VLASNIK JE VEĆ SLAVIO: Prvotno je to bio šok koji se pretvorio u uzbuđenje, pa je uslijedila gomila nekontroliranih emocija. A onda se i slavilo, kaže Danijel Đekić
Vlasnik Montea: Zanijemio sam čuvši za Michelinovu zvjezdicu
Kada smo čuli vijest o Michelinovoj nagradi, ljudski da vam kažem, jednostavno sam ostao bez riječi. Prvotno je to bio šok koji se pretvorio u uzbuđenje, zapravo gomila nekontroliranih emocija, nakon čega je uslijedilo slavlje. Veselim glasom priča nam Danijel Đekić, vlasnik rovinjskog restorana Monte koji je prvi u Hrvatskoj dobio Michelinovu zvjezdicu, tu svjetski najprestižniju i najcjenjeniju oznaku za restoran i kuhinju visoke kvalitete.
Ovom nadasve privilegiranom nagradom rovinjski restoran Monte s jednom zvjezdicom ušao je u Michelinovu zlatnu selekciju i ekskluzivni krug od oko dvije tisuće najboljih restorana i kuhinja na svijetu. Restorani, uz jednu, mogu osvojiti dvije ili tri zvjezdice. Oko 400 svjetskih restorana nosi oznake s dvije Michelinove zvjezdice dok je u sami svjetskih vrh s tri zvjezdice uvršteno tek 90-ak najboljih restorana na svijetu.
Michelinovi svjetski i strogi gastro-inspektori odabrane restorane posjećuju u tajnosti, poput svakog gosta, s posebnim osvrtom na kvalitetu sastojaka hrane, vještinu pripreme upotpunjenu začinima i mirisima, do kreativnosti i cijene. Zvjezdicama se ocjenjuju samo najbolje kuhinje i samo jelo pripremljeno i servirano na tanjuru ispred Michelinovih anonimnih ocjenjivača.
Restoran Monte smješten u starogradskoj jezgri Rovinja podno zidina znamenite crkve Svete Ufemije. Svojom dugogodišnjom kvalitetom namirnica i inovativnošću u pripremi hrane restoran Monte doslovce je “očarao” Michelinove gastro-ocjenjivače koji su ga dodjelom zvjezdice uvrstili u elitno članstvo Michelinova svjetskog vodiča vrhunskih restorana i kuhinja. Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Ratomir Ivičić rekao je za 24sata da “dodjela prve Michelinove zvjezdice i preporuka restoranima, predstavlja veliko priznanje za cjelokupni hrvatski turistički sektor i za Hrvatsku u cjelini”.
- Ministarstvo turizma i HTZ stupili su u kontakt s vodstvom Michelina kako bi ih motivirali da prepoznaju Hrvatsku. S obzirom da su kriteriji Michelina vrlo strogi, osim inicijalnog kontakta, nismo imali uvid, niti utjecaj na odabir i selekciju restorana i regija koji se provodio u velikoj tajnosti - pojasnio je Ivičić.