Obavijesti

News

Komentari 5

Za nastavnika fizike i kemije upisao se tek jedan brucoš, na fakultetima još 17.634 mjesta

Za nastavnika fizike i kemije upisao se tek jedan brucoš, na fakultetima još 17.634 mjesta
1

Nastavnički smjerovi općenito nisu popunili kvote, iako su učiteljski fakulteti popunjeni. Zbog više od 8000 maturanata koji su pali na prvom roku mature, i ujesen će vladati upisna groznica na fakultetima

VIDEO

Ovih dana završavaju upisi na fakultete u ljetnom roku. Konačna lista interesa, prijava i primljenih novih studenata Agencije za znanost i visoko obrazovanje pokazuje otprilike istu situaciju kao i posljednjih nekoliko godina. Apsolutno najtraženiji studij je poslovna ekonomija na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, ali i na ekonomskim fakultetima u drugim gradovima.

Na ionako veliku kvotu od 980 mjesta za poslovnu ekonomiju prijavilo se 3154 kandidata, od kojih je bilo 1115 prvih izbora, dakle onih koji svakako žele upisati taj studij. Očito ne pomažu preporuke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da ekonomista ima previše. Među najtraženijima su i Fakultet elektrotehnike i računarstva, Pravni fakultet te zagrebački Medicinski fakultet, koje upisuju najbolji učenici. Zbog velike kompeticije, sve su popularniji i medicinski fakulteti u Rijeci i Osijeku. Popularni su i svi studiji vezani uz IT, a visoko su i građevinski fakulteti. 

Kad se gleda donji dio liste, bez upisa su ostali stručni i izvanredni studiji na nekim veleučilištima, već tradicionalno nitko nije upisao Poljoprivredu krša - biljna proizvodnja (stručni) na Veleučilištu Marko Marulić u Kninu), kao ni oba smjera Metalurgije na Metalurškog fakultetu u Sisku. Ipak, smjer Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš (izvanredni) na istom fakultetu upisalo je 11 studenata. Otkako je Zakonom o znanosti određeno da se bez mature ne može upisati veleučilište, ove institucije nastavljaju bilježiti pad broja studenata. U Zagrebu se, pak, niti jedan student nije upisao za studij dentalne medicine, odnosno za zanimanje zubara. U drugim gradovima te su kvote popunjene.

Zabrinjava i daljnji negativan trend upisa nastavničkih smjerova. Posebno onih kojih najviše i nedostaje u školama. Tako je nastavnički smjer fizike i kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu upisao samo jedan student, na kvotu od 22 mjesta. Druge nastavničke smjerove na PMF-u upisalo je nešto više studenata, ali opet ispod kvote. Matematiku nastavnički smjer na PMF-u, upisalo je 39 studenata, na 72 mjesta. Povijest i geografiju upisalo je 10 studenata na 12 mjesta.

Objavljene konačne rang-liste za upis na fakultete: Više je od 23 tisuće novih studenata!
Objavljene konačne rang-liste za upis na fakultete: Više je od 23 tisuće novih studenata!

Nastavnički smjer matematike i informatike na splitskom PMF-u upisalo je devet studenata na kvotu od 20 mjesta. Još manje ih je upisalo inženjerski smjer za iste predmete - tek dvoje.

Inače, među studijima za koje je bilo najviše interesa bio je i studij Kriminalistike koji provodi MUP, Policijska akademija "Prvi hrvatski redarstvenik", Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti.

Iako je bilo više prijavljenih kandidata nego 2023., 32.285, pravo upisa je ostvarilo njih 23.540, odnosno 1901 kandidat manje nego lani. Na to je sasvim sigurno utjecala i činjenica da je državnu maturu palo više od 8000 maturanata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.

FOTO Jeste li ih vidjeli? Fabian i Dora (14) su nestali u Zagrebu!
NESTALO DVOJE DJECE

FOTO Jeste li ih vidjeli? Fabian i Dora (14) su nestali u Zagrebu!

Dora je visoka 168 cm, smeđe kose i srednje tjelesne građe, a bila je odjevena u jaknu bež ili crne boje. Fabian je visok 170 cm, ima smeđu kosu, a bio je odjeven u crni donji dio trenirke, duksericu i crne tenisice
UZNEMIRUJUĆE U Slavonskom Brodu prebili dječaka. Ravnatelj škole pozvao policiju i roditelje
CIPELARILI SU GA

UZNEMIRUJUĆE U Slavonskom Brodu prebili dječaka. Ravnatelj škole pozvao policiju i roditelje

Kako smo neslužbeno doznali, učenici druge srednje škole sačekali su dječaka te su ga prebili. Policija nam je potvrdila da su odmah izašli na teren