Ovi obroci odlični su za sve one koje nisu vješti u kuhinji i vole brza jela s kojima nema previše komplikacija. Bilo da volite mljeveno meso, piletinu ili svinjetinu, sigurno ćete pronaći nešto za sebe
8 jednostavnih recepata za jela od mesa koja se rade u pećnici
1. Zapečena tjestenina s mesom
Sastojci:
- 400 g mljevenog mesa
- luk
- češanj češnjaka
- žlica koncentrata rajčice
- 250 g tjestenine
- 600 ml vrele vode
- 12 žlica umaka od rajčice
- 50 ml vrhnja
- 100 g ribanog sira
- 2 žlice ulja
- sol, papar
- origano
Priprema:
Nasjeckani luk i češnjak propržite na ulju sa žlicom koncentrata rajčice. Dodajte meso, sol, papar i origano. Kad se meso popržilo, ubacite tjesteninu i umak od rajčice te prelijte vrelom vodom. Kuhajte da tjestenina omekša pa na kraju dodajte vrhnje. Smjesu od mesa i tjestenine prebacite u vatrostalnu posudu, pospite ribanim sirom i ubacite u pećnicu zagrijanu na 200°C. Pecite 10-ak minuta ili dok se sir ne rastopi. Poslužite sa zelenom ili kojom drugom sezonskom salatom.
2. Pastirska pita s mljevenim mesom i pireom
Sastojci:
- 500 g mljevene janjetine ili junetine
- šalica juhe ili goveđeg temeljca
- 1∕2 luka
- 2 mrkve
- 1∕2 šalice graška
- žlica maslaca
- 1⁄2 žlice brašna
- sol
- papar
- žlica sitno sjeckanog peršina
- 600 g krumpira
- 3 žlice mlijeka
- 20 g maslaca
Priprema:
Krumpire ogulite i narežite na manje kocke. Stavite u posoljenu hladnu vodu i kuhajte dok krumpir ne omekša, oko 20 minuta. U međuvremenu očistite luk i mrkvu, nasjeckajte i kratko prepržite na ulju. Dodajte grašak, promiješajte te ubacite i mljevenu janjetinu. Začinite solju, paprom i sjeckanim peršinom.
Pirjajte dok meso i povrće ne omekša. Kuhani krumpir ocijedite, dodajte mlijeko i maslac te sve dobro zgnječite pasiralicom za pire. Dublju zdjelu za pečenje premažite maslacem te posložite smjesu od pirjanog mesa i povrća. Prekrijte je pasiranim krumpirom, koji nanesite pomoću slastičarske vrećice s većim otvorom u hrpice.
Zapecite u pećnici na 220°C, dok se pire krumpir ne zarumeni i zapeče.
3. Domaće lazanje s mesom i gljivama
Sastojci:
Tijesto:
- 350 g brašna,
- 4 jaja,
- žlica ulja,
- sol;
nadjev:
- 100 g maslaca,
- mrkva,
- luk,
- celer,
- žlica sjeckanog peršina,
- 450 g mljevenog telećeg mesa,
- 60 g šunke,
- 50 g sušenih gljiva,
- sol, papar, muškatni oraščić,
- 2 dl bijelog vina,
- žlica brašna,
- 6 rajčica,
- 2 dl pasirane rajčice,
- 120 g parmezana
Priprema:
Od brašna, jaja, ulja i soli zamijesite tijesto pa pokrijte ga vlažnom krpom. Sitno nasjeckajte luk, mrkvu, celer i peršin. Rajčice blanširajte, ogulite i nasjeckajte. Zagrijte 50 g maslaca i popržite povrće.
Dodajte usitnjeno meso, šunku i gljive. Dodajte začine, vino i kuhajte dok alkohol ne ispari. Umiješajte brašno, veći dio sjeckanih rajčica, 2-3 žlice pasirane rajčice i pirjajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite neka se nadjev hladi.
Odležalo tijesto podijelite na dva dijela, svaki dio rastanjite u list debljine tupe strane noža i narežite na pravokutnike veličine keramičkih posuda za pečenje. Kuhajte ih 8 minuta u zavreloj posoljenoj vodi, ocijedite i stavite na čistu, vlažnu krpu.
Premažite manje posude za pečenje maslacem te slažite redove tijesta i nadjeva. Prelijte preostalom pasiranom i sjeckanim rajčicama, pospite parmezanom i rasporedite komadiće preostalog maslaca. Pecite lazanje oko 25 minuta na 200°C.
4. Tjestenina s piletinom i povrćem
Sastojci:
- 200 g pečene piletine
- 200 g brokule
- šalica cherry rajčica
- 300 g tjestenine
- 20 g naribanog sira
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 200 g naribane gaude
Priprema:
Meso izrežite na kockice. Cvjetiće brokule kratko prokuhajte i ocijedite, a tjesteninu skuhajte al dente. Sve dobro pomiješajte i stavite u namašćenu posudu za pečenje. Dodajte prepolovljene cherry rajčice, zalijte vrhnjem za kuhanje i pospite sirom. Zapecite na 200 °C dok se sir ne otopi.
5. Janjetina s mladim krumpirom
Sastojci:
- 1 kg janjetine
- 750 g krumpira
- 4 rajčice
- luk u ploškama
- 60 ml maslinova ulja
- sol, papar
- listovi svježeg ružmarina
- žličica origana
Priprema:
U vatrostalnu posudu stavite janjetinu, krumpir, rajčice i luk. Poprskajte uljem te začinite s malo soli i papra. Pospite ružmarinom i origanom. Poklopite i kuhajte u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva oko sat vremena. Često podlijevajte s malo vode. Poslužite vruće.
6. Svinjski vrat s povrćem i aromatičnim začinima
Sastojci:
- 1 i 1/2 kg svinjskog vrata
- žlica crvenog papra
- žlica zelenog papra
- 1/2 žličice mljevenog crnog papra
- žlica gorušice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice suncokretovog ulja
- žlica zrna kima
- timijan
- limunova korica
- 2 žlice soli
- 2 mrkve
- 500 g krumpira
- majčina dušica
Priprema:
U mužaru zgnječite zeleni papar, kim i gorušicu. Dodajte sjeckani timijan, ribanu koricu limuna, mljeveni papar i sol. Začinskom mješavinom začinite komad mesa, premažite maslinovim uljem, omotajte ga kuharskim koncem i zapecite na zagrijanom ulju sa svih strana.
Stavite ga u zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite poklopljeno oko jedan sat. Za to vrijeme u blago posoljenoj vodi kuhajte 15 minuta oguljene ploške krumpira i mrkvu. Ocijedite i dodajte u zdjelu s mesom, začinite majčinom dušicom i crvenim paprom, te pecite otklopljeno na 200°C još 30 minuta.
7. Teletina s povrćem i njokima
Sastojci: (za 6 osoba)
- 1,5 kg svježeg telećeg vrata
- 6-8 mrkvi
- pola kile krumpira
- začin povrtna mješavina
- 1,5 do 2 dl ulja za pečenje
Priprema:
Teleći vrat operite, natrljajte s povrtnom mješavinom i položite u protvan i prelijte s 1.5 do 2 dl ulja i stavite peći u pećnicu na temperaturu od 180 Celzijusa oko 80-90 minuta.
Nakon 15 minuta pečenja, teletina se podlije sa 1 dl vode. Krumpir i mrkvu očistimo i izrežemo na komade prikladne za termičku obradu pečenjem, dobro posolimo, prelijemo uljem i pustimo da odstoji pola sata prije termičke obrade
Nakon 30 minuta pečenja, teletinu okrenemo i dodamo krumpir i mrkvu. Nakon idućih 30 minuta pečenja, okrenemo krumpir i mrkvu, po potrebi i meso. Zadnjih 15 minuta pečenja podižemo temperaturu pećnice na 200 Celzijusa.
Teletinu iz pećnice poslužite narezanu, uz domaće njoke, krumpir, mrkvu i salatu po izboru.
8. Malo drugačija musaka
Sastojci:
- 700 g krumpira
- 500 g mljevenog mesa
- 1 crni luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica povrtne mješavine začina
- 500 g feta sira (ili domaći sir)
- 300 ml vode
- 300 ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
Luk sitno isjeckajte i dinstajte ga na malo ulja. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne promijeni boju. Zatim dodajte sitno isjeckan češnjak, ulijte vodu i vrhnje za kuhanje te ostavite da prokuha, ubacite krumpir narezan na kockice, ostaviti opet da prokuha pa onda dodajte usitnjeni sir i začinite.
Smjesu zatim ulijte u protvan i pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta. Ostavite oko 10-15 min da odstoji pa servirajte.