Obavijesti

Sport

Komentari 111

Bjelica: Dinamov je najveći problem trka! Petković? Nekad ga pomaziti, a nekad kazniti

Bjelica: Dinamov je najveći problem trka! Petković? Nekad ga pomaziti, a nekad kazniti
3

Union Berlin je pod mojim vodstvom trčao najviše u Bundesligi, ni jedanput ispod 120 kilometara po utakmici, a igrači Dinama ni 112-113 km. Petković? Nekad ga treba pomaziti, nekad kazniti...

VIDEO

Nenad Bjelica (53) vratio se na klupu Dinama nakon više od četiri godine, a protiv Lokomotive (subota u 20 sati) vodit će prvu utakmicu u svom drugom mandatu. Dosad je u 101 utakmici na klupi "plavih" pobijedio u 73, u 15 je Dinamo remizirao, a samo 13 ih izgubio pod njegovim vodstvom. "Lokosi" se čine kao relativno dobar protivnik za početak mandata, s obzirom na to da su deveta momčad lige sa samo pet bodova u sedam kola. Dvoboj s Lokomotivom najavili su trener Bjelica, predsjednik kluba Velimir Zajec i sportski direktor Marko Marić

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Prvi trening Nenada Bjelice na Maksimiru 01:34

- Sretni smo što smo ga izabrali. On je izbor svih dinamovaca, svi stojimo iza njega. Jakirović je danas bio u klubu, proveo s nama neko vrijeme, puno smo razgovarali, Dinamo ima sjajnu atmosferu - rekao je Velimir Zajec, dok je Marko Marić dodao:

- Znam da ćemo s Bjelicom vratiti stabilnost, imati i rezultate. Ne smijemo zaboraviti naš fokus i cilj, dugoročno razvoj igrača za Dinamo i cijeli hrvatski nogomet. Vjerujem da ćemo ostvariti sve ciljeve, želim mu puno sreće.

Nenad Bjelica je odmah poručio:

- Čast i zadovoljstvo mi je nakon četiri i pol godine opet biti trener Dinama. Znam koliko je to velika stvar, ponosan sam i zahvalan što sam opet na čelu ovoga kluba kao trener. Znam što je Dinamo, što me očekuje, kakav je ovdje pritisak, vjerujem da ću nastaviti tamo gdje sam stao 2020. godine. Vjerujem da ćemo protiv Lokomotive već pokazati koliko Dinamo vrijedi - rekao je Bjelica pa dodao:

- Meni je ovo 11. put da dolazim u neki klub, drugi put sam u Dinamu, devet puta sam negdje bio "vatrogasac". I dolazio u momčadi koje nisam sastavljao. Navikao sam na ove situacije, uvjeren sam kako ću s igračima i svima ljudima oko momčadi uspjeti momčad dići iz ove situacije. Zadnje četiri utakmice nisu bile na Dinamovom nivou, ali mi imamo kvalitetnu momčad. Čak možda i po širini kadra kvalitetniju nego 2018. Ne zanima me što se događalo ovdje 2018., 2020. ili prije dva tjedna. Jedino me zanima sljedeća utakmica, ne želim živjeti na staroj slavi. Znam kakva je odgovornost na meni, spreman sam ju i preuzeti.

Koliko može Dinamo u Ligi prvaka?

- U mom prvom mandatu za mene nisu postojale utakmice Lige prvaka, kupa ili HNL-a. Svaka utakmica je mogućnost da osvojimo tri boda. Monaco ili Lokomotiva, fokus je isti, vjera u pobjedu je ista, bez obzira o kome se radi. Idemo utakmicu po utakmicu. Najveći fokus je dati maksimum na Lokomotivi, tako na svakoj sljedećoj utakmici. Kad navijači vide da je momčad odgovorna i disciplinirana, navijači to cijene.

Vratimo se onim pričama o "korporaciji", hoće li vam navijači to zamjeriti?

- Čim sjedim ovdje, to je znak da smo Dinamo i ja neke stvar ostavili u prošlosti, među nama ne postoje nikakvi utezi iz prošlosti. Bilo je obostranih podbadanja dok sam bio trener u Osijeku. Ali čim sam ovdje, svi smo procijenili kako to nije više nije problem. Tu sam da stvaram bolje sutra, ne osvrćem se na ono što je nekad bilo. Pa nekad se i kod kuće posvađate sa suprugom pa se kasnije poljubite.

Kako će Dinamo igrati pod vašim vodstvom?

- Sustav igre je bio različit, nekad 4-3-3, nekad 3-5-2, pa i 4-2-3-1. Bilo je svega, to su sustavi koje Dinamo može igrati. Pobornik sam igranja sa četvoricom otraga, a prema naprijed može biti raznih varijacija. Moja će momčad ići u tom pravcu. Obrana? To nije problem Nevistića, nekog stopera niti zadnjeg veznog, već cijele momčadi. Svi brane, svi napadaju. Kad to postignemo da je naš napadač prvi obrambeni igrač, bit će nam teško dati gol. Kao u prvom mandatu.

Koliko vam pomaže iskustvo Bundeslige?

- Iz svakog iskustva nešto naučite, svaka zemlja je specifična. Svaki klub je specifičan. Bundesliga je drugačija, puno se trči, Union Berlin nije ni jedanput pod mojim vodstvom pretrčao ispod 120 kilometara, trčali smo uvjerljivo najviše u Bundesligi. To želim postići u Dinamu. To je sad malo problem, u zadnjim utakmicama Dinamo nije bio ni na 112-113 kilometara, a u nogometu nema ništa bez trčanja. To moramo podići što prije. Usporedba Union Berlina i Dinama? To su dvije različite momčadi. Unionu je odgovarao sustav 3-5-2, Dinamu više paše 4-3-3. Union nije bio pripremljen za atraktivan nogomet, Dinamo ima mlade igrače velikih vrijednosti. I ja se kao trener moram adaptirati.

Kako gledate na današnji HNL?

- Ako ću biti iskren, ja pratim ligu u kojoj radim i HNL. Ako sam u Turskoj, pratim tursku ligu i HNL. Englesku ligu ne gledam, španjolsku možda pogledam jednu utakmicu. Sve sam pratio HNL, znam sve o svim momčadima. Tko je otišao, tko kako igra, budite uvjereni da sam dobro spreman i znam kvalitete svih momčadi. Tri momčadi su puno bolje od ostaliih, Dinamo, Rijeka i Hajduk. Osijek? Nažalost mene kao Osječanina, nije dobro startao, ali klub je u obnavljanju, traži se malo. I onda imamo grupu momčadi od 4. do 10. mjesta. Prvenstvo će biti zanimljivo.

Bruno Petković je 2020. godine proročanski rekao "srest ćemo se opet".

- Htio sam da se prije sretnemo, prije mog povratka u Dinamo, ali to se u Trabzonsporu i Union Berlinu nije dogodilo. Iako je bilo pokušaja. Zadnji put smo se čuli na njegov rođendan, imamo dobar odnos, znao je biti i turbulentan. Ja sam čovjek koji će ti dati sve, pa očekujem sve i natrag. Petković to dobro zna, on će biti Bruno Petković kao prije četiri godine, uvjeren sam u to. 

Koja je tajna rada s Petkovićem? Pod vama je bio najbolji.

- Bruno je tad rastao, došao je kao nepoznanica u Hrvatsku. Rano je otišao van. Svi su bili skeptični oko njega, a za njegov rast je on sam najzaslužniji. Mi kao treneri smo tu da mu pomognemo. Nekad ga se treba pomaziti, nekad kazniti, nekad ga staviti, nekad maknuti iz momčadi. Ali morate prema njemu i svakome imati pošten odnos. Ja sam tu da izaberem između 26-27 igrača koji mogu igrati u Dinamu. Svima Dinamo mora biti na prvom mjestu.

Jeste li se čuli sa Sergejom Jakirovićem?

- Čuli smo se poslije Qarabaga, pričali smo opušteno, nitko nije mogao predvidjeti da će se ovo dogoditi. Žao mi je zbog toga, on je kvalitetan trener, naći će svoj put, nitko ne može izbrisati sve što je napravio, titule i ulazak u Ligu prvaka. Čestitao mi je porukom na angažmanu na povratku u Dinamo, čut ćemo se sljedećih dana.

Malo o Lokomotivi...

- Mi smo fokusirani na Lokomotivu, znamo što nam HNL donosi. Vjerujemo direktran plasman u Ligu prvaka dogodine, moramo biti prvaci i biti dobri u Ligi prvaka. Fokus je na prvu sljedeću utakmicu. Lokomotiva je iskusna momčad s nekoliko mladih pojedinaca, imaju prekaljenih boraca u HNL-u. Imaju trenera koji je sjajan, najdugovječniji u HNL-u. Trebat će nam želje, discipline, svaki igrač mora dati maksimum, ići na maksimum. U razgovoru s igračima ćemo ih pripremiti. Pojačanja? Nismo pričali o pojačanjima, nema ni potrebe. Još nismo dotakli te teme. Sutra nemamo na raspolaganju Mmaeea i Theophilea, drugi bi trebali biti OK. Plus dulje ozlijeđeni Perić i Perković.

Dinamo će četiri dana nakon Lokomotive dočekati Monaco na Maksimiru u 2. kolu Lige prvaka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 111

VIDEO

Dilaver: 'Bjelica će probuditi i Petkovića!' Budimir: 'Uh, kad je potjerao iz momčadi Lecjaksa...'
BIVŠI DINAMOVCI ZA 24SATA:

Dilaver: 'Bjelica će probuditi i Petkovića!' Budimir: 'Uh, kad je potjerao iz momčadi Lecjaksa...'

Plus+ Nenad je sad najbolje rješenje. Igrat ćeš onoliko koliko zaslužiš. Kod njega se i prvi i 25. igrač u momčadi dobro osjećaju, naglašavaju igrači koje je vodio u prvom mandatu
Hrvatska - Argentina 0-2: Kraj SP-a za Hrvate. Dvije velike pogreške poslale nas kući...
OSMINA FINALA SP-A

Hrvatska - Argentina 0-2: Kraj SP-a za Hrvate. Dvije velike pogreške poslale nas kući...

Uz dvije velike greške na početku prvog poluvremena, odnosno drugog, Hrvatska je izgubila u osmini finala Svjetskog prvenstva od Argentine. Imali smo više udaraca od Argentinaca, ali slaba je to utjeha