Obavijesti

News

Komentari 0

Životna bitka našeg najboljeg paraboćara: Pobjednik sam u sportu, bit ću i u bolesti!

Životna bitka našeg najboljeg paraboćara: Pobjednik sam u sportu, bit ću i u bolesti!
4

Davor Komar, najbolji hrvatski i europski paraboćar, bori se s dijagnozom melanoma. Vedar duh i snaga ga ne napuštaju

VIDEO

Najbolji hrvatski paraboćar i aktualni europski prvak Davor Komar osim borbe za trofeje i medalje vodi i životnu borbu. Davor je objavio na društvenoj mreži da boluje od zloćudnog raka kože, melanoma. Kako je napisao, jedan običan madež dvaput je rezan unutar dva mjeseca i još nije gotovo. "Ne budite naivni kao ja. Idite na vrijeme, a osoblje opće bolnice Pula mogu samo pohvaliti. Olakšali su svu moju muku i jako sam se ugodno i mirno osjećao", rekao je Davor.

Nikada ne skriva niti jedan dio svog života, pa ni borbu za zdravlje koja mu predstoji. Ali je jako optimističan i kako kaže, ostaje miran u svemu što je prošlo i što predstoji. A predstoje mu nalazi koje još uvijek čeka. I dok čeka nalaze ne posustaje, već konstantno vježba. Kaže da ne može biti na jednom mjestu i ništa ne raditi. Njegov cijeli život posvećen je sportu. Boćanju.

- Još 2016. imao sam jedan madež za koji je tada postojala tek preporuka da ga se ukloni. Meni je on izgledao normalno. Sve je bilo uredu do svibnja ove godine kada sam ga u dva navrata slučajno oštetio. Jedanput na masaži, a drugi put na treningu. Madež je poslan na analizu koja je pokazala da je u pitanju melanom - ispričao je Davor.

Samo dva dana prije ovogodišnjih Paraolimpijskih igara u Parizu dobio je termin za novu operaciju.

Nije odustao

- Odlučio sam otići na natjecanje u Pariz i po povratku sam ponovno operiran. Napravljeno je jako puno pretraga i CT gdje se vidjelo s kojim limfnim čvorovima taj zloćudni melanom cirkulira. Sve su izvadili. U fazi sam čekanja svih nalaza – priča naš najbolji paraboćar.

U Parizu je "za dlaku" izgubio broncu. Bio je četvrti. Davor iza sebe ima oko 110 osvojenih medalja u karijeri. Dvadeset i pet puta je prvak Hrvatske, a u Europi je još uvijek aktualni prvak.

- Bit ću to do kolovoza iduće godine. Najbrži rastući paraolimpijski sport je boćanje. Što se tiče dijagnoze, apsolutno se ne nerviram. Bog ima svoj put i neka ide kako ide. Cijeli život živim punim plućima i dao sam od sebe sve što sam mogao. Ne žalim ni za čim i ovo nikako nije neki oproštajni govor. Naprotiv. Ja idem dalje. Idem prema sportu kojeg živim i volim i idem prema novim medaljama. Imam ja još puno toga za dati i pokazati. Uvjeren sam da ću i tu bitku za zdravlje dobiti. Jako je važna volja i u ovom trenutku pripremam se za Los Angeles. Tamo su za četiri godine Paraolimpijske igre. Svim srcem sam već tamo i jako puno vježbam - odao je Komar.

I dalje trenira

Kada je u srpnju izvadio melanom bio je ponedjeljak. Davor je već u utorak počeo s višesatnim treninzima.

- S ranom sam išao na trening i niti jedan dan ga nisam propustio. Treniram po pet sati i pripremam se za Paraolimpijske igre. Televiziju ne gledam i meni postaje dosadno kod kuće ako nisam aktivan. Da ne vježbam i da samo odmaram ja bih već treći dan poludio i samo se svađao - kroz smijeh je kazao optimistični borac.

Priznao je da na tijelu ima jako puno madeža, i to nasljednih. Više puta u životu ih je kontrolirao i nikada nije bilo problema. Cijeli život se kupa na moru u bijeloj majici. Baš zbog prevencije.

- Svi me već dobro zezaju da sam zbog toga kao slastičar. Kupam se u bijeloj majici i nikada nisam bio bez nje. Pazio sam. Mislim da je najveći problem ako se madež promijeni, povrijedi i kada se nešto neuobičajeno s njim dogodi. Nakon operacije rečeno mi je da imam još šest madeža preventivno za skinuti. Nisu sumnjivi, to je samo preporuka. Ljudima savjetujem da se kontroliraju redovito i da ne zapostavljaju svoje zdravlje - kazao je.

Ne zna kakve ga nakon dobivanja nalaza terapije čekaju, ali se ne zamara time. Podsjetimo, Davor Komar od najranijeg djetinjstva boluje od mišićne distrofije i već je 32 godine u invalidskim kolicima. Ali, to ga nije spriječilo da se bavi sportom i bude najbolji u državi i Europi. Boccia je paraolimpijski sport osmišljen početkom osamdesetih godina kao sport kojim se mogu baviti isključivo osobe s najtežim lokomotornim oštećenjima i koje za kretanje koriste invalidska kolica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Potresna ispovijest za 24sata: 'Moja kći ostala je bez mame u poplavi. Supruga je bila trudna'
EKSKLUZIVNO: DETALJI TRAGEDIJE U BiH

Potresna ispovijest za 24sata: 'Moja kći ostala je bez mame u poplavi. Supruga je bila trudna'

Ajla je bila u sedmom mjesecu trudnoće, a iza sebe je ostavila kćerku Dalalu (5): 'Mala se spasila, a kako, to samo dragi Bog zna. Bila je sva krvava i teško ozlijeđena', rekao je suprug Dino
Vozači, smanjite gas! Ovo su 84 nove lokacije kamera za brzinu! Neke od njih bit će i na autocesti
SMIJEŠAK, KAMERA!

Vozači, smanjite gas! Ovo su 84 nove lokacije kamera za brzinu! Neke od njih bit će i na autocesti

Prije sezone bilo je ukupno 468 lokacija na kojima su se izmjenjivale kamere, tijekom ljeta su ih postavili još 40, a do kraja godine stižu još 84 nova kućišta.