Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zagrebačka 'Dvorišta' otkrivaju zanimljivost u centru: 'Djed je bio brz na jeziku i crtežu'

Zagrebačka 'Dvorišta' otkrivaju zanimljivost u centru: 'Djed je bio brz na jeziku i crtežu'
3

Jedno od deset dvorišta Gornjega grada krije novootvorenu galeriju s djelima Ota Reisingera. Iza sebe je ostavio 50.000 karikatura

VIDEO

Deset dvorišta za deset godina, jedna je od osnovnih poruka popularne zagrebačke manifestacije "Dvorišta". Posjetitelji u 12 dana trajanja manifestacije mogu uživati u deset skrivenih gradskih oaza, jedna od njih malo je i intimno dvorište novootvorene Kuće karikature Oto Reisinger u Radićevoj 44a.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Rashladite vrele ljetne večeri: Otvorena zagrebačka Dvorišta, zavirite u skrivene oaze grada 00:46

- Naše dvorište skriva novootvorenu galeriju, tri mjeseca staru, posvećenu našem djedu, najvećem hrvatskom karikaturistu. Ovo je sad prvi postav koji objedinjuje univerzalne teme. Riječ je o jednom zabavnom sadržaju i ima pretenciozan karakter, kakav je on sam bio, želim da se svi dobro zabave, a onda kulturno i uzdižu uz to - rekao nam je Otov unuk Marko Reisinger.

Osam godina nakon smrti legendarni hrvatski karikaturist Oto Reisinger je početkom 2024. godine dobio u Zagrebu svoju Kuću karikature. Reisingerove karikature godinama su u Vjesniku - iz dana u dan, tijekom više od trideset godina (!) - duhovito i kritički secirale svakodnevicu i različite društvene pojave, a njegovi likovi Pero, Klara i Štefek svoj novi dom pronašli su u ovom izložbenom prostoru u središtu grada. Iako arhitekt po struci, Oto je prije svega bio crtač, svestrani likovnjak, vješt u raznim likovnim tehnikama, karikaturist-komentator podjednako virtuozan u crno-bijelom i kolornom crtežu, a prije svega znatiželjni promatrač života i ljudske svakodnevice.

Rashladite vrele ljetne večeri: Otvorena zagrebačka Dvorišta, zavirite u skrivene oaze grada
Rashladite vrele ljetne večeri: Otvorena zagrebačka Dvorišta, zavirite u skrivene oaze grada

Jedan od najbriljantnijih predstavnika hrvatske i svjetske karikature za sobom je ostavio golemi opus. Duhovit i jednostavan, bio je brz koliko na jeziku, toliko i u crtežu. Po vlastitoj procjeni nacrtao je 50-ak tisuća karikatura i ilustracija. Radove je objavljivao i u stranim listovima i časopisima. Za svoj rad je 1983. godine primio najvišu državnu nagradu - nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo. Zagrepčani ga pamte kao prepoznatljivo lice grada, a ideje za karikature smišljao je svakodnevno upijajući grad, ljude, priče i njegovu atmosferu. Predstavljao je dio građanske kulture Zagreba, dio njegova identiteta. Temama koje je obrađivao bio je aktualan u trenutku, ali je golemom i neprocjenjivom ostavštinom ostao aktualan do danas.

- Tijekom trajanja 'Dvorišta' ulaznica je smanjene za 50 posto, odnosno stoji četiri eura. Ova manifestacija, zahvaljujući svojoj masovnosti i popularnosti, omogućuje i nama da smanjimo cijene. Zadovoljan sam s cijelom idejom, vjerujem da je Gornji grad srce grada koje živi cijelu godinu, a ne samo ljeti. U ljetnim mjesecima pogotovo nam je svima drago da su 'Dvorišta' oživjela Gornji grad - rekao je Marko dodajući kako se nada da će i iduće godine sudjelovati u ovoj manifestaciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso
PRIPREMITE GA KAO CHEF

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso

Pripremanje mesa delikatan je posao. Srećom, postoji nekoliko kulinarskih savjeta i pravila kako bi vaš komad bio savršeno ukusan. Transformirajte vaš obrok u neodoljiv zalogaj
'Saznala sam da me muž vara, ali ništa ne poduzimam. Evo zašto ga nikad neću ostaviti!'
VARAJU LI DOBRI MUŽEVI?

'Saznala sam da me muž vara, ali ništa ne poduzimam. Evo zašto ga nikad neću ostaviti!'

Ispovijest žene na Redditu izazvala je dosta komentara. Svog savršenog muža ulovila je u prijevari, no ne želi ga suočiti s time da ne izgubi život na koji je navikla