Vlasnik zagrebačkog restorana Johann Franck ne želi se hvaliti gestom, no Mile Mrvalj iz Humanitarne udruge Fajter, koja skrbi o zagrebačkim beskućnicima pohvalio se druženjem na Facebooku
Zagrebački beskućnici bili su na tradicionalnom novogodišnjem ručku - oduševili se hranom
Naš sad već tradicionalni ručak za beskućnike u poznatom zagrebačkom restoranu Johann Franck održao se četvrtu godinu za redom, a i ovoga puta bili smo prezadovoljni i hranom i uslugom. Na žalost, vlasnik restorana i dalje ne želi da ga spominjemo imenom, jer se ne želi hvaliti. No, dovoljno je reći da ručak 'potpisuje' poznati masterchef Mate Janković, pa da bude jasno da je riječ o meniju kakav si članovi naše Humanitarne udruge Fajter, koja okuplja zagrebačke beskućnike, nikad ne bi mogli priuštiti, kaže Mile Mrvalj, predsjednik Udruge, inače najpoznatiji zagrebački beskućnik koji je život posvetio brizi o ljudima koji žive na ulici.
POGLEDAJTE VIDEO: Sudbine beskućnika
Pokretanje videa...
Desetljećima ih već okuplja i pomaže u svakodnevnim životnim situacijama, prikuplja humanitarnu pomoć, ali i radi na tome da ih angažira u nekim manjim poslovima, pa su beskućnici iz Udruge svojedobno čistili zagrebačku okućnicu od ambrozije u suradnji s Gradom Zagrebom, pomagali u selidbama, radili na čišćenju podruma i tavana te na sličnim projektima. Glavni cilj tih okupljanja je pokazati beskućnicima da postoji netko tko brine o njima te da u slučaju bolesti ili nevolje u Udruzi mogu potražiti pomoć. A zajednički ručak svojevrsna je prilika da još jednom 'pretresu' doživljaje iz tih zajedničkih trenutaka.
- Dogovor je inače da se okupimo na tom ručku svake godine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, kako vrijeme dozvoli, pa je ove godine to palo na ponedjeljak. Na ručku je uz mene bilo 15 beskućnika i troje mojih prijatelja koji podupiru naš rad i bili su naši počasni gosti i zaista smo uživali, kaže Mrvalj.
Meni je, dodaje, bio savršen: za predjelo bučina juha sa suhim buncekom, za glavno jelo kaštelanski rižot sa teletinom, a na kraju smo se zasladili izvanrednim desertom. No, osim što je hrana bila izvrsna, moram pohvaliti uslugu. Djevojke koje rade u restoranu uvijek su iznimno ljubazne prema nama i stalno nas obilaze s ponudom da uzmemo repete, pitaju je li nam fino, je li što treba, pa čak i je li imamo neki prigovor – priča Mile Mrvalj.
Za kavu i čaj na kraju pobrinuli su se, kaže, počasni gosti Udruge, koji su beskućnike htjeli počastiti, tako da će i im i ovogodišnji ručak ostati u lijepom sjećanju.
- Svaki put nas iznenade menijem i uvijek je riječ baš o vrhunski spravljenim namirnicama. Na koncu, Mate Janković ipak je vrhunski majstor u kuhinji koji dobro zna iskombinirati namirnice i čak i one jednostavne, kao što su buncek ili teletina, ponuditi u zanimljivim kombinacijama, uz odličan omjer začina koji hrani daju izniman okus. Zato – sve pohvale i veliko hvala svima koji su omogućili da održimo ovu tradiciju – zaključuje Mile Mrvalj.