Obavijesti

News

Komentari 0

VIDEO Vance i Walz potpuno iznenadili u debati: Sve je bilo pristojno i sasvim normalno

VIDEO Vance i Walz potpuno iznenadili u debati: Sve je bilo pristojno i sasvim normalno
6

Jedini 'žešći' trenutak u večeri bio je tijekom rasprave oko imigranata. Zaiskrilo je oko Haićana, koji prema Trumpu 'jedu kućne ljubimce'. Oba kandidata su se nadglašavala pa su im ugasili mikrofone

VIDEO

Potpredsjednička debata između senatora iz Ohija Jamesa Davida Vancea i guvernera Minnesote Tima Walza bila je nešto neviđeno u modernoj američkoj politici, pristojna i normalna. S obzirom na to da su znali da to neće utjecati na promjenu u predsjedničkoj utrci, obojica su bili srdačni te su napade usmjerili na političke razlike između svojih struja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Vance, Walz se sukobljavaju oko granice - sve dok im moderatori ne isključe mikrofone 01:13

Vance je i ovog puta iskoristio priliku kako bi kritizirao aktualnu potpredsjednicu Kamalu Harris o sigurnosti granica, dok je Walz kritizirao bivšeg predsjednika Donalda Trumpa o pravima na pobačaj.

Vance je pokazao pristojniji glas Republikanaca. Za razliku od Trumpa, on je Harrisino ime pravilno izgovarao, a protivnika je oslovljavao titulom. Nije često kukao zbog moderatora, iako je Trump to činio tijekom debate na svojoj platformi Truth Social. Senator iz Ohija također je propitkivao pojedinosti Walzove vlastite biografije.

Walz se pak nije odmah snašao na pozornici. Bio je nervozan i naklonost ljudi pokušavao je dobiti spominjući Trumpa kao lažljivca koji ignorira stručnjake i istinu. 

Rasprava je gotovo u potpunosti bila usmjerena na domaća pitanja. Moderatori CBS-a započeli su pitanjem o eskalirajućem sukobu između Izraela i Irana, ali nisu postavili pitanje o potpori Sjedinjenih Država Ukrajini u ratu s Rusijom.

Vice Presidential debate between Walz and Vance in New York
Trump optužio Kamalu Harris da je fejkerica: Moraš uključit kabel u telefon. Ne zna što radi!
Trump optužio Kamalu Harris da je fejkerica: Moraš uključit kabel u telefon. Ne zna što radi!

Kobna pobuna 2021.

Najnapetiji trenutak večeri bio je kad je Walz propitkivao Vancea o pobuni 6. siječnja 2021. i Trumpovim lažnim tvrdnjama da je pobijedio na izborima 2020.

- Je li izgubio izbore 2020.? - Walz je upitao Vancea, pokušavajući prisiliti senatora iz Ohija da prizna stvarnost koju sam Trump neće.

- Tim, fokusiran sam na budućnost - odgovorio je Vance koji se tada izbjegavao napade Trumpovih pristaša na američki Kapitol. Kongres se baš bio okupljao kako bi službeno prebrojao glasove Elektorskog kolegija i potvrdio pobjedu Joea Bidena.

- Što se dogodilo 6. siječnja? Joe Biden postao predsjednik, a Donald Trump je napustio Bijelu kuću - rekao je Vance.

Senator iz Ohija, pokušavajući ustvrditi da Trumpovi postupci 2020. nisu bili neuobičajeni, ukazao je na pritužbe demokrata o ruskom uplitanju u izbore 2016.

- Hillary Clinton je 2016. rekla da je Donaldu Trumpu izbore ukrao Vladimir Putin jer su Rusi kupili Facebook oglase u vrijednosti od oko 500.000 dolara - rekao je.

Walz je, međutim, ušao u detalje kasnijih Trumpovih pokušaja da poništi izborne rezultate.

- Izgubio je ove izbore, a rekao je da nije. Sto četrdeset policajaca je pretučeno na Capitolu tog dana, neki s američkom zastavom, a nekoliko ih je kasnije umrlo - Demokracija je veća od pobjede na izborima - rekao je Walz.

Vance je pokušao preusmjeriti raspravu o demokraciji u raspravu o cenzuri društvenih medija. Ali svaki put kad je pokušao, Walz je uzvratio, tvrdeći da Trump već postavlja temelje za odbacivanje ishoda utrke 2024. ako izgubi.

“Evo nas četiri godine kasnije, u istom čamcu. Pobjednik mora biti pobjednik. Ovo mora prestati. To razdire našu zemlju - rekao je Walz.

Jedini 'žešći' trenutak u večeri bio je tijekom rasprave oko imigranata. Zaiskrilo je oko Haićana, koji prema Trumpu 'jedu kućne ljubimce'. Oba kandidata su se nadglašavala što je na kraju završilo gašenjem mikrofona

Vice Presidential debate between Walz and Vance in New York
Sučeljavanje Vancea i Walza: Jedan od njih će biti budući potpredsjednik Amerike
Sučeljavanje Vancea i Walza: Jedan od njih će biti budući potpredsjednik Amerike

Bez uvreda

Na mnoge je načine ova potpredsjednička debata odražavala način na koji se tipični Amerikanci svađaju oko spornih pitanja, piše CNN.

Nije bilo vrijeđanja, imali su pripremljene upadice i jasne upute da napadi ne postaju osobni. Oko nečega su se i složili. Rekli su da je stambena kriza, bila stvarna kriza. Oružano nasilje, rekli su obojica, potrebno je smanjiti.

- Slažem se s puno onoga što je senator Vance rekao o onome što se događa - njegov protukandidat, međutim, ne - rekao je Walz kada se rasprava okrenula na pobačaj.

Čak i nakon što je Walz odbacio Vanceovu tvrdnju da su cijene nekretnina podigli nedokumentirani imigranti, republikanac je svom suparniku uputio nekoliko lijepih riječi.

- Tim je upravo spomenuo hrpu ideja. Sada neke od tih ideja zapravo mislim da su napola pristojne, a s nekima se ne slažem. Ali najvažnija stvar ovdje je: Kamala Harris se ne kandidira kao novopridošlica u politici . Ona je sadašnja potpredsjednica - rekao je Vance.

Neobično normalna rasprava završila je s još jednim osvježavajuće normalnim trenutkom. Kandidati su se rukovali i čavrljali daleko od mikrofona. U tome su im se pridružile i supruge.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

UŽIVO 16 mrtvih u poplavama. Diplomat: 'Ovo je horor! Ne očekujem  žive pod ruševinama'
KATASTROFA U BIH

UŽIVO 16 mrtvih u poplavama. Diplomat: 'Ovo je horor! Ne očekujem žive pod ruševinama'

Tijekom cijele protekle noći obilne kiše koje su stvorile bujice pretvorile su središta gradova u rijeke, poplavljeni su stambeni i poslovni objekti, te se uopće ne može prometovati