Kada je tjestenina kuhana, u vodi će ostati savršeni koncentrat škrobi te će voda biti vidljivo viskozna. Nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala tjestenina dodajte umaku koji će tako dobiti svilenkastu teksturu
Vodu od kuhanja tjestenine dodajte u umak, gulaše, juhe...
Prosječna potrošnja vode u hrvatskim kućanstvima po stanaru iznosi 150 litara na dan. Ako kuhate tjesteninu, upotrijebite istu vodu za kuhanje povrća na pari u istom loncu ili za umak, gulaše, juhe...
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Time se minimalizira uporaba dodatne vode i posuđa. Također, vodu od tjestenine ili riže dodajte u umak. Dat će mu bogatiji okus i bolje povezati sastojke. Zbog svojih svojstava, ali i zlaćane boje koju poprimi, voda u kojoj se kuhala tjestenina naziva se i tekućim zlatom.
Kako biste od vode u kojoj se kuhala tjestenina dobili maksimum bitno je paziti u kolikoj količini vode tjesteninu kuhate. Naime, vode ne smije biti previše, već ulijte onoliko vode koliko je potrebno da prekrijete tjesteninu.
Kada je tjestenina kuhana, u vodi će ostati savršeni koncentrat škrobi te će voda biti vidljivo viskozna. Nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala tjestenina dodajte umaku koji će tako dobiti svilenkastu teksturu. Preostalu vodu nemojte bacati! Napravite zalihe tako da je zamrznete u malim količinama (posude za led će savršeno poslužiti u tu svrhu). Svaki put kada radite juhe, gulaše, rižoto ili umake dodajte jednu ili dvije kockice.