Za pripremu voćnih i osvježavajućih želea točne mjere su izrazito bitne, a najbolji želei nastaju od brusnice, limuna, bazge, borovnica, ogrozda i zelenih jabuka
Želei: Brza ljetna osvježenja uspijevaju samo uz pravo voće
Za osvježavajuće želee najbolje je rabiti voće koje sadrži puno pektina jer u kombinaciji s voćnim sokom bolje bubri i stvara čvršću želatinu. Zato su za želee dobri ogrozdi, zelene jabuke, dunje, brusnice, limuni, borovnice, bijeli ribiz i bazga. Manje pektina sadrže jagode, maline, trešnje, šljive i marelice, no tada se dodaje kupovna prah-želatina. Točne mjere najbitnije su pri pripremi ovog osvježavajućeg deserta.
Količina vode, želatine ili voćnog soka mora biti točna kao što je na receptu. U pliću posudu uspite točno onoliko vruće vode koliko piše u receptu. Pospite želatinom u prahu te miješajte pjenjačom ili vilicom dok se smjesa potpuno ne sjedini. Pazite da je želatina potpuno umućena jer biste u suprotnom mogli dobiti grudičasti žele.
Nakon što ste to napravili, dodajte hladnu vodu ili voćni sok, ovisno o receptu. Sve jako dobro promiješajte jer je to zaslužno za postojanost želea. Tada ohladite. Ako vam je žele gumenast, vjerojatno niste dodali dovoljno vode ili niste dovoljno dobro miješali. Ako vam je prevodenast, moguće je da se nije hladio dovoljno dugo ili ste dodali previše vode. Nije preporučljivo prstima bosti žele kao metodu testiranja kako biste provjerili je li dovoljno "stisnut" jer ćete dobiti rupu u njemu. Najbolje ga je lagano protresti i ako je još vodenast ostavite ga još neko vrijeme u hladnjaku.
Ne stisne li se ni nakon nekoliko sati, problem je možda u voću jer ako ste dodali svježi ili smrznuti ananas, papaju, kivi ili smokve, želatina u kombinaciji s njima neće djelovati. Svoja mala remek-djela možete poslužiti u šalicama, čašicama, kallupima ili u izdubljenom voću poput limuna, lubenica ili dinja.
Žele u dinji
Sastojci: malo veća dinja, šalica kipuće vode, 1/2 šalice nezašećerenog soka od jabuke, vrećica instant-želatine, prema želji šalica jagoda nasjeckanih na listiće
Priprema: Prerežite dinju napola. Odstranite sjemenke. Odrežite dio kore kako bi polovice mogle stajati. U većoj posdudi razmutite želatinu s kipućom vodom. Dodajte sok od jabuke, dobro izmiješajte i, prema želji, jagode. Izlijte u polovice dinje. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite preko noći. Prije posluživanja svaku polovicu možete prerezati na tri jednaka dijela.
Slasna želatina s marelicama
Sastojci: pakiranje želatine s okusom limuna, šalica kipuće vode, šalica ohlađenog soka od jabuke, konzerva marelica (ocijeđenih i narezanih na kockice)
Priprema: Rastopite želatinu s kipućom vodom. Dodajte hladan sok od jabuke. Pokrijte i ostavite u hladnjaku dok se napola ne zgusne. Dodajte marelice i izlijte u posude za posluživanje. Ohladite.
Osvježavajuće jagode s rabarbarom
Sastojci: šalica nasjeckane svježe ili smrznute rabarbare, 1/4 šalice vode, žlica šećera, 1/4 šalice jagoda narezanih na listiće, 3 žlice bijele želatine + žličica želatine s okusom jagode, 1/4 šalice soka naranče, prstohvat narančine korice
Priprema: U maloj posudi na umjerenoj vatri zagrijte rabarbaru, vodu i šećer. Smanjite vatru, pustite da zavrije i ostavite tri do pet minuta dok rabarbara ne omekša. Maknite s vatre i dodajte želatinu. Miješajte dok se želatina ne otopi. Dodajte jagode, narančinu koricu i sok. Podijelite u četiri posude i hladite četiri sata.
Trobojno i osvježavajuće voćno iznenađenje
Sastojci: prvi sloj: 150 g nasjeckanih jagoda, vrećica želatine s okusom jagode, 3/4 šalice vruće vode; drugi sloj: 220 g mascarponea, vrećica želatine s okusom limuna, 3/4 šalice hladne vode, šalica vrhnja za šlag; treći sloj: konzerva nasjeckanih marelica, vrećica želatine s okusom limuna, 3/4 šalice kipuće vode
Priprema: Otopite želatinu u kipućoj vodi. U široku staklenu posudu stavite nasjeckane jagode i prelijte otopinom želatine. Hladite dok ne očvrsne. Za drugi sloj miksajte sir dok ne prstane kremast i gladak. Razmutite želatinu u vrućoj vodi i postupno dodajte siru. Ponovno tucite dok ne postane glatko. Dodajte hladnu vodu. Dodajte istučeni šlag, izmiksajte i prelijte preko prvog sloja. Dobro ohladite. Za treći sloj ocijedite marelice, ali ostavite malo soka. Otopite ćelatinu u vodi te dodajte marelice i sok. Izmiješajte i prelijte preko drugog sloja. Dobro ohladite.
Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" potražite na kioscima svake subote, a novine + prilog koštaju 4,99 kn.