Sudjelujte u nagradnoj igri na portalu zdravakrava.hr, od četvrtka 19. svibnja do srijede 25. svibnja u 9 sati i osvojite novu knjigu Zlatka Galla!
Zdrava Krava vas ovaj tjedan daruje "Brodskom kuharicom"
Pet najsretnijih registriranih korisnika imaju priliku osvojiti knjigu ''Brodska kuharica'' autora Zlatka Galla u izdanju Naklade Ljevak.
Sudjelovati mogu svi registrirani članovi portala, a potrebno je samo odgovoriti na nagradno pitanje, koje se nalazi na portalu zdravakrava.hr i možda baš vi budete sretni dobitnik ove kuharice.
Registrirati se možete ovdje.
Pročitajte pravila nagradne igre.
Brodska kuharica
Kužinavanje na brodu specifično je ne samo zbog spartanskih uvjeta
kuhanja, skromnih brodskih zaliha, još skromnijeg pribora i posuđa, već
prije i poslije svega, zbog mogućnosti koje pruža ona najbolja i
najvažnija ''špajza'' – more, piše Zlatko Gall, novinar, glazbeni
kritičar i publicist u uvodu svoje knjige. Godinama je razmišljao o
pisanju brodske kuharice bilježeći i vlastita i tuđa iskustva s regata
ili neobaveznih đita, a iz te gastro "arhive" rodila se ova knjiga.
Bez obzira kuhaš li na kamperskom plameniku ili pak u opremljenoj
kuhinji na četiri plamenika te jesi li redoviti vikendaš-nautičar ili
sanjar koji se u svojem domu zahvaljujući kuhanju "otiskuje" na plavu
pučinu, Gall kaže kako je ova kuharica namijenjena svima onima koje u
isti brodski lonac zovu – nautička strast i gušti iz mora. A za njih, uz
dvije-tri posude i nešto namirnica na brodu i ne treba mnogo.
'Moj izbor je sljedeći: sol, sušeni peperončini umjesto papra, maslinovo
ulje, dobra kvasina, češnjak i kapula, koji struk petrusimula i selena
te, ako je moguće, u pitaru ili čaši jogurta posađenog bosiljka i
ružmarina. Tome valja dodati još malo krumpira, pome pelate, malo
brašna, štogod riži i, obvezatno, manistru. Imate li na brodu još koju
Gavrilovićevu paštetu, u sezoni frišku pomu i pikantnijega suhoga sira,
možete na put oko svijeta’, piše Gall.
Zašto? Zato jer u svakoj uvali možeš pronaći sve što ti još treba za
solidan obrok - od špara i sitneži, preko prilipaka i dagnji do kozica.
Više info na: www.ljevak.hr