Učite na tuđim pogreškama: Pravila koja morate znati ako želite da vam torta uspije
Koja je tajna čvrstog snijega, kako otopiti čokoladu a da ne zagori, kako omekšati maslac...? U umjetnosti spravljanja slastica važan je svaki detalj, kako izbjeći neke od najčešćih pogrešaka, pročitajte u nastavku
Slažemo se s tim da pečenje torti nije nuklearna fizika, ali isto tako znamo da je to umijeće za koje treba mnogo prakse kako biste ga svladali. Ova kulinarska avantura ima određena pravila kojih bi se trebalo pridržavati ako želite da vam torta uspije jer, nakon što ste "potrošili" svoje vrijeme, kupili sve namirnice, baš i nije neka fora da slatki desert, umjesto na tanjurima ukućana, završi u košu za smeće.
Upravo da biste izbjegli sve ono što se događa mnogima koji nemaju previše iskustva sa spravljanjem slastica donosimo osnovne upute i pravila za pečenje torti - kako i prema kojem redu, a na kraju vas čeka i slatko iznenađenje.
1. Važno je paziti na detalje u pripremi
Kad prema receptu morate "istući snijeg", to znači da je potrebno odvojiti žumanjke od bjelanjaka i na kraju izmiksati bjelanjke. Tajna dobrog snijega je dodati vrhom noža malo soli, zbog čega ćete dobiti još čvršći snijeg.
Što se tiče upute "istopite čokoladu za kuhanje", uvijek koristite tehniku otapanja na pari jer će se na izravnoj vatri zalijepiti ili zagorjeti. Još nešto što će vam pomoći u otapanju čokolade je i dodatak kokosova ulja, nakon kojeg će dobivena smjesa izgledati zaglađenije i sjajnije.
Kad je riječ o maslacu, ključnom sastojku gotovo svake torte, pobrinite se da bude sobne temperature jer će zbog toga zadržati zrak koji se tijekom pečenja zbog topline širi i stvara pahuljasti biskvit. Ako ipak ne stignete čekati da maslac omekša na sobnoj temperaturi i odlučite se za mikrovalnu pećnicu, pazite da ga ne otopite previše jer će time torta izgubiti prozračnost. O dodatnim savjetima kako najbolje omekšati maslac koji ste zaboravili na vrijeme izvaditi iz hladnjaka pročitajte ovdje.
2. Previše miksanja može stvoriti rupe
Ako se u vašoj torti nakon pečenja pojave rupe i tuneli, uzrok je vjerojatno nepravilno, to jest prekomjerno miješanje. Ako u receptu piše da smjesu treba ručno miješati, a vi se umjesto toga odlučite za mikser, obavezno skratite vrijeme miješanja.
Dodatna preporuka je da sastojci namijenjeni za miješanje, kao što su jaja, mliječni proizvodi i voda, budu na sobnoj temperaturi jer se tad lakše i brže povezuju (čime se smanjuje potreba za prekomjernim miješanjem). Ako vam se ipak u torti pojave rupe, ne mora značiti da ona nije ukusna - probajte zakamuflirati nedostatke glazurom ili kremom.
3. Papir za pečenje je neizostavan
Uvijek koristite papir za pečenje ili eventualno razmažite maslac po kalupu kako se torta ne bi zalijepila za podlogu. Neki čak koriste obje taktike, prvo maslac, pa papir za pečenje (koji možete zgužvati ili izrezati na krugove), i opet maslac - garantirano nema lijepljenja! Složit ćete se da nema većeg razočaranja nego kad ispečete tortu, stavite je pred goste i svi je oduševljeno komentiraju, a vi im ne možete dati lijepo odrezan komad.
Također, kad je torta pečena, pustite je da odstoji neko vrijeme u kalupu zato što će se hlađenjem biskvit malo skupiti, što će vam olakšati vađenje torte iz kalupa. Isto tako, poželjno je da pečena torta bude na sobnoj temperaturi prije nego što je prelijete glazurom jer, ako je vruća, dio glazure će potonuti u tortu.
4. Muka zvana pećnica
Vjerojatno najvažnije pravilo u bilo kakvom pečenju je: uvijek zagrijte pećnicu 15 minuta prije pečenja! Naime, ako tortu stavite u hladnu pećnicu, ona će se prebrzo dignuti i spustiti kad toplina poraste. Drugo, gotovo jednako važno pravilo: ne otvarajte prerano vrata pećnice. Kad u pećnicu uđe zrak sobne temperature, može se dogoditi da torta padne.
Kad izlijevate smjesu za biskvit u kalup, nemojte je pretjerano tresti jer tako mogu nestati mjehurići iz unutrašnjeg dijela smjese. Ako se to dogodi, biskvit će se slegnuti te neće biti prozračan. Mjehurići također mogu nestati ako kalup sa smjesom ne stavite odmah nakon izlijevanja u pećnicu.
Za kraj, da biste bili sigurni da je torta pečena, napravite test čačkalicom, to jest zabodite čačkalicu u biskvit i, ako izađe čista, znači da je vrijeme za gašenje pećnice.
5. Vježbom do savršenstva
"Ponavljanje je majka znanja", tako da, ako želite zapamtiti naše slastičarske trikove i savjete, okušajte se u pečenju torte već danas. Za vas smo pripremili recept za čokoladnu tortu od naranče koja će vas, blago rečeno, oduševiti.
Sastojci:
Biskvit:
- 1 naranča
- 100 g čokolade za kuhanje
- 3 jaja
- 280 g šećera
- 240 ml MEGGLE maslaca ili Alpinesse
- 250 g glatkog brašna
- 1 i pol žličica praška za pecivo
- kakao prah
Krema:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 225 ml slatkog vrhnja
Ukrašavanje:
- naranča ili narančina kora
- MEGGLE Creme Patisserie
Priprema:
- Probušite naranču čačkalicom i skuhajte je u kipućoj vodi da omekša - za to će vam trebati otprilike pola sata. Skuhanu naranču pasirajte, a kada dobijete jednoličnu smjesu, pustite je nekoliko minuta da se ohladi.
- Nadalje, otopite čokoladu za kuhanje. Čokoladu otopite na pari, nakon čega je pustite da se malo ohladi.
- Zagrijte pećnicu na 180ºC i uključite opciju ventilatora. U veliku posudu umutite jaja, šećer i otopljeni maslac. Postupno dodajte pasiranu naranču, a na kraju i otopljenu čokoladu. Prosijte kakao, brašno i prašak za pecivo. Još jedanput sve pomiješajte.
- Namastite maslacom okrugli kalup za torte promjera 23 cm. Prethodno dobivenu smjesu ulijte u kalup i ubacite u zagrijanu pećnicu. Pecite 55 minuta, ali nakon 45 minuta, ako vam se čini da je smjesa previše posmeđila, prekrijte je folijom.
- Kad je torta gotova, lagano odškrinite pećnicu i pustite je tako deset minuta. Nakon toga možete izvaditi tortu i krenuti s pravljenjem čokoladne kreme.
- Za kremu prvo otopite čokoladu na pari, zatim zakuhajte vrhnje i njime prelijte čokoladu. Ostavite dvije minute, a nakon toga miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kremu ostavite na sobnoj temperaturi oko sat i pol kako bi očvrsnula.
- Tortu prebacite na tanjur za posluživanje i prelijte je čokoladnom kremom. Možete je dodatno ukrasiti trakicama kandirane narančine kore, svježim kriškama naranče i šlagom. Ako vam vrijeme to dopušta, predlažemo da tortu stavite tijekom noći u hladnjak jer će vam biti još ukusnija sutradan.