U procesu obrade voćnog soka brojni sastojci voća koji štite od tumora se gube poput vlakana, vitamina C i antioksidansa, otkriva najnovije dvogodišnje istraživanje
Voćni sokovi mogu prouzročiti rak zbog velike količine šećera
Više od tri čaše voćnog soka na dan povećavaju rizik od nekoliko vrsta karcinoma, otkriva dvogodišnja australska studija o djelotvornosti voća, povrća i sokova u sprečavanju raka debelog crijeva provedena na 2200 ispitanika. Voćni sok sadrži mnogo šećera i zapravo povećava rizik od određenih vrsta karcinoma, umjesto da ih sprečava, tvrde znanstvenici. U procesu obrade soka mnogi sastojci voća se izgube, a koji štite od tumora poput vlakana, vitamina C i antioksidansa.
Zdravije je jesti šljive i drugo sušeno voće, jer čak i svježe istisnuti sok sadrži pet žličica šećera po čaši, tvrde znanstvenici Sveučilišta Bangor Walles.
- Prehrana bogata voćem i povrćem može smanjiti rizik od raznih vrsta karcinoma zato jer je i voće i povrće dobar izvor vlakana - ističe Nell Barrie iz britanskog Centra za istraživanje raka.