Obavijesti

Lifestyle

Komentari 62

5 genijalnih recepata za peku: Hobotnica, teletina, janjetina...

5 genijalnih recepata za peku: Hobotnica, teletina, janjetina...

Jela ispod peke svrstavaju se u vrhunske specijalitete hrvatske kuhinje. Tradicionalno je hrana bila pripremana u glinenim posudama na vatri od prirodnog drva. Evo kako se priprema danas...

Ovisno o kraju iz kojeg dolazi peka se različito naziva: črpnja, cripnja, lopiž. Ispod peke se uz krumpir ili povrće kao prilog mogu pripremati sve vrste mesa, lignje i hobotnica.

Obično se vatra pali na ploči kamenog roštilja i kad se skupi dovoljno žara može se početi peći. U plitku okruglu posudu slažu se meso ili riba, povrće i začini te se zatim poklope pekom koja može biti izrađena od debljeg lima, gline ili gusa zvonastog oblika.

Peka se potom prekrije žarom, a okolna vatra se mora držati u pripravnosti u slučaju da se žar počne hladiti.

Riblja peka

Bit će vam potrebna teška keramička ili posuda od gusa s teškim poklopcem koji dobro prianja.

Sastojci: 2 kg škarpine ili zubatca, kg krumpira, 500 g različitog povrća, dl maslinova ulja i bijelog vina, masline, češnjak, sol, papar, ružmarin, bosiljak, timijan, peršin

Tino Jurić/Pixsell

Priprema:

  • Očišćenu i opranu ribu posolite i popaprite i stavite je u sredinu posude za pečenje.
  • Oko nje posložite krumpire i povrće, dodajte masline te zalijte maslinovim uljem u koje ste stavili začine.
  • Pripremljenu ribu pokrijte prethodno ugrijanom pekom, pokrijte žarom i pecite oko sat vremena.
  • Podignite peku, zalijte vinom, ponovno pokrijte i pecite još pola sata.

Teletina ispod peke

Sastojci: 1,5 kg teletine bez kostiju, 2 dcl maslinova ulja, kg krumpira, 50 dkg svježe rajčice, paprike i patlidžana, 2 dcl crnog vina, češnjak, luk, ružmarin, bosiljak, sol i papar

Priprema:

  • Tepsiju namažite maslinovim uljem te stavite krumpir narezan na ploške, dodajte ostalo povrće, začinite i promiješajte.
  • Na povrće stavite posoljeno i začinjeno meso.
  • Kad se vatra razgori, razgrnite žar, stavite podmetač, a na njega tepsiju s teletinom te poklopite pekom.
  • Zagrnite žarom te pecite oko sat vremena.
  • Otkrijte peku, zalijte vinom i nastavite peći.

Janjetina ispod peke

Sastojci: 1,5 kg janjetine, kg krumpira, glavica crvenog luka, 2 mrkve, 10 dkg pancete, list lovora, grančica ružmarina, crvena paprika, sol, papar, bosiljak, dcl bijelog vina

Priprema:

  • Janjetinu začinite, obložite pancetom i stavite na začinjeno povrće narezano na krupnije komade.
  • Podlijte bijelim vinom i pokrijte pekom.
  • Pospite žarom i pecite oko sat vremena.
  • Nakon sat vremena otvorite, izmiješajte povrće te meso okrenite i stavite na povrće.
  • Pecite još onoliko koliko je potrebno.

Hobotnica ispod peke

Sastojci: 2 kg veće hobotnice, 1 kg krumpira, 2 mrkve, 2 dcl bijela vina, glavica luka, 3 češnja češnjaka, dcl maslinova ulja, peršin, sol, papar, grančica ružmarina, lovorov list

Priprema:

  • Krumpir krupno narežite, pomiješajte s mrkvom, lukom i češnjakom.
  • Na sredinu položite hobotnicu, zalijte vinom i maslinovim uljem te začinite.
  • Sol dodajte tek na kraju.
  • Pecite ispod peke oko 40 minuta.
  • Ovako pripremljenu hobotnicu možete ispeći i u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva pokrivenu aluminijskom folijom. 

Kruh ispod peke

Pita od blitve je rješenje za sve koji nemaju vremena kuhati
Pita od blitve je rješenje za sve koji nemaju vremena kuhati

Sastojci: 1,5 kg oštrog brašna, svježi kvasac, 2 jaja, sol, voda

Priprema:

  • U posudi dobro pomiješajte 1,5 kg brašna s vodom, dva jaja i sol.
  • Žustro miješajte sastojke sve dok ne dobijete kompaktnu masu.
  • Zatim dodajte kvasac rastopljen u malo vode i ostavite na toplome mjestu da se diže oko sat vremena. K
  • ad se tijesto digne, pažljivo ga položite u posudu i prekrijte pekom.
  • Pecite oko pola minute bez dizanja poklopca na laganoj vatri.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 62
Tihana iz Splita: 'Uspjela sam skinuti 50 kila u 9 mjeseci. Moj uspjeh je motivirao i muža'
ŽIVOTNE PROMJENE

Tihana iz Splita: 'Uspjela sam skinuti 50 kila u 9 mjeseci. Moj uspjeh je motivirao i muža'

Tihana Delić iz Kaštel Kambelovca pronašla je online fitness program s vježbanjem i savjetima o prehrani koji se dosljedno držala i sa 124 došla je na 73 kilograma i osjeća se sjajno