Obavijesti

News

Komentari 4

Zelenski: Oko 10.000 sjevernokorejskih vojnika se već bore na strani Rusije...

Zelenski: Oko 10.000 sjevernokorejskih vojnika se već bore na strani Rusije...

Rekao je da se ruski predsjednik Vladimir Putin pribojava javnosti u zemlji, koja ne podržava mobilizaciju mladih Rusa te da stoga želi popuniti svoje snage strancima

VIDEO

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak u Bruxellesu da se oko 10 tisuća sjevernokorejskih vojnika nalazi na okupiranim ukrajinskim teritorijama kako bi podržali ruske snage.

“Imamo informacije od naših obavještajnih službi, znamo da se oko 10 tisuća sjevernokorejskih vojnika priprema za borbu protiv nas”, rekao je Zelenskij na konferenciji za novinare u Bruxellesu. Zelenskij je prije toga čelnicima država članica EU-a, koji su se okupili na sastanku na vrhu, predstavio svoj plan pobjede. 

Rusija tvrdi: Zelenski svojim 'planom za pobjedu' gura NATO u izravan sukob s Moskvom
Rusija tvrdi: Zelenski svojim 'planom za pobjedu' gura NATO u izravan sukob s Moskvom

Rekao je da se ruski predsjednik Vladimir Putin pribojava javnosti u zemlji, koja ne podržava mobilizaciju mladih Rusa te da stoga želi popuniti svoje snage strancima.

Prva točka njegova plana pobjede je dobivanje pozivnice za ulazak u NATO.

“Pozivnica Ukrajini za članstvo u NATO-u bit će odlučujuća, a naravno da članstvo neće uslijediti odmah, nego kasnije”, rekao je Zelenskij, dodajući da Putin  mora uvidjeti da "njegove geopolitičke kalkulacije nemaju smisla".

Plan pobjede Zelenskog: Nade u uspjeh polaže u saveznike. Ovo je njegov plan od pet točaka
Plan pobjede Zelenskog: Nade u uspjeh polaže u saveznike. Ovo je njegov plan od pet točaka

Ukrajinski predsjednik je rekao da je o članstvu u NATO-u razgovarao i s bivšim američkim predsjednikom i sadašnjim kandidatom za predsjednika Donaldom Trumpom.

U tom je kontekstu spomenuo Budimpeštanski memorandum, prema kojem se Ukrajina odrekla nuklearnog oružja u zamjenu za jamstvo sigurnosti i za teritorijalni integritet u međunarodno priznatim granicama.

“Rekao sam Trumpu da ćemo ili nastaviti imati nuklearno oružje što će biti zaštita za nas ili bismo trebali biti u Savezu. Mislim da me je Trump čuo, rekao je: 'Imate dobre argumente'”, rekao je Zelenskij.

Na pitanje novinare je li to upravo rekao da je od Trumpa čuo da je on otvoren za članstvo Ukrajine u NATO-u ili je to interpretacija koja ide predaleko, Zelenskij je odgovorio da ne želi više ulaziti u to što je s njim razgovarao, da mu nitko nije dao riječ, da je Trump rekao da se slaže s argumentima. “To znači samo to”, rekao je.

Druga točka ukrajinskog plana pobjede je dodatna vojna potpora, ponajviše u pogledu projektila dugog dometa i sustava protuzračne obrane.

“Dobio sam od zapadnih saveznika s kojima sam razgovarao dobre znakove”, kazao je ukrajinski predsjednik.

Joe Biden najavio 425 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini
Joe Biden najavio 425 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini

Rekao je da je pozvao čelnike država članica EU-a da podrže njegov plan i da bi u tom slučaju rat mogao završiti sljedeće godine. "Ako ga sada počnemo provoditi najkasnije sljedeće godine možemo završiti rat", istaknuo je.

Mađarski premijer Viktor Orban reagirao je na Facebooku na plan pobjede Zelenskija, koji je on u srijedu predstavio u ukrajinskom parlamentu.

“Ono što je jučer iznio u ukrajinskom parlamentu bilo je više nego zastrašujuće", napisao je Viktor Orbán, dodajući da je umjesto slanja više oružja u Ukrajinu potreban prekid vatre i mirovni pregovori.

“Europska unija je ušla u ovaj rat s loše organiziranom, loše provedenom, loše proračunatom strategijom, za što glavnu odgovornost snosi predsjednica Komisije. Gubimo ovaj rat, tako da strategija ne funkcionira”, napisao je Orbán.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

'U RATU SU SVI GUBITNICI'

Trump: Zelenski nikada nije trebao dopustiti da rat počne

Zbog milijardi dolara američke vojne pomoći Ukrajini od početka rata 2022., bivši republikanski predsjednik redovito je u kampanji kritizirao Zelenskija, iznova ga nazivajući "najvećim trgovcem na svijetu"

Biden stiže u Njemačku: Tema su rat u Ukrajini i Bliski istok. 'Moramo pomoći na sve načine'
POLITIČKI SUSRET

Biden stiže u Njemačku: Tema su rat u Ukrajini i Bliski istok. 'Moramo pomoći na sve načine'

Biden je po prvim planovima trebao održati širi sastanak sa zemljama koje vojno pomažu Ukrajini u američkoj zračnoj bazi Ramsteinu u Njemačkoj prošli tjedan
Rusija je napala energetsku infrastrukturu u Mikolajivu
PREKO NOĆI

Rusija je napala energetsku infrastrukturu u Mikolajivu

Ruske snage uništile su ključnu infrastrukturu u ukrajinskim gradovima uoči zimskih mjeseci, što je natjeralo čelništvo u Kijevu da intenzivira molbe svojim saveznicima za dodatnu protuzračnu obranu