Obavijesti

News

Komentari 522

Zelenski: Pozvao sam Hrvatsku da uloži u dronove. Mirovni plan uključuje vojne aspekte

Zelenski: Pozvao sam Hrvatsku da uloži u dronove. Mirovni plan uključuje vojne aspekte
26

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je u Dubrovnik, na sammitu Ukrajine i zemalja jugoistočne Europe. U gradu su raspoređene stotine policajaca, spremne su i specijalne postrojbe, helikopteri, brodovi, dronovi...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sastali se Plenković i Zelenski: Potpisali su sporazum o suradnji Hrvatske i Ukrajine 03:07
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
ZAJEDNIČKA KONFERENCIJA

Premjer Andrej Plenković i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski su u sklopu samita u Dubrovniku stigli na zajedničku konferenciju za medije.

Plenković je izrazio potporu Ukrajini na europskom putu i zadovoljstvo da je upravo u Dubrovniku održan "uspješan summit" na kojem je i potpisana Dubrovačka deklaracija.

"Dubrovačka deklaracija rezimira snažnu političku volju država ovog dijela Europe koje, svaka na svoj način, snažno podupire Ukrajinu. Podupiremo i napore iz mirovne formule predsjednika Zelenskog", rekao je Plenković i dodao da očekuje da se ta dinamika intenzivira.

Istaknuo je nuždu izravnanja ravnoteže snaga unutar pregovaračkih procesa u korist onog slabijeg, Ukrajine.

Zelenski je ustvrdio da su s Hrvatskom izgrađeni iznimno uspješni strateški odnosi, što jača čitavu istočnu Europu.

"Ovo je moja prvi posjet Hrvatskoj. Doista smo izgradili iznimno uspješne strateške odnose, to jača ne samo naše države nego čitavu regiju istočne Europe i područje Balkana", rekao je Zelenski.

"11 sigurnosnih paketa došlo je iz Hrvatske i pomoći će izgradnji obrambenih kapaciteta naše zemlje", kazao je Zelenski dodavši da je pozvao hrvatsku stranu da uloži u proizvodnju dronova.

Rammsteinski sastanak koji se trebao održati ovog tjedna je odgođen.

"Bez Bidena rammsteinski sporazum nema takvu težinu i vjerujem da ćemo revidirani program vidjeti uskoro. Naš mirovni plan uključuje vojne aspekte, a Hrvatska nas u tome podržava. Pregovarački procesi mogu se ubrzati i zahvalan sam na sporazumu o bilateralnoj suradnji koji smo potpisali s RH. On uključuje suradnju u razminiranju, obrambenim aspektima i gospodarstvu", govori ukrajinski predsjednik.

OBRAĆANJE VUČIĆA

- Želim se zahvaliti domaćinima na gostoprimstvu. Ne mislimo ovdje svi isto po svim pitanjima, ali važno je što smo razgovarali o principu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine - kazao je na početku Vučić.

- Ukazao sam na neophodnost poštovanja Povelje Ujedinjenih naroda. Nekada nekome odgovara poštovati taj principa, a kad mu ne odgovara se brže-bolje udalji od tog principa. Slučaj Srbije je najbolji primjer za to, gdje i dalje imamo na svojoj strani Povelju UN-a, Rezoluciju 1244, ali mnogi se toga ne žele držati - rekao je Vučić.

- U svakom slučaju, važno je što smo iskazali našu želju da se uspostavi mir. Rekao sam da je moje mišljenje nešto drugačije od većine drugih, da smatram da je mir neophodno postići, da ne postoji kompromis koji je loš i to je to. Važno je što smo razgovarali i o europskoj budućnosti svih naših zemalja, zahvalan sam Hrvatskoj na domaćinstvu. Premijer Plenković je govorio o agresiji iz 1991., a ja sam rekao da Srbija stvari vidi sto posto drugačije ili potpuno drugačije na Hrvatsku, ali ću biti potpuno otvoren. Za naš je važno otvoriti iskreni dijalog s Hrvatskom i bez obzira na sve nas koji zbog osobnih razloga ne mogu uvijek blagonaklono gledati na te odnose, važno je gledati ih na drugačiji način i otvoriti ih. Važno je razgovarati, otvoriti dijalog - rekao je Vučić.

Novinare iz Srbije je zanimao Rio Tinto, ali i to što se Hrvatska naoružava.

- Nas se ne tiču poslovne stvari Rio Tinta, a što se tiče naoružanja, to je stvar Hrvatske, oni su suverena zemlja i donose svoje odluke, kao i mi. Svatko se naoružava u skladu s potrebama i s onim što misli da im je važno. Ne vidim opasnost od sukoba - naglasio je Vučić.

Što se Ukrajine tiče, poštuje njen teritorijalni integritet, ali ne podržava sankcije Rusiji.

- Koncentrirali smo se na teritorijalni integritet, koji je u skladu s poveljama UN-a. Smatramo da ratna rješenja nisu najbolja. To je uvaženo i prihvaćeni su prijedlozi Republike Srbije - rekao je.

Napomenuo je da Srbija ne sjedi na dvije stolice.

- Imamo samo jednu stolicu, srpsku. Vodit ćemo svoju politiku, vi vodite svoju. Nikakav problem nemamo. Nemojte nas nagraditi, nemojte učiniti što gledate učiniti svima drugima. Žalimo li vam se? Očekujemo li nešto? Ništa od toga. Jedino što smatramo važnim je imati otvoren dijalog. A to koliko stolica mi imamo… Mi vas ne pitamo koliko ih imamo. Imamo jednu, svoju i čvrsto se držimo te srpske stolice. Za drugu nismo ni najmanje zainteresirani - rekao je Vučić.

ZELENSKI O MIROVNOM PLANU

- Usprkos političkim napetostima, moramo osigurati da europsko jedinstvo ostane stabilno i da Europa bude ujedinjena. Bez jedinstva nema mira. Procesi integracije koji su počeli, moraju ići prema svom kraju. Sve demokratske nacije Europe moraju u tome sudjelovati. Nadam se da ćemo članstvo u EU-u uskoro postići i pokušao bih vas potaknuti na blisku suradnju s državama kandidatkinjama kako bi proces pristupanja bio što "glatkiji" - pozvao je na suradnju Zelenski.

- Govorimo i o onome što treba ponovno izgraditi, a što je Rusija uništila, ali isto tako i o novoj snazi - o industrijskoj, društvenoj i svemu ono što će doprinjeti našoj uspješnosti na globalnom tržišnom natjecanju. To bi trebalo biti nešto poput Marshallovog plana za Europu - govori Zelenski u Dubrovniku.

Spominjući plan primirja, Zelenski je rekao: "Do studenog će dokument biti spreman i sadržavat će uvjete potrebne za završetak rata". Kako navesti Rusiju i one koji su odgovorni za rat da slijede mirovni sporazum?

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

VUČIĆ MOŽE, MILANOVIĆ NE

Vučić može, ali Milanović nikako ne: 'Pokvario bi ugođaj! Oporba ljuta: Zvali su četnika bez brade

Hrvatska ustavno usklađena vanjska politika ne postoji. Ustav pregažen kao plitki potok. Dolazi li vladajući Penava, potpredsjednik Sabora i gradonačelnik grada Vukovara u Dubrovnik kako bi pozdravio Vučića? Dolazi li s Vučićem možda i njegov Šljivančanin, osuđen za ratni zločin u Vukovaru? Podržava li vladajući DP nepozivanje predsjednika, a pozivanje Vučića u Dubrovnik?, objavila je bivša premijerka Jadranka Kosor uoči dolaska ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Dubrovnik. Na njemu sudjeluju predstavnici iz 12 zemalja. Dolazak je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali na njemu nije dobrodošao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

OBRAĆANJE ZELENSKOG

- Zahvaljujemo vam na gostoprimstvu djece, ranjenih boraca. Hvala vam na sudjelovanju u mirovnom summitu i doista svi vi ste pokušali da se ovaj rat okonča na pravedan način što je za nas - od najveće važnosti. Želimo stabilnost, ali je ona postala resurs, vrlo važan u međunarodnim odnosima - istaknuo je Zelenski.

- Naravno da je ruska agresija ugroza i za stabilnost istočne Europe. Sve te prijetnje Moskve su stvarne. Ona želi destabilizirati Europu i na Balkanu i na Baltiku miješajući se u živote drugih država. Upravo zato moramo jačati kapacitete za borbu protiv destabilizacije Europe i svijeta. Ovakvi bilateralni sporazumi o sigurnosti, kojih imamo ukupno 26, ključni su za strukturu Europu. Kada postoje takve sigurnosne spone, onda je nemoguće da se netko sastrane umiješa u našu sigurnost. Ruski rat protiv nas, našeg naroda, pokazao je svijetu kako izgleda moderno ratovanje - poručio je Zelenski i dodao da je Ukrajina u stanju danas proizvoditi suvremenije oružje što će i drugima omogućiti snagu i arsenalima drugih država.

Komentari 522