Obavijesti

News

Komentari 1

Veliki uspjeh liječnika splitskog KBC-a: Po prvi put u Hrvatskoj laparoskopski uklonili želudac

Veliki uspjeh liječnika splitskog KBC-a: Po prvi put u Hrvatskoj laparoskopski uklonili želudac
3

Laparoskopskim pristupom putem pet radnih otvora veličine do jednog centimetra bolesniku se uklanja cijeli želudac uz uspostavu kontinuiteta probavne cijevi unutar trbuha, bez potrebe za velikim rezom na trbušnoj stijenci

VIDEO

Kirurški tim Kliničkog bolničkog centra Split pod vodstvom dr. Antonija Majića, specijalista abdominalne kirurgije, izveo je kirurški zahvat laparoskopskog uklanjanja cijelog želuca. Prvi je ovo takav zahvat u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a jedinstvenim ga čini što je cijeli operacijski postupak obavljen laparoskopski odnosno minimalno invazivno. Iz splitskog KBC-a istaknuli su da složenost tog kirurškog postupka zahtijeva visoko tehnološku kiruršku opremu te iznimnu preciznost i iskustvo kirurga operatera.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Pudlica Dora radi s djecom u KBC-u Split 8 sati dnevno: 'Kad je u bolnici zna da radi' 00:54

Laparoskopskim pristupom putem pet radnih otvora veličine do jednog centimetra bolesniku se uklanja cijeli želudac uz uspostavu kontinuiteta probavne cijevi unutar trbuha, bez potrebe za velikim rezom na trbušnoj stijenci.

- Najzahtjevniji dio samog opreracijskog postupka je uspostava kontinuiteta probavne cijevi nakon uklanjanja želuca što se u ovom slučaju izvodi u potpunosti laparoskopskim načinom. Laparoskopskom kirurgijom postiže se minimalna trauma i minimalna bol kod bolesnika, ubrzano cijeljenje, poboljšani kirurški ishod te ubrzani otpust pacijenta na kućnu njegu - kazao je Majić.

Kako dalje navode u splitskoj bolnici, u operacijskom zahvatu su još sudjelovali specijalizant kirurgije Ivan Maleš, anesteziologinja Marija Španić, instrumentarke Jelena Šunjić i Ivana Strunje, kao i  anesteziološki tehničar Branimir Bešlić. Tim iskorakom Klinika za kirurgiju KBC Split pod vodstvom prof. Zdravka Perka još jednom je potvrdila status jednog od lidera minimalno invazivne kirurgije u cijeloj regiji, tvrde u bolnici. 

Od 10.496 liječnica - tek je 139 kirurginja: 'Na razgovoru za posao pitali su imam li djecu'
Od 10.496 liječnica - tek  je 139 kirurginja: 'Na razgovoru za posao pitali su imam li djecu'

Mogućnost izvođenja tog zahvata omogućuje daljnji razvoj napredne minimalno invazivne kirurgije, a Kliniku za kirurgiju i sami KBC Split pozicionira kao jednu od vodećih ustanova koja izvodi najzahtjevnije minimalno invazivne zahvate kako u Hrvatskoj, tako i u Europi.

- Na Klinici za kirurgiju izvode se najzahtjevniji minimalno invazivni zahvati iz svih subspecijalističkih područja. Ovaj veliki uspjeh i daljnji iskorak rezultat je našeg opredjeljenja i dugotrajnog usavršavanja. Ovakve zahvate nije moguće izvesti bez napredne opreme, ali su u svemu najvažniji sposobni i obrazovani stručnjaci, bez kojih bi sve bilo uzaludno - rekao je predstojnik Klinike za kirurgiju dr. Zdravko Perko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'
PAPA BLAGOSLOVIO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'

Iz Vatikana kažu kako je potrebno razjasniti moguće zabune oko Međugorja koje mogu navesti neke male skupine da iskrive to duhovno iskustvo. Na kraju dokumenta je i upozorenje

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm
NOVO POGORŠANJE

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm

Stiže novo pogoršanje vremena koje će donijeti naoblačenje i kišu u većem dijelu zemlje. Nakon stabilnijeg razdoblja, u četvrtak se očekuju oborine, osobito u istočnim i južnim krajevima
Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije
VIDEO: ZABILI SE U KAMION

Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije

Oba vozila kretala su se u istom smjeru. U trenutku nesreće promet je tekao normalno. Auto se zabio u teretno vozilo koje se kretalo ispred njega iz zasad neutvrđenih razloga, objavili su Talijani