Obavijesti

Show

Komentari 19

Volite li filmove prema istinitom događaju? Donosimo vam deset najboljih koje morate pogledati

Volite li filmove prema istinitom događaju? Donosimo vam deset najboljih koje morate pogledati

Filmovi snimljeni prema istinitom događaju koji su oduševili i kritiku i publiku, osvojili su Oscare, nominacije, ali i šokirali javnost

VIDEO

Oni filmovi snimljeni prema istinitim događajima često su najdraži izbor brojnih gledalaca. Istaknuti originalnošću i snažnim pričama progovaraju o raznim životnim situacijama. Od povijesnih dramskih priča do biografskih filmova, gledatelje potiču na kritičko promišljanje, nadahnjuju, ali i osvještavaju o društvenim temama. 

U nastavku donosimo deset filmova prema istinitom događaju, koji nude bogatstvo tema i emocija, s izvanrednim glumcima i njihovim izvedbama.

Volite li gledati dokumentarce true crime žanra? Donosimo 10 najboljih serija na Netflixu
Volite li gledati dokumentarce true crime žanra? Donosimo 10 najboljih serija na Netflixu

10. "Green Book" (Zelena knjiga)

Film koji je dobio nekoliko Oscara, a donosi toplu ljudsku priču čija se radnja odvija u Americi 60-ih godina prošlog stoljeća, u vremenu dubokih rasnih podjela. Film prati neobično putovanje afroameričkog pijanista Dona Shirleyja i njegovog talijanskog američkog vozača i tjelohranitelja Tonyja Vallelonge.

Kroz putovanje američkim Jugu, suočavaju se s rasizmom, opasnostima, ali i neočekivanim prijateljstvom. Ova priča o prevladavanju predrasuda i zajedničkom rastu osvojila je srca publike i kritike. Glumci Viggo Mortensen (65) i Mahershala Ali (50) još jednom su dokazali svoje glumačke vještine.

9. "The Revenant" (Povratnik) 

Radnja filma smještena je u divljinu Amerike 19. stoljeća, a priču o preživljavanju prenio je Leonardo DiCaprio (49) koji glumi Hugha Glassa, tragača. Naime, nakon što ga napusti njegova skupina i ostavi ga na milost i nemilost divljine, kreće na opasan put osvete. U filmu se protežu upečatljivi prikazi prirode i surovosti čovjeka protiv divljine te čovjeka protiv čovjeka. 

Zbog svoje predanosti ulozi i samom liku, DiCaprio je dobio i dugo očekivanog Oscara za najboljeg glumca. 

8. "Bohemian Rhapsody"

Riječ je biografskom filmu Freddieja Mercuryja, frontmena grupe Queen. Film je lepeza uspona i padova benda, kao i Mercuryjeve osobne borbe s vlastitim identitetom i bolesti. 

Rami Malek (43), u ulozi Mercuryja, donosi snažnu i emotivnu izvedbu koja je odjeknula u filmskoj industriji. Ovaj hvaljeni film odlično prikazuje glazbu, kreativnost i kompleksnost ljudskih odnosa.

7. "True Story" (Istinita priča)

Napetost koja se provlači trilerom temelji se na stvarnim događajima, a prati odnos između novinara Michaela Finkela i Christiana Longa, osuđenog ubojice koji je u bijegu koristio Finkelovo ime. Neki su to opisali kao igru mačke i miša između dvojice muškaraca.

Uloge su pripale Jonahu Hillu (40) i Jamesu Francu (46), koji su donijeli intenzivnu dinamiku likova, koja drži gledatelje 'zatočene' ispred malih ekrana. 

6. "The Big Short" (Oklada stoljeća)

U filmu je prikazana financijska kriza 2008. godine kroz prizmu nekoliko vanjskih igrača na Wall Streetu koji su predvidjeli kolaps na tržištu nekretnina. Film istražuje složenost financijskog sustava i pohlepu koja je dovela do jedne od najvećih financijskih katastrofa u povijesti.

Glumačku postavu čine Christian Bale (50), Steve Carell (62), Ryan Gosling (43) i Brad Pitt (60).

5. "Oppenheimer"

Zasigurno je jedan od najgledanijih filmova 2023. godine, a veliki je uspjeh doživio i na prošlogodišnjim Oscarima. Nakon što je postao rekorder po broju nominacija, s njih 13, rekord je oborio i s najviše osvojenih prestižnih nagrada ove godine. "Oppenheimer" je osvojio sedam nagrada.

Film prati fizičara J. Roberta Oppenheimera te razvoj i posljedice nastanka atomske bombe. Upravljao je tajnim laboratorijem Los Alamosa, uspostavljenim za vrijeme predsjednika Franklina D. Roosevelta u sklopu Projekta Manhattan radi izgradnje prve atomske bombe.

TOP 30 najstrašnijih horor filmova na Netflixu: Ne možete zaspati? Nakon ovoga ni nećete
TOP 30 najstrašnijih horor filmova na Netflixu: Ne možete zaspati? Nakon ovoga ni nećete

Nadgledao je detonaciju prve atomske bombe Trinity u pustinji u saveznoj državi Novi Meksiko prije nego što je oružje korišteno u bombardiranju Hirošime i Nagasakija.

4. "Sully" (Čudo s Hudsona) 

Tom Hanks (68) u glavnoj ulozi, utjelovio je Chesleyja Sullenbergera, poznatog i kao Sully, pilot-heroja koji uspio prizemljiti avion na rijeku Hudson i time spasio 155 putnika i članova posade od sigurne smrti. Događaj s početka 2009. godine mnogi pamte kao “čudo s Hudsona”.

Naime, zrakoplov US Airwaysa na letu 1549 poletio je iz njujorške zračne luke LaGuardia za Charlotte u Sjevernoj Karolini, ali je ubrzo nakon polijetanja pilot javio kontroli leta da se zrakoplov sudario s jatom divljih gusaka, što je izazvalo požar u najmanje jednom od motora. Pilot Sullenberger je tada odlučio sletjeti na rijeku Hudson, a putnici su kasnije pričali da je zrakoplov glatko sletio na površinu vode i ostao plutati jer su zrakoplovu bili ugašeni motori.

Međutim, iako je Sully u javnosti bio prikazan kao pilot s izuzetnim sposobnostima, neki su smatrali da je pilot mogao sletjeti u neku od obližnjih zračnih luka te je pokrenuta istraga koja mu je mogla uništiti reputaciju i karijeru.

3. "The Pianist" (Pijanist) 

Povijesna drama Romana Polanskog iz 2002. godine, adaptacija je istoimene autobiografije židovsko-poljskog glazbenika Wladyslawa Szpilmana. On je svjedok nacističkog iživljavanja nad Židovima u Varšavi, a kad njegova obitelj biva izabrana za odlazak u nacističke radne logore, on uspijeva pobjeći te nastavlja živjeti u ruševinama Varšave.

Glavnu ulogu tumači Adrien Brody (51), a film je osim Zlatne palme na Filmskom festivalu u Cannesu, osvojio i Oscare za najboljeg redatelja, najboljeg glumca i najbolji adaptirani scenarij. Osim toga, nagrađen je i sa sedam francuskih nagrada Cesar, uključujući najbolji film, najboljeg redatelja i najboljeg glumca za Brodyja.

2. "Spotlight"

Kontroverzan i snažan film s tri glavne nominacije za Zlatni globus te šest nominacija za Oscara od kojih je osvojio dva, onaj za najbolji film i najbolji scenarij. Film predvodi jak glumački ansambl na čelu s Markom Ruffalom (56), Rachel McAdams (45) i Michael Keatonom (73).

Potresna istinita priča o timu Boston Globea, koji su duboko uzdrmali najdugovječniju instituciju- onu crkvenu. Istraga oko zlostavljanja bila je zataškavana od strane moćnih institucija vlasti, a rezultat je bilo razotkrivanje sličnih zlodjela diljem svijeta. U godinu dana istraživanja razotkrio skoro 90 svećenika pedofila na području Bostona.

1. "Bombshell" (One su bombe)

Američka biografska drama iz 2019. koju je režirao Jay Roach, a napisao Charles Randolph. U filmu glume Charlize Theron (49), Nicole Kidman (57) i Margot Robbie (34), a temelji se na pričama žena iz Fox Newsa koje su namjeravale razotkriti izvršnog direktora Rogera Ailesa za seksualno uznemiravanje. 

Podnijele su optužbe za seksualno napastovanje, a u zamjenu za tišinu im je ponuđena velika svota novca - ono što je krenulo iz tišine postala je prava bomba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19

VIDEO

Antonija se udebljala, a Mateo je na rubu suza napustio show: 'Možda mi je hrana presudila'
NOVA EPIZODA 'ŽIVOTA NA VAGI'

Antonija se udebljala, a Mateo je na rubu suza napustio show: 'Možda mi je hrana presudila'

Mateo je na prvo vaganje stigao sa 198,6 kilograma, skinuo je 28,9 kilograma, odnosno, 14,6% tjelesne mase. 'Sve vas volim i kako ste se držali ovaj tjedan, tako se držite i do kraja', poručio je