Obavijesti

Viral

Komentari 2

VIDEO Spektakularni susret kod Lastova: 'Žutugu smo zadnji put u Jadranu zabilježili još 2017.'

VIDEO Spektakularni susret kod Lastova: 'Žutugu smo zadnji put u Jadranu zabilježili još 2017.'

Tomislav Franjo Šušak je tijekom zarona s Klarom Ljubenko na Lastovu, na dubini od 38 metara snimio ovu veličanstvenu morsku životinju. Procjenjuje da joj je raspon krila bio dva, a dužina oko tri metra

VIDEO

Prošlog tjedna na Lastovu je, nakon sedam godina, snimljena rijetka žutuga (šiba) dračorepa, latinskog naziva Bathytoshia lata. Video je na Facebook stranici "Živi svijet Jadranskog mora" podijelio Tomislav Franjo Šušak koji je tijekom zarona s Klarom Ljubenko snimio ovu veličanstvenu morsku životinju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Rijetka žutuga dračorepa kod Lastova: 'Zadnji put smo je u Jadranu zabilježili još 2017.' 01:04

- Žao mi je da se u šoku trenutka nisam sjetio snimiti ronioca kao kontekst veličine, ali onima koji poznaju podmorje bi i po ovim snimkama trebalo sve biti jasno. Raspon krila joj je bio oko dva metra, od glave do repa bi rekao oko tri metra. Sreli smo ju na dubini od 38 metara i ispratio sam je do 52 metara dubine, proveo s njom nekoliko minuta i uspio uhvatiti ove snimke – objavio je Šušak koji s kolegom Tomislavom Baderom vodi stranicu "Atmospheres Below " na kojoj objavljuju snimke iz Jadrana kako bi ljude educirali o bićima koje žive u moru.

Baš sve bodlje na tijelu su joj otrovne, a sad živi i kod nas: 'Opasne su, ali jako ukusne'
Baš sve bodlje na tijelu su joj otrovne, a sad živi i kod nas: 'Opasne su, ali jako ukusne'

Alen Soldo, profesor u trajnom zvanju na Odjelu za studije mora Sveučilišta u Split, kaže nam kako je riječ o rijetkom vrsti u Jadranu koja se dosad viđala uglavnom u istočnome djelu, i to južnom i srednjem.

- Naraste poprilično velika jer može imati i do 260 centimetara širine diska. Zadnji potvrđeni nalaz za Jadran je bio oko otoka Glavata 2017. godine kada je slučajno ulovljena velika ženka od 210 centimetara širine diska i preko 200 kilograma težine – otkriva prof. Soldo.

Žutuga inače na repu ima bodlju koja je povezana s otrovnim žlijezdama. Može ubosti ako se osjeti ugroženom i tom prilikom ispušta otrov. Ubod je vrlo bolan, a otrov može izazvati brojne zdravstvene probleme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

'Muž mi je kazao da nisam primjereno odjevena za odvesti  djecu u školu. Što vi mislite?'
AMERIKANKA VOLI MINIMALNO ODJEĆE...

'Muž mi je kazao da nisam primjereno odjevena za odvesti djecu u školu. Što vi mislite?'

Ova majka pojadala se kako je joj je suprug kazao da je odjeća koju ima na sebi neprikladna za odlazak do škole, pa je odlučila pitati pratitelje za njihovo mišljenje...