Neobičan okus patlidžana posebno dolazi do izražaja kad od njega napravite namaz i poslužite kao prilog tortiljama ili sendviču, a možete ga i namazati na kruh
Za drugačiji doručak na kruh namažite namaz od patlidžana
Sastojci:
- 1 srednje veliki patlidžan
- 5 žlica maslinova ulja
- 200 g pelata rajčice
- 4 režnja češnjaka
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 1 žličica šećera
- ½ žličice ljute paprike
- ½ iscijeđenog limuna
- Sol
- Papar
Još zanimljivih slanih i slatkih delicija pronađite na gastroblogu Foodiona ili Facebook stranici.
Priprema:
Patlidžan ogulite tako da nekoliko okomitih traka kože ogulite, a nekoliko ostavite. Narežite patlidžan na kolutove debljine 1 cm, stavite na papirnate kuhinjske ručnike i posolite. Nakon pola sata isperite ih pod vodom i osušite kako bi isprali gorčinu. Na 3 žlice zagrijanog maslinova ulja prepržite patlidžan tako da dobije zlatno smeđu boju s obje strane. Kad su pečeni patildžane stavite na papirnate ručnike da upiju višak ulja.
U tavicu dodajte još 2 žlice ulja i pelate rajčice te kratko pirjajte. Dodajte šećer, sol, češnjak i mljevenu papriku a zatim dodajte patlidžane. Promiješajte i ostavite na laganoj vatri dok tekućina ne ispari. Maknite s vatre i dodajte limunov sok i soli i papra prema želji. Smjesu krupno izmiksajte štapnim mikserom.
Namaz možete poslužiti topao ili ga možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana. Odličan je namaz u sendvičima ili uz prepečeni kruh, tortilje ili tacose.