Nježno i mekano meso rakova sjajno se slaže s pršutom, a ukoliko ih kuhate, čim se skuhaju isplivat će na površinu. Najviše im pristaju mediteranski začini i limun
Vrijeme je za račiće na roštilju, u umaku, rižotu ili na ražnjiću
Zeleni rezanci sa škampima
Sastojci: 2 luka, 3 češnja češnjaka, 1/2 kg pelata, kg velikih škampi, dl prošeka ili slatkog vina, 1/2 kg zelenih rezanaca
Priprema: Na maslinovu ulju popržite sjeckani luk i tri češnja češnjaka. Dodajte pelate pa kad umak postane gušći, dodajte škampe i podlijte prošekom. U vrućoj vodi skuhajte zelene rezance te pomiješajte s tjesteninom. Posolite, popaprite i poslužite toplo. Ukrasite kockicama paprike i pospite peršinom.
Škampi sa žara
Sastojci: kg škampa, 2 dl ulja, 2 češnja češnjaka, žlica kosanog peršina, malo papra i soli
Priprema: Prerežite škampe uzdužno na dva dijela i zatim ih očistite tako da iz repa uklonite crno crijevo, a iz glave vrećicu. Škampe prvo pecite na strani oklopa dok meso ne pobijeli te ih okrenite i pecite još dvije minute. Tijekom pečenja premazujte ih uljem i češnjakom. Propirjajte na ulju sitno sjeckani češnjak i peršin pa popaprite i posolite. Umak poslužite uz škampe.
Kozice u posudi od avokada
Sastojci: 2 avokada, 200 g očišćenih repova kozica, dl majoneze, dl kiselog vrhnja, sol, papar, žlica umaka od rajčice, limun, 0,2 dl konjaka, sjeckani peršin i češnjak
Priprema: Kozice skuhajte u slanoj vodi. Avokado očistite i narežite na sitne kocke te ga odmah poškropite limunovim sokom da ne potamni. Majonezu izmiješajte s vrhnjem, umakom od rajčice, solju, paprom, konjakom i malo limunova soka. Sve izmiješajte da dobijete kremasti umak, a zatim dodajte nasjeckani avokado i kuhane kozice. Lagano pomiješajte. Poslužite u posudama od avokada i prepečenim kriškama kruha koje istrljajte češnjakom.
Ljetna juha od rakova
Sastojci: 1/2 kg škampi, 1/2 kg kozica, mrkva, 2 rajčice, 2 češnja češnjaka
Priprema: Škampe i kozice očistite. Glave, kliješta te očišćene ljuske istucite batom za meso pa skuhajte u litri posoljene vode s peršinom, mrkvom, lukom i rajčicom. Nakon pola sata procijedite. Na maslinovu ulju popržite ribani luk, mrkvu i sitno sjeckani češnjak. Prelijte juhom, kuhajte desetak minuta te dodajte šaku riže. Nakon pet minuta dodajte meso škampi i bijelog vina pa kuhajte još deset minuta. Ukrasite peršinom.
Gratinirani ražnjići rakova s kus-kusom
Sastojci: 20 repova škampa (ili kozica), 500 g tikvica, 350 g rajčica, 200 g kus-kusa, 3 češnja češnjaka, pola žličice ljute papričice
Priprema: Na ražnjiće nabodite repove škampa (prema želji, možete nabosti i šunku, šampinjone te sir). Kratko ih ispecite na maslacu. Povrće operite i nasjeckajte na veličinu zalogaja. Popržite tikvice na maslinovu ulju dok ne omekšaju. Dodajte nasjeckani češnjak i ljutu papričicu pa umiješajte rajčicu. Poklopite i ostavite nekoliko minuta da sve zakuha. Umiješajte kus-kus i dodajte malo kipuće vode. Poklopite te ostavite da odstoji pet minuta. Kus-kus premjestite u vatrostalnu zdjelu, na vrh stavite ražnjiće pa pospite mješavinom ribanog sira i mrvica te gratinirajte u vrućoj pećnici.
Koktel-salata od repova rakova
Sastojci: 300 g repova od škampa ili kozica, 60 g kiselih krastavaca, 100 g kuhanoga krumpira, jaje, 120 g majoneze, žličica sjeckanih začina, 0,5 dl bijelog vina, senf, papar
Priprema: Kuhani krumpir, krastavce i jaja narežite na sitne rezance i pomiješajte s rakovima. Majonezu razrijedite vinom i limunovim sokom te pomiješajte sa senfom i začinima. Poslužite u visokim čašama.
Rižoto od kozica
Sastojci: kg kozica, 4 žličice ulja, žlica pirea od rajčica, 350 g riže, lovorov list, sol, parmezan
Priprema: Kozice očistite, odvojite repove i odstranite oklop. Repove očistite od crne žilice, a ostale dijelove skuhajte da biste juhom mogli zaliti rižoto. Popržite češnjak i repove. Propirjajte rižu i zalijte dvostruko većom količinom juhe. Posudu stavite u pećnicu da riža nabubri i pospite parmezanom.
Hladni namaz od kozica
Sastojci: 500 g kozica,jaje, žlica balzamičnog octa, žlica kapara, limun, žlica krušnih mrvica
Priprema: Kozice propržite na ulju i izvadite meso iz repova. Izmiksajte s jajem, balzamičnim octom, kaparima i malo ljute paprike. Namaz posolite, popaprite, dodajte limunov sok, žlicu maslinova ulja i krušne mrvice. Poslužite hladno na kruhu ili krekerima.