Maštovite kombinacije s karamelom pretvaraju se u slatke zalogaje, a voću i kokicama u trenu daje novo ruho te ih pretvara u jednostavne superdeserte
Umak, kockice ili brownie - svi recepti sadrže finu karamelu
Pripremate li karamelu, miješajte dok se šećer ne otopi, a zatim prestanite i tek povremeno nagnite posudu. Pripazite da ne prepržite šećer jer će biti gorak, a kad u karamelizirani šećer dodajete vrhnje, budite oprezni jer će prskati. No bilo da ga jedete u kolačima, kao umak s voćem ili preljev sa sladoledima, karamela se može kombinirati na brojne načine.
Izmiješajte 200 g vrhnja i žlicu kakaa, grijte dok ne zakuha pa maknite s vatre. Karamelizirajte 220 g šećera, maknite s vatre, umiješajte vrhnje i vratite na vatru dok se ne otopi. Ohladite, no povremeno promiješajte. Izmiješajte vilicom 150 g mascarponea i 240 g kravljeg sira s vanilin šećerom. U čaše stavljajte smjesu sa sirom pa karamel-smjesu. Osim sa sirom, umak od karamele odlično ide uz jabuke, kruške, banane i breskve. Brz desert dobit ćete umočite li banane u karamelu pa u otopljenu čokoladu te u pržene orahe i zamrznete. No u kombinacijama s kokosom, cimetom, kavom i orasima pretvara se u slasne pločice, kockice ili kolače. I obične kokice karamela u trenu pretvara u deliciju.
Brownie od karamele
Sastojci: Šalica maslaca, 2 šalice šećera, 3 jaja, 2 žlice vanilije, 1/2 šalice kakaa, 1/2 žlice soli, 2 šalice brašna, šalica mlijeka; karamela: 32 bombona od karamele, 1/2 šalice maslaca, 420 ml mlijeka, 350 g čoko-čipsa, 12 žlica maslaca
Priprema: Za brownie izmiješajte maslac i šećer. Dodajte jaja, kakao, vaniliju i sol. Uspite brašno i mlijeko te stavite peći 15 min na 175°C. Za karamelu grijte bombone, maslac i mlijeko dok se ne otope, oko 6-8 min, stalno miješajući. Prelijte po brownieju i stavite u zamrzivač na 10-15 min. Za glazuru otopite maslac i čoko-čips. Prelijte po ohlađenoj karameli i premažite.
Karamel-pločice s kikirikijem
Sastojci: pakiranje karamele, 1/4 šalice vode, 3/4 šalice maslaca od kikirikija, 4 šalice žitarica cheerios, šalica slanoga kikirikija, šalica čoko-čipsa, 1/2 šalice maslaca
Priprema: Zagrijte karamelu, vodu i pola šalice maslaca. Izmiješajte sa žitaricama i kikirikijem te stavite u namašćenu posudu. Otopite čoko-čips, maslac i maslac od kikirikija pa polijte time prvu smjesu. Stavite u hladnjak.
Domaći umak od karamele
Sastojci: 1/2 šalice maslaca, 1,5 šalica smeđeg šećera, 3/4 šalice kukuruznog sirupa, žlica vanilije, 1/4 žlice cimeta, mlijeko
Priprema: Otopite maslac. Dodajte šećer, sirup i mlijeko. Pojačajte vatru i kuhajte dok ne zakuha. Maknite s vatre pa umiješajte vaniliju i cimet. Poslužite s kriškama jabuka ili sladoledom.
Čokoladne karamel-kockice
Sastojci: 3,5 šalice oraha, 2 šalice brašna, 2/3 šalice + šalica šećera u prahu, 3/4 + 1/4 + 2/3 šalice maslaca, 340 g čoko-čipsa, 2 žlice vode, 1/2 šalice smeđeg šećera, 1/2 šalice meda, 3 žlice tučenog vrhnja
Priprema: Pecite nasjeckane orahe 5-7 min na 175°C. Izmiksajte brašno, 2/3 šalice šećera i 3/4 šalice maslaca. Stavite u posudu obloženu alu-folijom. Pecite 20 min. Otopite 1/4 šalice maslaca i čoko-čips. Kad se čokolada otopi, dodajte šalicu šećera u prahu i vodu. Prelijte preko baze. Otopite 2/3 šalice maslaca pa dodajte smeđi šećer i med. Zakuhajte, maknite s vatre i dodajte vrhnje. Umiješajte orahe, izmiješajte i time prelijte čokoladnu smjesu. Pecite kolač 20-25 min na 175°C.
Karamel-pločice
Sastojci: 450 g maslaca, šalica šećera, 1,5 šalica šećera u prahu, 2 žlice vanilije, 4 šalice brašna; vrećica bombona od karamele, vrhnje, žlica soli
Priprema: Istucite maslac i šećere, dodajte vaniliju i brašno pa istucite. Stavite tijesto u kalup. Pecite ga na 20 min na 160°C. Otopite karamelu i vrhnje. Prelijte po kori i posolite. Pospite orašastim plodovima prema želji.