Gotovo 70 posto voća i povrća sadrži više antioksidansa, vitamina C i minerala nakon smrzavanja, a izuzetak su limun, cvjetača i kukuruz koji su bolji svježi
Smrznuto voće i povrće sadrži više vitamina nego ono svježe
Iako su donedavno stručnjaci govorili da je svježe voće i povrće najbolji prehrambeni odabir, dvije nove neovisne studije britanskog Instituta Leatherhead te Sveučilišta Chester pokazuju da se smrzavanjem svježi plodovi nutricionistički obogaćuju, zbog čega postaju i zdraviji.
Tako u prosjeku smrznuta brokula sadrži veće razine vitamina C i luteina, a čak četiri puta više beta karotena od svježe brokule. Smrznuta mrkva sadrži trostruko više luteina i dvostruko više beta karotena, ali i više polifenola nego svježa verzija, piše Daily Mail.
Nutritivne vrijednosti namirnice kod smrzavanja u nekim se slučajevima drastično razlikuju, pa tako smrznuti špinat ima četiri puta više hranjivih tvari, vlakana, folne kiseline, željeza i kalcija.
Ukupno gledano, čak dvije trećine voća i povrća zdravije je jesti smrznuto nego svježe, uz izuzetak limuna, cvjetače i kukuruza. Razlog zbog kojeg je smrznuto bolja opcija je to što se voće i povrće smrzava odmah nakon ubiranja, dok svježi plodovi mogu mjesecima stajati u supermarketima poprskani raznim kemikalijama kako bi zadržali svoj dobar izgled.
- Uvijek je najbolja opcija pojesti voće ili povrće odmah nakon branja, no to je najčešće i nemoguća opcija, a već nekoliko dana skladištenja šteti nutritivnim vrijednostima namirnica - rekao je jedan od autora studije, profesor Graham Bonwick.
Što stručnjaci ne bi nikad jeli: Rajčice iz konzerve ali i kokice