Obavijesti

News

Komentari 114

Zagrepčanku (82) poslali kući s prijelomom zdjelice. Susjeda u šoku: 'Prepuštena je sama sebi'

Zagrepčanku (82) poslali kući s prijelomom zdjelice. Susjeda u šoku: 'Prepuštena je sama sebi'

Zagrepčanku (82) ozlijedila su vrata trgovine. Otpustili su je nakon četiri dana

VIDEO

U subotu (27. srpnja) poklopila su je pokretna vrata trgovine. Hitno su je prevezli u Traumatološku bolnicu, gdje su joj na rendgenu ustanovili prijelom kralješka L3 i zdjelice. I u utorak (30. srpnja) bolničkim prijevozom su je, nisu ni sanitet čekali, vratili kući, u teškim bolovima, praktički nepokretnu, iako sam ih molila da je zadrže barem još nekoliko dana, govori nam Silvija Šesto, književnica, čija je obiteljska prijateljica teško ozlijeđena i prepuštena sama sebi usred Zagreba.

Cijela užasna situacija događa se ženi od 82 godine koja živi sama te je do nesreće u trgovini bila vitalna i samostalna. No sad zbog ozljeda ne može sjesti ni otići na toalet, a brigu o njoj preuzele su susjede iako nisu ni stručne niti imaju financije da joj omoguće potrebnu njegu. Pritom su sve zabrinute jer gospođa od bolova jedva preživljava, a njih je strah da je još više ne ozlijede dok joj mijenjaju pelenu i da joj se ne stvori dekubitus.

- Ne mogu vjerovati da su je poslali kući. I da nisam platila 20 eura, još bi je ostavili u prizemlju zgrade u kojoj stanuje, na trećem katu bez lifta. Kako je uopće moguće da je puste iz bolnice s takvim ozljedama - govori nam Šesto, koja i sama ima zdravstvenih problema.

Unatoč tome, od utorka obilazi institucije pokušavajući srediti bilo kakvu pomoć za nesretnu susjedu koja je prije nekoliko godina preboljela i karcinom. Šesto je predala zahtjev Centru za socijalnu skrb da je se hitno primi u dom. Rekli su joj da će dati sve u postupak, ali da ne mogu reći kad će se riješiti. Sve je prijavila i policiji. Patronažna sestra koja je gospođu obišla rekla je tek kako ona dolazi samo jednom tjedno.

Pokušali smo od institucija dobiti odgovor zašto je teško ozlijeđena žena tako brzo otpuštena kući. Iz KBC-a Sestara milosrdnica, pod čijom je nadležnošću Trauma, poručili su nam da Ravnateljstvo priprema odgovor. Cijeli slučaj prijavljen je i Uredu pučke pravobraniteljice. U utorak smo i mi telefonski pokušavali dobiti neki od zagrebačkih centara za socijalnu skrb. Nitko se nije javio ni na jedan broj telefona.

Inače, gospođa je prije 14 godina podnijela zahtjev za mjesto u gradskom domu za umirovljenike. Do danas nije dogovorila preseljenje. Iz Doma za umirovljenike u koji se prijavila rekli su nam da oni ne mogu samostalno rješavati hitni smještaj, nego je za to nadležan Centar za socijalnu skrb. Nažalost, i ovaj slučaj upozorava na kronični nedostatak mjesta u gradskim i državnim domovima za umirovljenike. Prema podacima portala gradonačelnik.hr iz listopada 2023., u nadležnosti Grada Zagreba je 11 domova za starije osobe. Oni u 17 objekata pružaju usluge za oko 4000 korisnika. Zainteresiranih je više od 10.000, dok je oko 2500 osoba u stvarnoj potrebi za smještajem, na odjelima za pojačanu njegu, navodi se.

A dok se institucije ne pokrenu, 82-godišnja teško ozlijeđena žena leži u svom stanu, na brizi susjedama. Nema zemlje za starce u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 114

VIDEO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'
PAPA BLAGOSLOVIO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'

Iz Vatikana kažu kako je potrebno razjasniti moguće zabune oko Međugorja koje mogu navesti neke male skupine da iskrive to duhovno iskustvo. Na kraju dokumenta je i upozorenje
Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije
VIDEO: ZABILI SE U KAMION

Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije

Oba vozila kretala su se u istom smjeru. U trenutku nesreće promet je tekao normalno. Auto se zabio u teretno vozilo koje se kretalo ispred njega iz zasad neutvrđenih razloga, objavili su Talijani