Kada usporedite svježe i sušeno voće po volumenu, uvijek ćete pronaći više šećera i kalorija u suhom voću. Jedna šalica grožđica ima 116 grama šećera, a šalica grožđa ima oko 15 grama šećera
Zašto u suhom voću ima više šećera nego u svježem i kako ga zdravo uvesti u svoju prehranu?
Suho voće, poput grožđica i suhih šljiva, pogodno je jer dugo traje i dobar je izvor vitamina, minerala i vlakana. Ali, kad pogledate nutritivne informacije za svježe voće i njihovu sušenu verziju, vjerojatno ćete kod suhog voća primijetiti puno više šećera i kalorija po porciji.
POGLEDAJTE VIDEO: Dobrobiti grožđa
Pokretanje videa...
Dakle, što se događa? Voće u dehidriranoj verziji ne dobije čarobno dodatni šećer. Ono što se događa je da gubi volumen. Važno je kako mjerite svježe i suhe plodove prije nego što usporedite njihove nutritivne vrijednosti.
Zašto je važna veličina porcije?
Voće se suši u posebnim dehidratorima, a može se i ostaviti na suncu da se prirodno osuši. Voće je spremno kada nestane gotovo sva voda iz njega.
Gubitak vode znači gubitak fizičke veličine, pa kada debeljuškasto, sočno grožđe postane smežurana, kožasta grožđica, ona je puno manja. Isto se događa kada se suše šljive ili kad se dehidrira bilo koja vrsta voća.
Kada usporedite svježe i sušeno voće po volumenu, uvijek ćete pronaći više šećera i kalorija u suhom voću. Na primjer, možete staviti oko 30 bobica grožđa u jednu šalicu, ali nakon što se bobice dehidriraju, možete napuniti jednu šalicu s više od 250 komada grožđica.
Jedna šalica grožđica ima 116 grama šećera, a šalica grožđa ima oko 15 grama šećera. Što se tiče kalorija, šalica grožđa ima oko 104 kalorije, dok šalica grožđica ima preko 480 kalorija.
Usporedba svježeg i sušenog voća
Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), 10 bobica grožđa ima oko 7,5 grama šećera i 34 kalorije. 30 dehidriranih bobica grožđa - grožđica ima nešto manje od 10 grama šećera i 47 kalorija. Iako se čini da su grožđice izgubile šećer tijekom procesa sušenja, to nije tako.
Količina šećera u grožđu ovisi o sorti grožđa, a procjene nutritivne vrijednosti vjerojatno su provedene na različitim sortama grožđa. Čak i tako, kad usporedite grožđice s grožđem, nutritivni brojevi su otprilike isti.
Važno je istaknuti da je sušeno voće poput brusnica vrlo kiselo, pa se tijekom sušenja često dodaju šećer ili voćni sokovi kako bi se dobivene brusnice mogle prodavati kao međuobrok.
Trebate li izbjegavati sušeno voće?
Svježe voće ima više C vitamina, ali sadržaj minerala i vlakana se tijekom procesa dehidracije zadržava, tako da nema potrebe izbjegavati sušeno voće. Ali dobro je paziti na veličinu porcija i broj kalorija.
Grožđice, brusnice, sušene borovnice, čips od jabuke i suhe marelice su prikladne za međuobroke i imaju duži rok trajanja od svježeg voća, piše Very Well Fit. A i svestrane su u prehrani. Evo par ideja kako da sušeno voće postane dio zdrave, uravnotežene prehrane:
- Napravite svoju mješavinu omiljenog sušenog voća, orašastih plodova i sjemenki - samo pazite na veličinu porcije.
- Zasladite zobene pahuljice s malom porcijom suhog voća za zdrav doručak koji će vam pružiti dovoljno energije do ručka.
- Sušeno voće ubacite u salatu. Na primjer, u zelenu salatu dodajte svježe kriške jabuke, sušene brusnice ili grožđice, šaku sjeckanih oraha i malo kozjeg sira.