S činjenicom da je šef mlađi od njih najteže se nose ljudi od 25. do 34. g., a najlakše stariji od 55. g. Tada se nerijetko stvara netrpeljivost
Zaposlenici ne podnose naredbe od mlađih šefova
Više od polovice radnika starijih od 45 godina radi za šefa mlađeg od sebe kao i 43 posto zaposlenika starih 35. i više godina, pokazalo je istraživanje portala CareerBuilder na 5200 zaposlenika. Situacije u kojima je šef mlađi od svojih radnika mogu potaknuti različite izazove na radnom mjestu, međusobno natjecanje te lošu atmosferu. S takvom se situacijom najteže nose mladi ljudi od 25. do 34. godine kojima je vrlo teško primati naredbe od mlađeg nadređenog, a najmanje problema s time imaju najstariji radnici, iznad 55. godine. Većina radnika smatra da je izazov raditi za mlađeg šefa jer se postavlja kao da zna više od svojih radnika, a mnogi drže i da tu poziciju nije zaslužio svojim radom i znanjem. Također, mnogi se žale i na favoriziranje mlađih radnika, a ne sviđa im se i što ne znaju objasniti što žele. Stručnjaci ističu da takvo rivalstvo, i pogotovo u vrijeme krize i recesije nije nimalo dobro. Radnici bi trebali biti složni i svi zajedno pomoći da se tvrtke izvuku iz recesije, bez obzira na godine.
KATKAD SE PRILAGODITE - Mlađi zaposlenici skloniji su obavljati poslovnu komunikaciju preko interneta i messangera dok se stariji rijetko time služe i smatraju to neprofesionalnim
UČITE JEDNI OD DRUGIH - Pokušajte ne suditi o mlađim ili starijim kolegama na osnovi uvriježenih predrasuda. Bolje je naučiti od svakog po nešto jer svako doba donosi svoju mudrost
PAMTITE SAMO DOBRO - Umjesto da se usredotočuju na slabosti dobnih skupina svojih kolega, zaposlenici bi se trebali fokusirati na međusobne vrline i tako pridonijeti boljoj atmosferi
UZ DUŽNO RAZUMIJEVANJE - Različite generacije sklone su na isti problem gledati s različitih stajališta. Pokušajte se staviti na njihovo mjesto i razumjeti zašto tako misle i ponašaju se
~~~Različite generacije na poslu trebale bi prepoznati vrijednosti svih dobnih skupina i poštivati međusobne kvalitete jer čine rad i proizvod kvalitetnijim.