Obavijesti

Tech

Komentari 3

VW bi mogao zatvoriti pogone u Bruxellesu: Pala potražnja za luksuznim električnim autima

VW bi  mogao zatvoriti pogone u Bruxellesu: Pala potražnja za luksuznim električnim autima

Potražnja za Audijevim Q8 e-tronom, lansiranim 2018. godine, naglo je pala i uprava razmišlja o prekidu proizvodnje tog modela. Izvor blizak tvrtki rekao je da se odluka može očekivati iduće godine

VIDEO

Njemački automobilski div Volkswagen (VW) naznačio je da bi mogao zatvoriti tvornicu Audija u Bruxellesu zbog naglog pada potražnje za luksuznim električnim automobilima.

Potražnja za Audijevim Q8 e-tronom, lansiranim 2018. godine, naglo je pala i uprava razmišlja o prekidu proizvodnje tog modela. Izvor blizak tvrtki rekao je da se odluka može očekivati iduće godine.

Uprava se sprema pokrenuti postupak savjetovanja u potrazi za alternativnim rješenjima za tvornicu koja zapošljava oko 3.000 ljudi. "Ako ne pronađemo alternativu, mogli bismo i ugasiti proizvodnju", stoji u Audijevom priopćenju.

Pogon u Bruxellesu proizveo je lani oko 50.000 automobila i, uz slabu potražnju, muče ga i "dugogodišnji strukturni izazovi", uključujući teškoće s preuređenjem zbog blizine velikog grada i visoki logistički troškovi.

Svi novi automobili od 7. srpnja u sebi će imati crne kutije: To će olakšati rekonstrukciju nesreća
Svi novi automobili od 7. srpnja u sebi će imati crne kutije: To će olakšati rekonstrukciju nesreća

U veljači tvornica je dva tjedna bila zatvorena zbog manjka dijelova, pa su isporuke kasnile. Uprava VW-a izdvojila je probleme u pogonu među razlozima za 20-postotni pad operativne dobiti u prvom tromjesečju. Glasnogovornik kompanije već je tada bio rekao da razmatraju mogućnosti promjena u proizvodnji. 

U utorak VW je upozorio da će ga potraga za alternativnom namjenom za tvornicu u Bruxellesu ili njezino zatvaranje i druge neplanirane stavke stajati u ovoj godini do 2,6 milijardi eura.

Volkswagen nije zatvorio pogon još od daleke 1988. godine kada su ugasili proizvodnju u američkom Westmorelandu. Čelnik jednog VW-ovog brenda bio je zaprijetio zatvaranjem tvornice u Europi i nekoliko mjeseci kasnije podnio je ostavku, naglašava izvor iz radničkih krugova.

Proizvođači automobila očekivali su snažniju potražnju za električnim vozilima i sada su u problemima, budući da su uložili puno novca u razvoj kapaciteta i tehnologije. Početkom godine Audi je bio upozorio da očekuje slabiju prodaju u 2024., predstavljajući istodobno nove modele i smanjujući troškove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Test VW T-Cross: Nije ni čudo da je najprodavaniji Volkswagen
MALI SUV

Test VW T-Cross: Nije ni čudo da je najprodavaniji Volkswagen

Ovaj Volkswagen stare škole teško će razočarati svojeg vlasnika. Uz prilično povoljnu cijenu nije ni čudo da je trenutno pravi prodajni hit

Uspjeh za hrvatski turistički  startup: Amerikanci u Turneo ulažu čak dva milijuna eura
PLANIRAJU SE ŠIRITI

Uspjeh za hrvatski turistički startup: Amerikanci u Turneo ulažu čak dva milijuna eura

Turneo djeluje najviše u segmentu tzv. iskustvenog turizma te svojim rješenjima hotelima omogućava upravljanje cjelokupnom ponudom aktivnosti u destinaciji, stvaranje i objavljivanje novih aktivnosti...
Muskovih Starlink satelita sve je više, znanstvenici upozorili: Vidimo sve manje i manje neba
CIJENA BRZOG INTERNETA

Muskovih Starlink satelita sve je više, znanstvenici upozorili: Vidimo sve manje i manje neba

Tisuće satelita u orbiti "zasljepljuju" radioteleskope i možda ometaju astronomska istraživanja, prema Nizozemskom institutu za radioastronomiju (ASTRON).