Obavijesti

Show

Komentari 0

Zagreb je ovo čekao: Napokon su otvorili galeriju filmova...

Zagreb je ovo čekao: Napokon su otvorili galeriju filmova...
9

U svojoj idejnoj i funkcionalnoj srži, galerija filma je tradicionalna galerija umjetnina, čije izložbe predstavljaju filmske projekte publici u svakom formatu prikladnom prilici, osim prikazivačkog

VIDEO

U zagrebačkom Obrtničkom prolazu, u Ilici 49, započela je jedna sasvim nova stvaralačka priča. Galerija filma DOGMA 23, prva takve vrste na svijetu, otvorila je svoja vrata filmskim profesionalcima i zanesenjacima, investitorima, distributerima, a ponajviše publici filma i drugog suvremenog narativnog sadržaja, ali i svim ostalim dionicima hrvatske, europske i svjetske proizvodnje autorskih audiovizualnih djela.

Za bajkere u Puli svirat će Let 3, Dino Jelusić, sprema se i izložba
Za bajkere u Puli svirat će Let 3, Dino Jelusić, sprema se i izložba

U svojoj idejnoj i funkcionalnoj srži, galerija filma je tradicionalna galerija umjetnina, čije izložbe predstavljaju filmske projekte publici u svakom formatu prikladnom prilici, osim prikazivačkog. Iako bez filtera, kada je u pitanju faza izloženih filmova, fokus galerije bit će na filmovima u fazi financiranja, promocije i distribucije, sa svrhom razvoja publike, stvaranja preduvjeta za uspješno financiranje filma te samog financiranja i izravnog plasmana na tržište.

Galerija će djelovati kao most između tradicionalnih procesa filmske proizvodnje i suvremenih tržišnih i tehnoloških paradigmi, poput pametnih ugovora, suvremene analogne produkcije i velikih jezičnih modela. Redovite izložbe pratit će i redoviti edukativni, informativni i društveni programi. Izravan je odgovor na potrebu tržišta narativnog sadržaja da zadrži i, štoviše, produbi i dodatno istraži fizičko iskustvo konzumacije umjetnosti van onog što digitalni monopol današnjice može ponuditi. Galerija ne ruši status quo, već stvara empirijski dokaz o potrebi i mogućnosti implementacije evoluiranih paradigmi u proizvodnji filma i umjetnosti općenito.

Dok su neke od tih paradigmi dovoljno stare da ne postoji živi svjedok njihovog nastanka, neke druge, poput 35-milimetarskog procesa koji je danas rašireniji nego prije 12 godina, kinoprikazivačkog formata koji i dalje drži primat kao pružatelj pamtljivog društvenog iskustva ili vinila čija popularnost već drugo desetljeće za redom nezaustavljivo raste, a koje su sve redom odavno u širem društvu otpisane, na četvrtini informacijskog stoljeća su bez generacijskog filtera u porastu.

Globalni proizvodi temeljeni na LLM tehnologijama su dodatno uvjerili publiku da je autorski rad od presudne važnosti za iskustvenu i funkcionalnu vrijednost konzumiranog sadržaja, i žele ga još. Dogma 23 će to izravno omogućiti na najopipljiviji mogući način, a jezikom današnjice i s pogledom u 22. stoljeće.

Projekt je autorski i poduzetnički pothvat zagrebačkog filmaša Matije Radeljaka, a plod je dugogodišnje potrebe za stvaranjem komercijalne vrijednosti europskog autorskog filma i nezavisne umjetnosti općenito. Dogma 23 je u cijelosti implementirana po principu otvorenog koda, što uključuje metodologiju, poslovni model te produkcijske, pravne i softverske protokole, te stvoreno i prikupljeno znanje i alate. Primarno kao tromeđe susreta filmskih autora, financijera i publike, Dogma 23 će aktivno poticati razvoj sofisticiranih metoda filmske proizvodnje, te omogućavati taj razvoj diseminacijom informacija, savjetovanjem i izravnom implementacijom. Misija Dogme 23 je kontinuirano omogućavati i osnaživati motivirane autore da realiziraju svoje filmske priče kao umjetnički i komercijalno utjecajna i relevantna dijela.

FOTO Preslatki psi oduševili su na nacionalnoj izložbi u Požegi
FOTO Preslatki psi oduševili su na nacionalnoj izložbi u Požegi

S početkom jeseni u galeriju dolazi prva samostalna izložba filma u razvoju, i to animiranog filma riječkog autora Matije Zaharije u produkciji Aning Filma, kao i prvi komercijalni korisnici galerije filma, edukativni i informativni programi te društveni događaji.

POGLEDAJTE VIDEO: ZEČIĆ DIPLOMIRAO NA SENDVIČIMA

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Damir Fazlinović iz serije Lud, zbunjen, normalan osuđen zbog bludničenja nad maloljetnikom
DOBIO GODINU DANA ZATVORA

Damir Fazlinović iz serije Lud, zbunjen, normalan osuđen zbog bludničenja nad maloljetnikom

Mladić iz publike je rekao da je bio žrtva pedofilije kad je imao 14 godina