Obavijesti

News

Komentari 2

Znate li što je luganiga? Recept ove šibenske delicije dobro je čuvana tajna: 'Miriše na Božić'

Znate li što je luganiga? Recept ove šibenske delicije dobro je čuvana tajna: 'Miriše na Božić'
4

Do kuhinja Šibenčana luganiga je stigla iz Italije, no brzo se udomaćila. Ipak, rijetko koji mesar u Šibeniku će otkriti pravi recept ovog specijaliteta

Luganiga je neizostavno jelo blagdanske trpeze u Krešimirovu gradu. Tradicionalna kobasica, specifičnog miksa začina i mirisa, prema nekim navodima, već nekoliko stoljeća se proizvodi u šibenskim mesnicama, a priprema se i pravi samo za Badnji dan. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Šibenik: Počela proizvodnja i prodaja luganiga 03:47

Do kuhinja Šibenčana stigla je iz Italije, no brzo se udomaćila. Najstariji pisani spomenik luganige potječe iz 1754. godine, iz Dnevnika kavane i gostionice Petra Vidija, dok je listu začina i omjere za ovaj specijalitet zapisao 1922. godine prvi dalmatinski kobasičar Vinko Novaković. 

U šibenskim mesnicama počela prodaja luganige, omiljene božićne delicije

Ipak, rijetko koji mesar u Šibeniku će otkriti pravi recept ovog specijaliteta, dok je sama priprema zahtjevna, a time i posebna. Čiste se i peru crijeva, janjeća ili ovčja, dok izvorni stari recept kaže da se smjesom mljevenog svinjskog i janjećeg buta ipak pune tučja crijeva. 

Šibenik: Priprema lupanige, aromati?ne kobasice koja se proizvodi samo na Badnji dan

Ono što čini ovu kobasicu posebnim jesu začini, i to njih čak desetak, čija kombinacija daju luganigi jedinstven okus i miris. Limunov sok, naribana kora limuna, papar, korijander, cimet, sok češnjaka pa i klinčić, muškatni oraščić i razne mirodije čiji je omjer ipak ostaje čuvana tajna svakog mesara, a slažu se, najvažnija je kvaliteta mesa.

U Šibeniku počela proizvodnja i  luganiga, malih aromatičnih kobasica

Njihov opojni miris kao da nagovještava blagdanski ručak, a Šibenčani kažu da baš ona 'miriše na Božić'. Cijela kuća zamiriše na Badnjak kada se skine poklopac s lonca sa goveđom božićnom juhom u kojoj se kuhaju. Iako se najčešće poslužuju upravo kuhane u bistroj juhi, autohtone luganige dugačke desetak centimetara često ih se mogu naći i dimljene. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Milanović ga 'bocnuo u debati: Pogledajte koliko je Primorac dobio glasova u svojoj ulici
'NI ĆUKO NIJE GLASAO ZA TEBE'

Milanović ga 'bocnuo u debati: Pogledajte koliko je Primorac dobio glasova u svojoj ulici

Milanović i Primorac žestoko su se posvađali u debati. U jednom trenutku Milanović je 'bocnuo' Primorca oko glasova u prvom krugu. Provjerili smo koliko je Primorac zapravo dobio glasova u Splitu