Ljeti nije preporučljivo piti puno alkohola, a nije se lako ni osvježiti. No, od malo vina, u kombinaciji s voćem i ponekim začinom, možete napraviti sladolede koji će biti odlično osvježenje
7 recepata za 'veseli sladoled': Voće sa vinom, šampanjcem...
Pjesma spominje vino i gitare, no uz malo mašte nije teško doći do drukčijih kombinacija, koje, ohlađene u kalupima za sladoled, na primjer, mogu biti odlično osvježenje u ove ljetne dane.
Važno je samo odabrati kombinaciju vina i voća, ili drugih sastojaka, koji se slažu, kako bi okus postao bogatiji, umjesto da se 'tuku' i ne zaboraviti da u sladoled koji pripremate za djecu treba staviti manje vina. Evo nekoliko zanimljivih recepata.
POGLEDAJTE VIDEO (recept za fantastični cheesecake):
Pokretanje videa...
Muškat s bobičastim voćem
Muškat je obično sladak, pa može podnijeti dodavanje kiselkastog voća, no možete dodati i malo meda ako želite slađi okus. Probajte se poigrati sa zamrzavanjem u fazama, kako biste dobili prugasto osvježenje.
Sastojci:
- 1 1/2 šalice muškata
- 1 šalica borovnica
- 1 šalica kupina
- 1 žlica meda
- sok od 1/4 limuna
Pomiješajte vino i med te dodajte sok od limuna. Ostavite borovnice da malo odstoje, pa polovicu borovnica zgnječite, da dobijete gusti sok. Isto napravite i s kupinama. U kalup za sladoled naizmjenice ulijevajte malo vina, pa stavite u ledenicu na hlađenje. Potom dodajte malo soka od borovica i nekoliko borovica, pa zaledite taj sloj. Ponovite s kupinama i zaledite do kraja.
Sivi pinot s grejpom i ružmarinom
Sastojci:
- 1/2 šalice šećera
- 1/2 šalice vode
- 2 grančice ružmarina
- štapići za sladoled
- 3/4 šalice soka od grejpa (nezaslađen)
- 1/4 šalice sivog Pinota
Osnova ovog hladnog osvježenja je jednostavni sirup od vode i šećera te ružmarina. Pomiješajte vodu i šećer i dodajte ružmarin, pa zagrijte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Kad se ohladi, dodajte sok od grejpa i vino, pa ulijte u kalupe za sladoled. U svaki možete dodati malo ružmarina.
Rosé s kiselim voćem
Sastojci:
- 1 1/2 šalica Roséa
- 1/4 šalice sirupa od vode i šećera
- 2 žlice likera St. Germaine
- 1 limun, narezan na tanke kriške
- 1 limeta, narezana na tanke kriške
- 1 šalica narezanih jagoda, jabuka i borovnica
Pomiješajte vino, sirup i liker, dodajte sok od 1/2 limuna. U posudice za sladoled slažite krišku limuna, limete i dodajte voće, pa stavite štapić i zaledite.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Vinski sladoled s dinjom
Sastojci:
- 1 čaša vode,
- 1 šalica šećera
- 4 grančice svježe metvice
- štapići za sladoled
- 1/2 dinja dinje, narezane na kockice
- 3/4 šalice bijelog vina
Napravite sirup od vode i šećera te metvice, uz kuhanje na laganoj vatri oko 10 minuta. Dok se hladi, kockice dinje i vino stavite u blender i smiksajte, pa dodajte ohlađeni sirup i kratko promiješajte. Prelijte u kalupe, dodajte štapić i ohladite.
Šampanjac s jabukama
Sastojci:
- 3/4 šalice pjenušavog vina s okusom bobičastog voća
- 3/4 šalice suhog šampanjca
- 1 1/4 šalice miješanog bobičastog voća, narezane jabuke i šipak
Pomiješajte šampanjac. U kalupe za sladoled pomiješajte voće, pa prelijte šampanjcem, namjestite štapiće i zaledite.
Rosé s jagodama i lubenicom
Sastojci:
- 1 1/4 šalice suhog roséa
- 3/4 šalice soka od lubenice
- 2 žlice narančinog likera
- 2 žlice sirupa agave
- 2 žlice soka od limete
- 6 do 7 jagoda, narezanih na manje komade
Napravite sok od lubenice u blenderu, pa ga procijedite. Pomiješajte sa svim ostalim tekućim sastojcima, uz lagano miješanje. U kalupe stavite narezane jagode, pa namjestite štapiće i ohladite.
Bijelo vino s ananasom
- 2 šalice suhog bijelog vina
- 3 šalice ananasa, narezanog na kockice
- po želji: 1 žlica meda
- prstohvat morske soli
Ananas stavite u blender, dodajte vino i dobro promiješajte. Po želji, dodajte žlicu meda. Prelijte u kalupe, postavite štapić i ohladite, pa prije lizanja pospite s malo krupne morske soli.
NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se