Posolite, popaprite i dodajte malo vrhnja za kuhanje te ukuhajte umak dok ne bude svilenkaste teksture i srednje gustoće. Kuglice vratite u umak i pospite sjeckanim peršinom
Za ručak ili večeru: Fine mesne okruglice po svačijem ukusu
Meso možete izabrati po ukusu, iako se većinom koristi spoj svinjetine, i junetine, ali možete se odlučiti i na mljevenu piletinu ili puretinu. Također, možete napraviti više mesnih okruglice, zamrznuti ih i imati ih spremne za one dane kada jednostavno želite nešto fino, ali brzo.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Sastojci:
500 g mljevenog mesa u omjeru pola svinjetina - pola junetina, 5 žlica krušnih mrvica, 1 dl mlijeka, 2 jaja, luk, češnjak, 1 čajna žličica senfa, sol i papar
Priprema:
Pomiješajte prezle i mlijeko te ostavite da nabubri. Za to vrijeme naribajte luk i češnjak. Sve sastojke pomiješajte u kompaktnu smjesu. Izradite kuglice rukama i posložite ih na namašćeni tanjur. Stavite u hladnjak na 30 minuta. Kuglice ispecite na maslacu. Nakon što ste ispekli kuglice, dodajte kocku maslaca u tavu u kojoj ste ih pekli. Na rastopljenome maslacu popržite žlicu brašna da dobijete roux te podlijte temeljcem ili vodom. Količinski procijenite sami, ali okvirno 150-200 ml tekućine. Pazite da se ne zgruda. Posolite, popaprite i dodajte malo vrhnja za kuhanje te ukuhajte umak dok ne bude svilenkaste teksture i srednje gustoće. Kuglice vratite u umak i pospite sjeckanim peršinom.