Dobro je jesti svježe voće i povrće, a izbaciti hranu bogatu purinima kao što su mesne prerađevine. Što je još poželjno jesti, a što izbjegavati kad imate giht otkriva nutricionistica Sandra Marić Bulat
Vitamin C te čajevi od vrijeska i koprive pomažu protiv gihta
Giht se uglavnom razvija zbog pretilosti i prevelikog unosa mesa i/ili alkohola, upozorava mag. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat.
- Purini su aromatske organske komponente prisutne gotovo u svakoj hrani. Određene namirnice, poput mesnih prerađevina, bogate su purinima i u pojedinim slučajevima, kao kod gihta, treba ih isključiti iz prehrane – upozorava nutricionistica Marić Bulat.
Objašnjava da je mokraćna kiselina normalan nusprodukt razgradnje purina i drugih tvari u tijelu. Kad stanica otpušta svoje otpadne produkte, uključujući mokraćnu kiselinu, ona se putem krvi prenosi do bubrega i eliminira u obliku urina.
No kad u tijelu nastaje prevelika količina mokraćne kiseline ili kad je otežana njezina eliminacija kroz bubrege, može se javiti stanje povećane mokraćne kiseline u tijelu ili hiperuricemije.
Ako to stanje potraje dovoljno dugo da se iz mokraćne kiseline na zglobove počnu taložiti kristali mokraćne kiseline, tad govorimo o gihtu, upali zglobova (artritis), čiji su simptomi napadi jake boli, crvenilo i oticanje zglobova.
- Kod gihta se preporučuje prehrana s niskim sadržajem purina, bogata svježim voćem i povrćem, tjesteninom, rižom i krumpirom. Čak se i vegetarijanska prehrana preporučuje ljudima koji boluju od gihta. Važno je unositi do tri litre tekućine na dan da bi se pomoglo ispiranje mokraćne kiseline kroz bubrege. Osim vode korisno je piti vodu s nekoliko kapi limuna tijekom dana – kaže nutricionistica Marić Bulat.
Dodaje da su od biljaka koje pomažu kod gihta najbolji izbor vrijesak, obična zlatnica, crni ribiz, trodijelni dvozub, trnasti zečjak i troskot.
Čajevi i vitamin C
- Čajevi od koprive, maslačka, preslice, pirike, zlatnice ili breze, kamilice, vrijeska i kore vrbe potaknut će rad bubrega i bolje izlučivanje urina – kaže nutricionistica. Koristan je i vitamin C.
- Muškarci koji dnevno unose 1500 mg vitamina C imaju 45 posto manji rizik od pojave gihta, a slični rezultati zabilježeni su i kod žena. Budući da je ovako visoke doze teško unijeti prehranom, preporučuje se uporaba dodataka prehrani. No kako kiselost organizma dodatno dovodi do povećanja mokraćne kiseline i nastanka kamenaca, preporučuje se vitamin C nekiselog oblika – kaže nutricionistica Marić Bulat.
Nutricionistica, dipl. ing. Sandra Marić Bulat preporučuje što jesti, a što izbjegavati kod gihta
Prihvatljive namirnice:
Nemasno meso ili riba, do 150 grama dnevno; čaj, kava, kakao i čokolada, karbonizirana bezalkoholna pića i voćni sokovi, med ili šećer, do 50 grama dnevno; povrtne i kremaste juhe bez mesa, sve vrste korjenastog povrća – mrkva, cikla, repa, rotkvica, zeleno lisnato povrće, osim špinata, maslac i masnoće (umjereno), integralni kruh i žitarice, jaja, sve vrste voća.
Tri do četiri puta tjedno smije se jesti:
Meso: svinjetina, zečetina, proizvodi koji sadrže meso: bujon, šunka, jetrena kobasica; riba i morski plodovi: tuna, oštrige, ikra; povrće: poriluk, šparoge, cvjetača, grah, leća, grašak, gljive, špinat; proizvodi na bazi žitarica: integralne pahuljice, kruh; mliječni proizvodi: mlijeko, jogurt, kiselo mlijeko, svježi kravlji sir, mozzarella, trapist i drugi polumasni sirevi; orašasti plodovi: lješnjaci, orasi, kikiriki i maslac od kikirikija.
Poželjno je izbjegavati:
Hrana bogata purinima: mesne prerađevine, pileća juha, mesne juhe, divljač, srnetina, konzervirana riba, primjerice sardine, neke vrste riba i morskih plodova, primjerice haringe i dagnje, kvasac (pivski i pekarski), alkohol (ima dijuretičko djelovanje, koje dodatno pogoduje taloženju veće količine kristala na jednome mjestu).
Što izbjegavati, a što jesti u akutnoj fazi gihta:
Zabranjeni su: Integralni kruh i žitarice, dizana i pržena tijesta, svježa peciva i kruh, mahunarke, cvjetača, špinat i blitva, konzervirano povrće, orašasti plodovi, visokomasni mliječni proizvodi, gotovo sve kategorije mesa, plava riba (bogata purinima), kakao i čokolada, papar, senf, masni kolači s kremom, mljevena kava, crni čaj.
Dopušteni su: Dvopek, tost, riža, odstajali kruh, kukuruzna i pšenična krupica; sve korjenasto povrće (krumpir, mrkva, korabica, cikla), tikvice, salate, rajčice, zelene mlade mahune; voće i voćni sokovi; umjereno masni mliječni proizvodi, kuhana bijela riba, jaja, nemasne riblje juhe, maslinovo ulje.
Top 5 namirnica protiv gihta
Poriluk
Stvara lužnati medij te pospješuje izlučivanje viška mokraćne kiseline putem urina. Nutricionistica Marić Bulat preporučuje ga dva puta tjedno.
Ananas
Sadrži enzim bromelain, koji pospješuje probavljivost proteina koji su glavni uzročnik pojave gihta te je učinkovit protiv stvaranja mokraćne kiseline.
Soda bikarbona
Alkalnim djelovanjem razrjeđuje mokraćnu kiselinu. No koristite je oprezno, najviše 3-4 tjedna, jer može imati interakcije s nekim lijekovima. Sigurno je uzeti vrh čajne žličice s čašom vode ujutro natašte i prije spavanja.
Đumbir
Aktivna komponenta gingerol ima protuupalno djelovanje, pa olakšava simptome. Možete ga koristiti svježe sjeckanoga kao začin uz meso, povrće i riblja jela.
Sok od trešanja
Uspješno snižava razinu mokraćne kiseline, čime pomaže oboljelima od gihta, kaže Marić Bulat. Bogat je antioksidansima i djeluje protuupalno.