Namirnice bogate mineralima, antioksidansima i vitaminima poput anisa, kefira i gljiva smanjuju rizik od upala i oštećenja stanica te tako štite od gripe i prehlade
Prva linija obrane od prehlade i gripe: Kefir, feferoni pa i gljive
Dobar odabir zdravih namirnica pomoći će vam da preživite jesensku i zimsku sezonu bez tragova gripe ili prehlade, tvrde nutricionisti. Tako masnija riba poput lososa, tune i skuše zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama pomaže smanjiti rizik od štetnih upale u tijelu. Ljudi koji redovito jedu ribu ili uzimaju dodatke omega 3 masnih kiselina znatno rjeđe obolijevaju od obične prehlade i gripe, a također osjećaju manje stresa koji smanjuje imunitet, otkrila je studija Sveučilišta Maryland.
Kamenice
Cink, esencijalni mineral koji se u velikim količinama nalazi u kamenicama ima snažan učinak na prevenciju prehlada. Osim što pojačava imunitet, uzimanje dodatka cinka skrajuće trajanje bolesti te smanjuje njene simptome, otkrila je studija kanadskog Medicinskog dnevnika. Ipak, dodaci cinka mogu uzrokovati nuspojave poput mučnine i glavobolje, pa je mnogo bolje uzimati ga u njegovom prirodnom obliku, u morskim plodovima, grašku, žitaricama i orašastim plodovima.
Sjemenke anisa
Ljekovita svojstva anisa poznavao je i "otac" medicine Hipokrat, a američka Udruga farmaceuta otkrila je da anis olakšava simptome kašlja i pomaže pročišćavanje dišnih puteva. Najbolji način uzimanja je jedenje sirovih sjemenki, no učinkovit je i čaj od anisa koji se može začiniti cimetom i medom.
Češnjak
Redovito jedenje tog prirodnog antibiotika prepolavlja vjerojatnost obolijevanja od gripe, a osim toga štiti organizam od drugih upalnih procesa koji mogu prerasti u kronične bolesti, pokazala je američka studija na preko 10.000 ljudi. Najbolji izbor je svježi češnjak, jer se kuhanjem gube antioksidanti u njemu.
Komorač
Biljka komorač na prirodan način potiče iskašljavanje, a smiruje i najuporniji kašalj, tvrde znanstvenici. Može se jesti sirov ili pečen, ali je najkorisniji ako se pije kao čaj pripravljen od sjemenki komorača.
Jogurt i kefir
Bakterije koje se nalaze u jogurtu i kefiru saveznici su zdrave mikroflore koja je nužna za dobar imunitet i obranu od bolesti. Osim toga, svakodnevno uzimanje probiotika smanjuje rizik od infekcija gornjeg dišnog sustava.
Čaj
Sve vrste čajeva sadrže antioksidante poznate kao katehin, koji imaju zaštitna svojstva te brane organizam od bolesti. Prema japanskoj studiji ljudi koji svakodnevno piju čaj imaju trostruko manje mogućnosti za obolijevanja od gripe, ali isto tak i manji rizik od nastanka raka ili srčanih oboljenja.
Feferoni
Poput citrusa, ljute papričice bogate su vitaminom C koji pomaže u borbi s bakterijama i virusima. Jedna mala papričica sadrži oko 150 mg vitamina C, dok jedna naranča sadrži tek oko 100 mg tog vitamina. Osim toga, kapsaicin koji je aktivan sastojak ljutih paprika pročišćava dišne puteve i olakšava prohodnost sinusa, objašnjavaju liječnici.
Gljive
One su bogate antioksidansima, kalijem, B vitaminima i vlaknima, a dokazano je kako gljive imaju protuupalna svojstva. Budući da je jesen razdoblje u kojem rastu, njihovo jedenje potiče imunitet na rad te bolju apsorpciju drugih vitamina, tvrde japanski znanstvenici.
Puretina
Proteini koji se nalaze u krtom bijelom mesu, poput puretine, nužno su gorivo za izgradnju protutijela kojima se organizam bori protiv bakterije i virusa. Zbog toga je bijelo meso odličan izbor u hladnim jesenskim danima, objašnjavaju liječnici.
Borovnice
Ovo voće sadrži više aktivnih antioksidansa od bilo kojeg drugog svježeg voća i zbog toga su najbolji saveznici dobrog imuniteta, pokazala je studija Sveučilišta Cornell. Ako ne možete doći do svježih, jedite one zamrznute ili sušene, jer također sadrže velike količine vitamina.
Brazilski oraščići
Osim što su bogati proteinima i zdravim masnoćama, ovi zdravi plodovi sadrže i velike količine selena. Taj mineral osobito pomaže tijelu u obrani od virusa gripe, a za zaštitu je dovoljno pojesti dva do tri brazilska oraščića na dan. U većim količinama, zbog fitinske kiseline koju sadrže, mogu omesti apsorpciju drugih minerala i željeza.
Mrkve i krumpir
Beta karoten u mrkvi i krumpiru nužan je za tijelo jer pomaže u pretvorbi vitamina A u tijelu, koji je ključan za održavanje zdravog imunološkog sustava. Osobito je dobro unositi veće količine beta karotena ako su nam upaljene sluznice grla i nosa, jer pomaže u bržem zacjeljivanju i manjem lučenju sluzi.
Sjeme suncokreta
Sjeme suncokreta jedan je od najboljih prirodnih izvora vitamina E, antioksidanta koji štiti stanične stijenke od oštećenja. Najzdraviji izbor su sjemenke koje su suho pržene, a ne u ulju. Osim toga, ljudi koji redovito jedu sjemenke od suncokreta imaju veći kapacitet pluća i proizvode manje sluzi, pokazala je škotska studija.