcu te drveni objekt sa sušenom drvenom građom, raznom metalnom robom, pogonskom linijom za plastifikaciju tvrtke sa sjedištem u Čakovcu. Drveni objekti su u potpunosti izgorjeli, kao i inventar metalnog skladišta.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Time da je požar podmetnut potvrdile su se i neke špekulacije koje su nam iznijeli Čakovčani, govoreći da je to izuzetno atraktivna lokacija, na kojoj bi se trebalo u budućnosti sagraditi neki drugi profitabilniji sadržaji.

Od intenziteta plamena nagorjeli su susjedni objekti, proizvodni pogon tvrtke sa sjedištem u Nedelišću (eksplozija plinskog ormarića i drugo), proizvodni pogon tvrtke sa sjedištem u Čakovcu (rastopljene rolete i popucala prozorska stakla, oštećeno dostavno vozilo i drugo), nagorjela cerada natkrivene terase od padajućeg pepela vlasništvo ugostiteljskog obrta sa sjedištem u Čakovcu, objekt tvrtke sa sjedištem u Čakovcu (nagorjeli informativni panoi i drugo) te ugostiteljski objekt sa sjedištem u Čakovcu (popucala prozorska stakla, izgorjeli sanduci u skladištu i drugo). U požaru nije bilo ozlijeđenih građana. Trojica pripadnik JVP Čakovec su zatražili liječničku pomoć koja im je pružena na licu mjestu, jer se radilo o respiratornim problemima. Na sreću odmah nakon pružene pomoći vatrogasci su se osjećali bolje.

DIM SE ŠIRIO GRADOM VIDEO Detalji požara u Čakovcu: Izgorjele barake, tri vatrogasca zatražila su liječničku pomoć

Rajko Bogdan, voditelj odjeljenja JVP Čakovec je među prvima bio na požarištu kakvo ni najstariji stanovnici Čakovca ne pamte.

-Vatra je zahvatila drvene zgrade skladišta Čakovečkih mlinova i požar s brzo širio prema Konzumu, Promingu…ali smo svi zajedno uspjeli vodenom zavjesom sačuvali susjedne objekte. Drveno skladište Čakovečkih mlinova nismo uspjeli spasiti – precizan je bio Rajko Bogdan kojeg smo zatekli na mjestu požara u srijedu. Inače se dim u utorak vidio u krugu 30-tak kilometara.

Visina materijalne štete će se naknadno utvrditi, ali je ona golema jer je navodno u dijelu koji je koristila tvrtka Proming između ostalog, kako smo doznali na licu mjesta, bilo i oko 1000 kubika drvene građe. Drugi dio skladišta koje je izgorjelo a prostiralo se na površini od 4000 „kvadrata“ koristili su se Čakovečki mlinovi.

U gašenju požara sudjelovalo 21 vatrogasac Javne vatrogasne postrojbe grada Čakovca sa pet vozila te 106 vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava s 21 vozilom. Radi nesmetanog prolaza vatrogasnim vozilima i svim drugim interventnim službama od 20 do 23,10 sati za sav promet bili su zatvoreni dijelovi ulica Zrinsko-Frankopanske i dr. Ivana Novaka, dok se promet odvijao okolnim ulicama. Požar je stavljen pod kontrolu oko 23,30 sati, ali su dežurni vatrogasci i cijelu srijedu boravili na opožarenom mjestu jer se još uvijek dizao dim i postojala je mogućnost da se na nekim mjestima vatra ponovo pojavi.

VATRU JE GASILO 130 VATROGASACA Požar u Čakovcu: Vatreni jezici dizali su se preko 20 metara u zrak i gutali sve pred sobom

Vatra nije samo učinila golemu materijalnu štetu već je nestao i jedan dio povijesti glavnog grada Međimurja. Prema riječima prof. povijesti Ivane Puzak, skladište je napravljeno 1891. godine za potrebe dioničkog društva Čakovečka skladišta, a financirano je novcem Čakovačke štedionice d.d. Namjena je bila skladištenje poljoprivrednih proizvoda iz Međimurja, od kud su se otpremali željeznicom, koja je u susjedstvu, gdje se također uz samu prugu nalaze slična drvena skladišta.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • centarfor 02.07.2021.

    Naravno, prije toga objekt je bio osiguran ili nije vrijedio a teren je namijenjen nečem drugome.

  • najiram 10 02.07.2021.

    znaći i  u  međimurje su  došli  partizani...i  vrše  diverzanske  akcije  protiv  međimurskih  ustaša  kojih  nije  bili  ne  za  drugog  svijetskog  rata...no  ovi  glupi  partizani  to  neznaju  da  je  međimurje  bilo  pod  mađarskom  za  drugod  s.rata...treba  ih  prosvijetliti  i  dodatno  obrazovati...o međimurju  su  bili  šverceri  graha  i  krimosi  koji  sa  hrvotske  stroni  ležali  ba  prodini  i  čakali  noč  da  prošvercaju  nekaj  i  usput  antiflašeraju  nekaj  floš  po  štrigivskim  kletima...

  • ajetodoo 02.07.2021.

    Sam si tak i mislil, samo sam se bojal reći.

Komentiraj...
Vidi sve komentare