Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2
Foto: PR
RECEPT ZA PRSTE POLIZATI

Znate li što ćete kuhati za blagdane? Istra i Kvarner tad najviše uživaju u maneštri

Jela koja su se nekad tradicionalno pripremala za blagdane i danas se mogu naći na stolu mnogih Hrvata. Badnjak je u Istri i na Kvarneru obično rezerviran za maneštru, bakalar i posutice, a na Božić se jedu purica, cukerančići i povetice

Sadržaj donosi: SPAR Hrvatska

Za većinu je Božić doba u kojem se bližnji okupljaju, provode vrijeme jedni s drugima, jačaju obiteljske odnose te se povezuju i cijene važne ljude u životu. A najljepše je što svaka obitelj - bila ona toga svjesna ili ne - ima neke svoje blagdanske tradicije. Bez obzira na to je li riječ o provođenju dana u pidžamama, ušuškavanju na kauču uz vatru i gledanju božićnih filmova ili pak o kićenju božićnog drvca, klizanju i odlasku na misu, jedno je sigurno - u to se vrijeme stvaraju najtoplije uspomene. I nemaju samo obitelji božićne tradicije, već i cijele regije, pa tako primjerice Istrijani između Božića i Sveta tri kralja te u tjednu nakon Nove godine imaju običaj koledanja. Muškarci obilaze kuće ili sela pjevajući prigodne pjesme kako bi čestitali blagdane, a domaćini ih časte i daruju vinom, kolačima, kobasicama i jajima.

A ono što sigurno većina nas svake godine najbolje pamti je blagdanska gozba. Složit će se mnogi s tim da smo narod koji najviše voli pojesti i popiti. I baš zato se u to doba prave najfinija slana i slatka jela. Bili vjernici ili ne, Badnjak je obično rezerviran za posna jela i jela od ribe, a za Božić većina uživa u bogatom objedu s nezaobilaznim pečenjem i kolačima. 

At,Home,Family,Decoration,Gift,Box,In,Background,On,Festive

Pogledamo li Istru i Kvarner, ondje se za Badnjak uglavnom pripremaju pečena morska riba, bakalar, riblje juhe i različite bezmesne pašte. Pritom su njihova najpoznatija tradicionalna jela maneštra sa slanutkom, posutice, odnosno domaća tjestenina koja se poslužuje uz bakalar, salsu i kupus te bakalar i broskva na padelu, to jest dinstani kupus s krumpirom. Često se pripremaju i slane srdele te supa (jelo od vina, kruha i šećera).

Za Božić će stanovnici Istre i Kvarnera ispeći puricu, teletinu ili odojka, kupus s mesom, fuže, a često i domaći kruh. Od kolača se na stolu mogu pronaći fritule, cukerančići, povetice, kiflice, roščići, kroštule, čupavci, orahnjače ili biskupski kruh (biskvit sa suhim voćem).

Ako i vi želite ovog Božića okusiti nešto s istarskog i kvarnerskog blagdanskog stola, isprobajte recept za maneštru sa slanutkom, grahom i kukuruzom :

 

Maneštra od slanutka, kukuruza i graha

Vrijeme pripreme: 1 h i 15 min.

Sastojci: 

  • 1 glavica luka 
  • 2 mrkve 
  • 125 g Istarske kobasice 
  • 80 g S-BUDGET suhe slanine 
  • 1 režanj češnjaka 
  • S-BUDGET suncokretovo ulje 
  • 150 ml SPAR Premium umaka od rajčice 
  • 400 g DESPAR slanutka 
  • 240 g S-BUDGET smeđeg graha                
  • 200 g kukuruza            
  • 1/2 žličice sušenog origana                    
  • 1/2 žličice sušenog bosiljka 
  • svježi peršin                                                  
  • sol 
  • papar 
  • voda   

Priprema:

  1. Nasjeckajte glavicu luka, mrkvu narežite na kockice. 
  2. Istarsku kobasicu narežite na kolutiće. Suhu slaninu narežite na kockice, a češnjak na četvrtine. U sjeckalici izmiksajte slaninu, češnjak i manju šaku svježeg peršina u pešt. 
  3. U širi lonac dodajte kobasice i dvije žličice pešta pa pirjajte dok ne počnu puštati masnoću. Dodajte malo suncokretovog ulja kako bi se sve povezalo.                  
  4. Ubacite luk i pirjajte oko 5 minuta, a zatim dodajte i mrkvu te pirjajte još nekoliko minuta.
  5. Potom posolite i popaprite pa dodajte sušeni origano i bosiljak. Ulijte umak od rajčice i podlijte vodom, toliko da sve namirnice budu prekrivene. Kuhajte oko 1/2 sata. 
  6. Slanutak i smeđi grah ocijedite pa dodajte u lonac. Kuhajte 20-ak minuta, ubacite kukuruz i kuhajte još 5 minuta.
  7. Izvadite dvije-tri grabilice za juhu povrća iz lonca i izmiksajte štapnim mikserom pa vratite u lonac i promiješajte kako bi se maneštra zgusnula. Dodajte još žlicu-dvije nasjeckanog svježeg peršina i promiješajte.
Pronađite najbolje recepte i inspiracije na jednome mjestu - u Sparovoj online kuharici Dobar tek! Meso, riba, vegetarijanska jela ili nešto slatko, mogućnosti je mnogo. A budući da dobrih savjeta nikada dosta, zavirite i u riznicu mudrosti Tomislava Špičeka. Kuhaču u ruke i - krenimo!

Sadržaj donosi: SPAR Hrvatska

Komentari 2
Doznajte za koliko se životni vijek produljio i koje su šanse da doživimo 150. rođendan
TAJNA DUGOVJEČNOSTI

Doznajte za koliko se životni vijek produljio i koje su šanse da doživimo 150. rođendan

Francuskinja Jeanne Calment, koja je doživjela 122. godinu, drži rekord za najstariju osobu koja je ikad postojala. Da bi u budućnosti još više ljudi doživjelo njene godine, znanstvenici ulažu sve veće napore. Evo što pri tome mi možemo učiniti
Stručnjaci raspravljaju o održivosti i budućnosti obnovljivih izvora energije
KONFERENCIJA BOLJA ENERGIJA

Stručnjaci raspravljaju o održivosti i budućnosti obnovljivih izvora energije

Na današnjoj konferenciji Bolja energija, mnogi će stručnjaci i inovativni poduzetnici dat odgovore na pitanja o perspektivi održive energije u Hrvatskoj
Najteža kandidatkinja osme sezone napustila show: 'Da sam nastavila vani, otišla bih u smrt'
NAPUSTILA SHOW NAKON 12 TJEDANA

Najteža kandidatkinja osme sezone napustila show: 'Da sam nastavila vani, otišla bih u smrt'

Tonka je na posljednjem vaganju imala 179,3 kilograma, izgubila je 3,2 kilograma, što je 1,8% tjelesne mase.