Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Zatvarate li prozore ljeti na cijeli dan? Evo što kaže znanost

Zatvarate li prozore ljeti na cijeli dan? Evo što kaže znanost

Kvaliteta zraka u prostoru u kojem dugo boravimo brzo opada, što može značajno utjecati na kognitivne sposobnosti i kvalitetu sna. S druge strane, za velikih vrućina želimo da je prostorija hladnija

VIDEO

Ljudi koji rade u uredima u zgradama građenim po principu zelene gradnje, imaju oko 61 posto bolje kognitivne rezultate u usporedbi s onima koji dan provedu u zgradama koje nisu tako građene. Na dulji rok, ti su rezultati još bolji, pokazalo je istraživanje stručnjaka iz SUNY Upstate Medical University i Laboratorija Lawrence Berkley, objavljeno u lipnju 2015. godine u National Library of Medicine.

POGLEDAJTEVIDEO: Ovo su uređaji za mjerenje kvalitete zraka 

Pokretanje videa...

Zagreb: Konferencija DHMZ-a o projektu AIRQ i onečišćenju zraka 04:04

 Istraživači su okupili 24 zdrave mlade osobe i simulirali uvjete unutarnje kvalitete zraka, odnosno okoliša (IEQ) u "zelenim" i "konvencionalnim" zgradama, kako bi procijenili utjecaje na kognitivne funkcije. Studija je provedena u kontroliranom uredskom okruženju,  kako bi se procijenili učinci nekoliko parametara kvalitete unutarnjeg okoliša na objektivnu mjeru kognitivne funkcije.

Koristila se i dvostruko 'slijepa provjera' – nasumična testiranja u sredini tjedna, kako bi se izbjegao učinak ponedjeljka (dolazak iz drugog okruženja) i petka (pet dana boravka u istom okolišu). Svi su sudionici bili podjednako bili izloženi uvjetima svaki dan.

Istraživanja općenito ukazuju na to da kvaliteta zraka u manjim prostorima brzo opada, a jedna od stvari koje značajno utječu na to je porast razine CO2. Tako su u  jednoj studiji koja je ispitivala kvalitetu zraka u spavaćoj sobi izmjerene prosječne količine CO2 koje značajno premašuju preporučene vrijednosti. U nekim slučajevima bile su i do 75 posto veće od preporučenih vrijednosti. Vrlo je slično i s uredima, naravno. 

Zbog toga stručnjaci preporučuju redovito provjetravanje prostora u kojima dulje boravimo, čak i ljeti, za velikih vrućina, bez obzira na to što time riskiramo povećanje temperature zraka u prostoru. Jedna od opcija je provjeravati tako da stvorimo uvjete propuha, otvarajući prozore na dvije strane na tri do pet minuta, što je dovoljno da svježi zrak prostruji, a da se prostorija ne zagrije previše. Druga je mogućnost da se prostor provjetri dok nitko u njemu ne boravi, nakon čega se može zatvoriti i pustiti da se ohladi. 

Smanjite rizik za zarazu: Evo kako treba provjetravati dom
Smanjite rizik za zarazu: Evo kako treba provjetravati dom

Naravno, ako koristite klima uređaj, važno je voditi računa da ga redovito čistite te barem povremeno koristiti opciju pročišćavanja zraka, što će pomoći da zrak u prostoriji dulje vrijeme ostane kvalitetan. No, čak i u tom slučaju, prostor bi povremeno trebalo provjetriti, kažu znanstvenici.  
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla
HRVATICE LUDE ZA TRETMANOM

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla

Tretmani pomlađivanja spermom lososa, za kojim su lude mnoge Hrvatice, mogući su i u Hrvatskoj, a njime je zadovoljna i bivša Miss Universe Renata Lovrinčević Buljan
Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso
PRIPREMITE GA KAO CHEF

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso

Pripremanje mesa delikatan je posao. Srećom, postoji nekoliko kulinarskih savjeta i pravila kako bi vaš komad bio savršeno ukusan. Transformirajte vaš obrok u neodoljiv zalogaj