Obavijesti

Sport

Komentari 37

Dalić: Otpao nam je stoper. Utakmice protiv Varaždina i Istre nisu mjerilo za 'vatrene'

Dalić: Otpao nam je stoper. Utakmice protiv Varaždina i Istre nisu mjerilo za 'vatrene'

Pongračić je otpao, a Josip Šutalo je dobio udarac u mišić i mora na pregled. U dogovoru s izbornikom Olićem vidjet ćemo hoćemo li koga zvati iz mlade reprezentacije, rekao je izbornik

VIDEO

Poraz od Portugala i pobjeda protiv Poljske rezime je rujanskog okupljanja 'vatrenih' nakon debakla na Europskom prvenstvu. Zlatko Dalić uveo je neka nova imena u reprezentaciju, primoran zbog izostanaka implementirao i novi sustav. I sve je to dalo naznake optimizma za budućnost. 

Pokretanje videa...

Hrvatska - Poljska 1-0: Kapetan presudio gostima za rođendan! 01:05

A u takvom, pozitivnom ozračju 'vatreni' će se danas okupiti ususret novih izazova u Ligi nacija. U subotu ćemo na Maksimiru ugostiti Škotsku, a onda tri dana kasnije gostujemo u Poljskoj. 

POGLEDAJTE VIDEO: Presica Zlatka Dalića

Na današnji dan prije sedam godina Dalić je postao hrvatski izbornik.

- Prošlo je sedam godina od mog dolaska u reprezentaciju. Nisam očekivao da će ovako dugo trajati, nisam očekivao da ću u sedam godina osvojiti tri medalje, da ću imati ovakve uspjehe. Raduje me što i dalje imam motiva i veselja doći na okupljanje, to mi je fascinantno. Voditi reprezentaciju je čast, obveza i ponos. Ovo je najljepši posao koji ću ikada raditi. Kada sam prihvatio ponudu, nisam očekivao da ću biti ni sedam mjeseci, a kamoli tek sedam godina. Lijepi trenuci su iza nas, nadam se da će ih biti još. Imamo kvalitete za još nešto napraviti - rekao je Dalić koji se prisjetio svog dolaska na klupu.

Potom se osvrnuo na utakmicu protiv Škotske i na stanje u momčadi.

- Čeka nas Škotska u subotu. Imamo dva treninga više nego inače. Protivnik koji je zadnji u našoj skupini, nema bod, ali ne smijemo se opustiti. Naša povijest s njima nije sjajna, samo jedna pobjeda na Euru, uvijek je bilo teško s njima. S popisa je otpao Marin Pongračić zbog ozljede, Mateo Kovačić neće doći danas na okupljanje, ima privatne stvari, nadam se da će to riješiti i na vrijeme se priključiti. Perišić je imao nezgodnu ozljedu, ali nije ništa strašno, dobio je udarac. Očekujem ga danas ili sutra. Josip Šutalo se ozlijedio pri kraju utakmice u nedjelju navečer, još ne znamo što je točno u pitanju, vjerojatno je mišić. Napravit ćemo pregled pa ćemo znati kakva je situacija. Vidjet ćemo u dogovoru s Olićem hoćemo li uzeti nekog stopera iz mlade reprezentacije. 

U prošlom ciklusu rekli ste da osim Dinama, u HNL-u nema igrača za reprezentaciju. Nakon četvrtine prvenstva Hajduk je prvi, Rijeka druga, jeste li promijenili mišljenje?

- Ja gledam Europu jer je ona odraz. Utakmice protiv Istre, Varaždina ili Slaven Belupa nisu mjerilo. Mi pratimo i to, ne podcjenjujem hrvatsku ligu, dapače i podržavam. Ali realnost je nešto drugo...

Što je s Pjacom? Vesele li vas igre Perišića, Modrića, Budimira...?

- Vidjet ćemo što će biti s Pjacom, nadam se da će se moći priključiti. Imamo dobru situaciju što se tiče klubova, većina je pružila dobre utakmice. Nadam se da ćemo nastaviti ono što je bilo u većem dijelu prošlog ciklusa. Veseli forma igrača, sad su u boljem stanju nego u rujnu. Perišić je krenuo u ono što želimo, našao je klub. Nažalost, ozlijedio se, ali konkurira u klubu. U PSV-u igra desno, što nama otvara još jednu opciju.

Baku: Uzvratna utakmica UEFA Lige prvaka, Qarabag FK - GNK DInamo

Prošli mjesec rekli ste da ćete stožer i vi preokrenuti sve da pronađete desnog beka. Na novom popisu, međutim, nema novog imena.

- Prošle dvije utakmice i Jakić i Pjaca bili su korektni na tim pozicijama. Obojica ponovo zaslužuju dobiti šansu, a može tu poziciju pokriti i Perišić. Ne mogu naći ništa bolje, to imamo. Nemam potrebe puno tražiti jer nije bilo loše. Vjerujem tim igračima, a i Juranović se vraća u trening. Jakić i Pjaca su zadovoljili, idemo s njima dalje.

Dotaknuo se i sustava s tri stopera.

- Dolaze mali stoperi kao Vušković i Prpić. Imamo rješenja iz mlade reprezentacije. Mi ćemo nastaviti igrati s tri braniča. Erlić će biti desno ako neće biti Šutala. Dakle, jedino ćemo silom prilika nešto promijeniti, ali nakon one dvije utakmice u takvom sustavu, nema razloga da mijenjamo.

Koliko vam znači to što imate više vremena za treninge?

- Prije bismo se okupili u ponedjeljak, odradili regeneraciju, u utorak trening i već u srijedu na put. Sad imamo četiri prava treninga i to me veseli. Svaki trening je bitan kada uvježbavamo nove stvari. Nakon Škotske ostajemo u Zagrebu jedan dan pa idemo u ponedjeljak u Varšavu, ovaj put nije sve zgusnuto. 

Zagreb: DInamo ostao bez pobjede nad Monacom

Kako ste vidjeli izvedbu Martina Baturinu i Petra Sučića protiv Monaca?

- Nakon Bayerna, nitko ljudima nije valjao, svi su bili loši. A nakon Monaca su atomski igrači. Tako je, nažalost, kod nas, iz krajnosti u krajnost. Oni su budućnost reprezentacije, biseri koje treba njegovati i štititi. Bit će padova i loših utakmica, ali njih smo prepoznali kao potencijal i to sam vidio sa svojim stožerom. Sjajno su igrali protiv Monaca i nadam se da će tako nastaviti. Nisu bili upitni, treba im dati šansu i podršku. Oni će vrlo brzo biti nositelji i u reprezentaciji.

Kako komentirate gol Luke Sučića i koliko vas veseli njegova sve veća minutaža?

- On je jako potentan i moćan, onaj gol ne može svatko zabiti. Taj njegov gol, da ga je dao Maradona ili Messi, vrtio bi se svaki dan sto puta. Ovo što su dva Sučića napravila je remek djelo. Luka se nametnuo u novom klubu i igrao dobro, mora ostati na dobrom put. Gol protiv Atletica je bio remek djelo. Kao i Petrov protiv Monaca.

Možete li pojasniti zašto Kovačića nema?

- Nadam se što prije i da će biti spreman za Škotsku. Nas dvojica smo u dogovoru, on ima privatne obveze i to je razumljivo. Iskreno se nadam da će biti sve okej i da će se što prije pridružiti treningu.

Leipzig: Susret Hrvatske i Italije u 3. kolu skupine B na Europskom prvenstvu

Zabrinjava li vas ovaj sve gušći raspored utakmica i, posljedično, sve više ozljeda?

- To brine svakoga tko je u nogometu. Previše je utakmica, puno je ritma i zahtjevnije je. Priča biznisa se potencira, ja kao izbornik nisam pogođen tim odlukama, više su klubovi. Oni ulažu velik novac i moraju se boriti. Neću se miješati, ali to je previše utakmica. 

Biste li podržali igrače da se odluče na štrajk?

- Bih, uvijek stojim iza igrača.

Kako tumačite to da od Vrsaljka nemamo desnog beka, je li to slučajnost ili se slabije radi s igračima za tu poziciju?

- To je splet okolnosti. Jedno vrijeme nakon Jarnija nije bilo lijevog beka, pa smo tražili krilo, pa desnog beka. Uvijek se tako pojavi rupa kad netko dugo čuva poziciju kao što je to bio Šime. Nije to loš rad klubova, oni rade najbolje što mogu. Problem je što nama mladi igrači, čim odigraju dvije-tri utakmice, odu van i teško čuvaju status u klubovima i velikoj konkurenciji. Imamo mi Stanišića i Juranovića, no splet okolnosti je da su se ozlijedili. To je peh. Ako pogledamo hrvatsku ligu, ti desni bekovi u prve četiri momčadi na ljestvici uglavnom su stranci, s tim da se sad pojavio Hrgović.

Oršić je opet u reprezentaciji.

- Drago mi je što se Oršić vratio nakon ozljede. On spada u grupu igrača koji nisu senatori, ali su zaslužili šansu. Ne očekujem da će biti kao na SP-u u Katru, ali sigurno mu treba dati priliku da se vrati i da ga ohrabrimo. Teško je nakon ozljede, ali će nam biti jako bitan na lijevoj strani. Igra u Trabzonu i vraća se u formu, čekamo da se nametne još više i da bude od koristi u budućnosti. 

Koliko vas je pogodila katastrofa u BiH?

- Pogodilo je sve nas, ljude je zadesila tragedija i svašta su izgubili. Izražavamo žaljenje i sućut i dajemo punu podršku. I mi i svi drugi moraju pomoći, zaista velika tragedija... Kad vidimo u kakvim su ljudi problemima, shvatimo da su naši problemi nikakvi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 37

VIDEO

Drama bivše NBA zvijezde kraj Jablanice: Poplava mu odnijela hidrocentralu, jedva se spasio
ZA DLAKU IZBJEGAO SMRT

Drama bivše NBA zvijezde kraj Jablanice: Poplava mu odnijela hidrocentralu, jedva se spasio

Iako je i sam pretrpio veliku materijalnu štetu, Mirza Teletović se bez razmišljanja stavio na raspolaganje svim potrebitima