Dinju možete jednostavno uklopiti u mnoga omiljena jela, poput špageta ili rižota, izmiksati i ohladiti pa jesti poput sladoleda ili uživati u ukusnim napicima
Vladarica ljetnog stola - dinja istovremeno sladi i osvježava
Među okusima i mirisima koji ljeto čine prepoznatljivim jest i dinja. Uz bok možda mnogima omiljenijem okruglom ljetnom plodu, lubenici, dinja je jedan od okusa za kojima žudimo kad mislimo na ljetni odmor. Ona je apsolutna vladarica ljetnog jelovnika. Prija nam već i za prvi jutarnji obrok, kada je možete poslužiti u kriškama ili kockicama uz omiljene zobene ili slične pahuljice. Zahvaljujući slasti i većem udjelu vode osvježava kao voćni sok nakon jutarnjeg buđenja.
Možete je poslužiti uz kriške pršuta za predjelo, nastavite s osvježavajućom kremastom juhom od dinje, u glavno je jelo uklopite tako da je nasjeckate na sitne kockice, popirjate na maslacu s malo vrhnja, bijelog papra i rajčice te primiješajte tjestenini, a za desert servirajte ljetnu voćnu salatu. Ako uz taj obrok još poslužite neku varijaciju sangrije, španjolskog pića koje se radi od vina i voćnog soka s kockicama sezonskog voća, onda je dinja doista našla mjesto u svakom slijedu. A osim što će vas nahraniti bez osjećaja težine u želucu, pobrinut će se da nestane višak kilograma, da vam koža bude dulje mlada, a bolovi nestanu, jer ih oblozi od dinje uklanjaju. Koliko se dinja dugo jede u mediteranskom krugu dokazuju i slike na zidovima Pompeja i Herkulaneja, a zna se da su uživali u jelu koje se pripremalo kuhanjem lubenica i dinja s medom, vinom i metvicom.
Taj se mirisan plod izvrsno slaže u tipično ljetnim salatama s piletinom ili morskim plodovima sa žara. Jedan od najjednostavnijih načina za hladnu juhu, osim, dakako, dinje, uključuje dodatak narančina i limunova soka, cimeta u prahu i metvice. U egzotičnim se pak kuhinjama od dinje priprema salsa - umak od kockica dinje s dodatkom crvenog papra, nasjeckana korijandra i ljutike te uz nekoliko kapi soka limete. Tako pripremljen umak poslužuje se uz ribu i piletinu s roštilja.
Uz piletinu u Indiji će vam poslužiti ljuti curry od dinje. A uz dobro jelo valja poslužiti i osvježavajuće piće. Jedno ćete pripremiti tako da kuglice dinje prelijete desertnim vinom uz dodatak metvice. Za posebne prigode smrznute kockice dinje pomiješajte u blenderu sa sokom limete, šećerom i tequillom. Tako ćete dobiti margaritu koja će oduševiti i one koji inače ne uživaju u koktelima.
Neodoljivo predjelo
Lagan se voćni miris izvrsno slaže sa slanim pršutom i biranim sirom, i to je baza za igranje u različitim kombinacijama. Različitim začinima i slaganjem postižete da to jelo bude svaki put neponovljivo.
Ljetno predjelo s dinjom
Sastojci: 1 manja dinja, 150 g mladog ovčjeg sira, 6 tankih kriški pršuta, 100 g rikole, 3 žlice maslinova ulja, svježe mljeveni crni papar, žličica senfa, limeta
Priprema:
1. Odaberite svježu, zrelu dinju, bez tamnih mrlja i udubljenja na kori. Ohladite je u hladnjaku i dobro je operite pod mlazom vode. Prepolovite je i izvadite joj sjemenke. Uz pomoć žlice za sladoled oblikujte dinju u kuglice i pokapajte ih limetinim sokom.
2. Mladi ovčji sir natrgajte na manje komade, a rikolu operite i pustite da se osuši na papirnatim kuhinjskim ručnicima. Od maslinova ulja, žličice dijonskog senfa sa zrncima, soka pola limete, soli i papra izmiješajte preljev za salatu.
3. Na svaki tanjur stavite šaku rikole, kuglice dinje i sir natrgan prstima na manje komade.
Prelijte ih žlicom do dvije pripremljena preljeva i po vrhu položite dvije do tri kriške pršuta. Prema želji, preko svega posipajte svježe mljevenim crnim paprom i nakapajte maslinovim uljem.
Kremasta juha od dinje s račićima
Sastojci: 2 šalice dinje, 1/2 šalice krastavca, limun, naranča, 1 mladi luk, ljuta papričica, žličica naribana đumbira, sol, menta, 6 škampa
Priprema:
1. Pola šalice sitno nasjeckane dinje pomiješajte s kockicama krastavca, dvije žlice limetina soka i zelenim dijelom mladog luka. Sve skupa izmiješajte, poklopite i odložite u hladnjak.
2. U blender stavite preostale kockice dinje i četiri žlice limetina soka te usitnite. Nasjeckajte mladi luk i ljutu papričicu te je dodajte u blender zajedno sa šalicom hladne vode, koricom pola naranče, sokom jedne svježe iscijeđene naranče, đumbirom i prstohvatom soli. Blendajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
3. Probajte i, prema želji, dodajte još papričice i limetina soka. Gotovu juhu odložite barem na dva sata u hladnjak. Škampe ispržite na malo maslinova ulja te ih nataknite na štapić. Juhu ulijte u čaše, u svaku dodajte žlicu smjese dinje i krastavca, mentu i poslužite uz pržene račiće i krekere.
Najbolji sladoled od dinje
Sastojci: 3 jaja, 1 vanilin šećer, 5 žlica šećera u prahu, 3 dl vrhnja za šlag, usitnjena dinja (količina prema Želji)
Priprema:
1. Dinju operite, očistite je od sjemenki i usitnite je u blenderu ili propasirajte.
Jaja razbijte i odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Žumanjke izmiješajte električnim mikserom i kuhajte ih na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusnu, pa ih maknite na stranu i ohladite.
2. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiješajte ih najvećom brzinom u čvrst snijeg. Dok miješate, postupno dodajte šećer u prahu. Kad je snijeg gotov, primiješajte mu lagano smjesu sa žumanjcima.
3. Vrhnje za šlag istucite u šlag i primiješajte ga smjesi s jajima. Tu smjesu dodajte usitnjenoj dinji i dobro izmiješajte da se svi sastojci sasvim prožmu. Ako je i dinja jako slatka, možete dodati malo limetina soka. Stavite u zamrzivač i - uživajte!
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!