Obavijesti

Show

Komentari 0

Završen 17. Festival tolerancije: Punoljetnost će dočekat u Zadru

Završen 17. Festival tolerancije: Punoljetnost će dočekat u Zadru
7

Projekcija filmova bila je raspoređena prema temama, a posjetiteljima su htjeli približiti problem ovisnosti o igricama, izbjeglištvu, negiranje holokausta, o položaju žena u patrijarhalnoj sredini...

VIDEO

Ovogodišnji 17. Festival tolerancije završio je u nedjelju projekcijom filmova u Dokukinu KIC. Govorilo se o prihvaćanju i usvajanju principa univerzalnosti, solidarnosti i humanosti, a 40 vrhunskih odabranih naslova, koji se natječu za najprestižnije nagrade poput Oscara, Cesara i Europske filmske nagrade, posjetitelji su mogli besplatno pogledati i u njima uživati.

Zadnji festival u Zagrebu, seli se u Zadar: Dva filma iz programa nominirana su za Oscara
Zadnji festival u Zagrebu, seli se u Zadar: Dva filma iz programa nominirana su za Oscara

- Kroz film se može razvijati zajednica i svijest u društvu, a kroz rasprave i dijaloge možemo pričati o razvoju društva. Film je dobra baza za stvaranje platforme iz koje možemo krenuti iz nekih loših tema prema normalnom suživotu – rekla nam je direktorica Nataša Popović.

Publiku je najviše oduševio film 'Savršeni dani', koji prati život čistača javnih wc-a u Tokiju i dokumentarac '20 dana u Mauriupolju', koji govori o izbjeglištvu.

Projekcija filmova bila je raspoređena prema temama, a posjetiteljima su htjeli približiti problem ovisnosti o igricama, izbjeglištvu, negiranje holokausta, o položaju žena u patrijarhalnoj sredini, a na veliku pohvalu, nisu izostavili ni one najmlađe koji su imali i svoj prilagođen dječji program.

17. Festival Tolerancije kroz selekciju i filmski program, koji potpisuju Snježana Tribuson i Boško Picula, uz umjetničku savjetnicu Dinu Pokrajac, ponudili su inspirativne, duhovite i važne filmove uz cilj proširenja pojma tolerancije. Poruka ovogodišnjeg festivala bila je 'Otvori se!', prema sebi, svom bližnjem te prema drugom i drugačijem.

Osim bogatog filmskog sadržaja, održavale su se i rasprave 'Tolerance Talk u kojima su se dotaknuli nekoliko složenih tema, a prepune dvorane brojile su publiku svih uzrasta. Festival je zatvorio film 'Sabotaža'.

- Film je baziran na dnevniku logorašice Anne Wajcblum i osobno mi je jedan od najupečatljivijih filmova koje sam gledala priređujući finalni izbor. Možda je pravi razlog tome što se o heroizmu žena puno manje govori i stječe se dojam da su herojski podvizi žena puno rjeđi od herojstva muškaraca – komentirala je Tribuson.

Iako je ovo zadnji festival u Zagrebu, priča o promicanju važnih tema ide dalje. Najavljeno je novo izdanje. Festival tolerancije svoju misiju društvenih promjena nastavit će u Zadru u rujnu.

Vikend uz filmove nominirane za prestižne svjetske nagrade
Vikend uz filmove nominirane za prestižne svjetske nagrade

- Idemo u jedan hrvatski dragulj, srednju Dalmaciju. Sigurno će biti teško iznova postaviti festival, ali on se održavao i u drugim državama. Radili smo ga od Ljubljane, preko Sarajeva, pa sve dolje do Cetinja. Vjerujem da će Zadar dobiti još veću mogućnost, jer je to kraj ljeta, a Festival tolerancije je poznat i po svom glazbenom programu - rekla nam je direktorica Festivala tolerancije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Damir Fazlinović iz serije Lud, zbunjen, normalan osuđen zbog bludničenja nad maloljetnikom
DOBIO GODINU DANA ZATVORA

Damir Fazlinović iz serije Lud, zbunjen, normalan osuđen zbog bludničenja nad maloljetnikom

Mladić iz publike je rekao da je bio žrtva pedofilije kad je imao 14 godina