Obavijesti

Show

Komentari 3

Umrla glumica Gena Rowlands, poznata po ulozi u 'Bilježnici'

Umrla glumica Gena Rowlands, poznata po ulozi u 'Bilježnici'
5

U filmu 'Bilježnica', koji je režirao njezin sin Nick Cassavetes, glumi stariju Allie, koja boluje od Alzheimerove bolesti. I sama Gena je posljednjih nekoliko godina bolovala od nje...

VIDEO

Preminula je glumica Gena Rowlands, poznata po ulogama u filmovima 'Žena pod utjecajem' i 'Bilježnica'. Imala je 94 godine. Rowlands je umrla u svom domu u Kaliforniji u srijedu, okružena obitelji. 

Svoju glumačku karijeru počela je 1950. godine na Broadwayu, a nekoliko godina kasnije pojavila se u nekoliko serija kao što su 'Studio One', 'Laramie', 'Johnny Staccato', 'Riverboat', 'Bonanza'... Prvi put se u filmu pojavila 1958., a njezin brak s Johnom Cassavetesom, američkim redateljem, doveo ju je do poznatih uloga. 

Los Angeles: Gena Rowlands dobila po?ast od kineskog kazališta TCL

Rowlands je glumila u 10 njegovih filmova, a u braku su bili gotovo 35 godina do njegove smrti 1989. godine. Počevši od 1960-ih, par je tijekom tri desetljeća stvorio očaravajuće i eksplozivno partnerstvo na ekranu koje je istraživalo teme strasti i samouništenja u pozadini alkohola i nevjere.

Za ulogu koju mnogi smatraju njezinom najboljom, u filmu "Žena pod utjecajem" (1974.), gdje predočava emocionalni krah kućanice, Rowlands dobiva prvu od dvije nominacije za Oscara.

Glumica iz filma 'The Notebook' glumila je ženu s Alzheimerom, a sada se bori s istom bolešću
Glumica iz filma 'The Notebook' glumila je ženu s Alzheimerom, a sada se bori s istom bolešću

- Što god da kažem o Geni nije dovoljno jer je ona tako nevjerojatna - rekla je Winona Ryder, citirana u LA Timesu 1992. kada su njih dvije zajedno glumile u filmu Jima Jarmuscha "Noć na Zemlji".

Osim sa suprugom, Gena je radila i sa svojom djecom. Njen sin, Nick Cassavetes, režirao je romantičan film 'Bilježnica' s Ryanom Goslingom i Rachel McAdams. Gena u filmu glumi stariju verziju glavnog ženskog lika Allie. 

Ranije je Nick otkrio za strane medije da Gena, kao i njezin lik u 'Bilježnici', boluje od Alzheimera. 

- Kad je mama glumila Allie, puno smo pričali o Alzheimeru, i htjela je imati autentičnu izvedbu. I evo, sad, zadnjih pet godina, boluje od Alzheimera. Potpuno je dementna - ispričao je, prenosi People

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Damir Fazlinović iz serije Lud, zbunjen, normalan osuđen zbog bludničenja nad maloljetnikom
DOBIO GODINU DANA ZATVORA

Damir Fazlinović iz serije Lud, zbunjen, normalan osuđen zbog bludničenja nad maloljetnikom

Mladić iz publike je rekao da je bio žrtva pedofilije kad je imao 14 godina