Ako želite svoju djecu naučiti jednoj od osnovnih životnih vještina, a da to ne bude naglo, od malih nogu ih polako uključujte u kuhanje. Donosimo vam nekoliko ideja kako mališani mogu sudjelovati u pripremi jela
Učite djecu kuhanju od malih nogu: Recepti za jednostavna jela koja mogu raditi s vama
Svaki obrok koji pripremate je prilika da i vaša djeca nešto nauče. Uključite ih posao od jutarnjih sati, kad krenete raditi doručak, pa sve do večere. Kod podjele zadataka vodite se time koliko je dijete staro. Mlađoj djeci možete, recimo, dati da peru povrće, a starijoj da ga sjeckaju.
POGLEDAJTE VIDEO: Odgoj djece u Danskoj
Pokretanje videa...
Usput im govorite kako i zašto se radi svaki korak kod pripreme hrane, na što trebaju paziti, kakve namirnice birati, koji okuse se odlično nadopunjavaju, pokažite im male trikove... I svakako ih motivirajte da u kuhinji budu kreativni i pokušaju jelu dati neki svoj okus za koji smatraju da bi se dobro slagao s ostatkom. Ili, neka smisle sama neki jednostavan recept pa ga zajedno pretvorite u jelo koje će kasnije degustirati cijela obitelj.
Neki im učenje kulinarskim tajnama bude kao zabavna igra - na taj način će se rado uključiti u pomaganje te puno naučiti.
Donosimo vam primjere nekoliko jela koja možete pripremati sa svojim mališanima:
1. Mesne okruglice sa špagetama
Sastojci:
Za mesne okruglice:
- 300g kvalitetne svinjske kobasice (oko 4 velike)
- 500 g nemasne govedine
- 1 mali luk, krupno nasjeckan
- 1 mrkva, sitno naribana
- 1 žlica suhog origana
- 50 g parmezana, sitno naribanog, plus dodatak za posluživanje
- 1 srednje jaje
- 1 žlica maslinovog ulja
Za umak od rajčice:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 tikvica, krupno naribana
- 3 češnja češnjaka, sitno naribana
- 1 žlica pirea od rajčice
- prstohvat šećera
- par kapi vinskog octa
- 2 limenke pelata od 330 g
Postupak:
Djeca: Iscijedite svo meso kobasica iz kore kobasica u veliku zdjelu i dodajte mljeveno meso. Sve ostale sastojke za ćufte, osim maslinovog ulja, ubacite u zdjelu i začinite crnim paprom pa sve zajedno gnječite rukama dok se potpuno ne sjedini. Pripazite na mlađu djecu kako ne bi isprobavali sirovu mješavinu.
Djeca: Od mješavine mesa napravite kuglice veličine oraha i stavite ih na tanjur – to je posao u kojem mogu pomoći djeca od 2 godine.
Odrasli: Dok djeca rade mesne kuglice napravite umak. Zagrijte ulje u velikom loncu. Dodajte tikvice i češnjak i kuhajte 5 minuta dok ne omekšaju i ne postanu kašasti. Umiješajte pire od rajčice, šećer i ocat ostavite 1 min pa dodajte rajčice i pirjajte 5 min. Ako vaša djeca vole tikvice onda možete ostaviti umak takav kakav je. Ali ako, poput nekih, nisu obožavatelji tikvica, onda umak izmiješajte ručnim blenderom - u svakom slučaju nastavite lagano pirjati umak dok pirjate mesne okruglice. Ako se vaše dijete ne boji od stariji od 7 godina mogu kuhati umak uz vaš nadzor.
Odrasli: Zagrijte ulje u velikoj tavi i, radeći u serijama, zapecite mesne okruglice sa svih strana pa ih ubacite u umak – nastavite pirjati umak 15 minuta, lagano miješajući dok se mesne okruglice do kraja ne skuhaju. Poslužite uz kuhane špagete, dodatno naribani parmezan i nekoliko natrganih listića bosiljka koje je vaše dijete ubralo i natrgalo.
2. Mini pizze
Sastojci:
- 6 peciva
- 4 žlice passate (umak od rajčice iz tetrapaka)
- 4 žlice kečapa
- ½ žličice sušenog origana
- dodaci po želji (paprika, cherry rajčica, crveni luk, kukuruz, masline, šunka i bosiljak sve dobro funkcionira)
- 75 g cheddar sira, naribanog
Priprema:
Odrasli: Zagrijte toster na najjače. Peciva prerežite na pola i lagano prepecite u tosteru. U međuvremenu u zdjeli pomiješajte passatu, kečap i origano. Začinite. Nasjeckajte odabrane dodatke na male komadiće.
Djeca: Mala djeca mogu natrgati bosiljak ili nasjeckati meko povrće u šalici pomoću kuhinjskih škara.
Odrasli: Tepsiju obložite folijom. Umak premažite preko peciva.
Djeca: Na peciva stavite dodatke po želji.
Odrasli: Pecite u pećnici 3-4 min na 210 Celzijevih stupnjeva, dok se sir ne rastopi. Ostavite da se malo ohladi prije jela.
3. Ražnjići s paprikom i mesom
Sastojci:
- 400 g svinjskog filea
- 4 žlice muscovado šećera
- 60 ml jabučnog octa
- 1 žličica ribljeg umaka
- ½ manjeg ananasa, oguljenog, očišćenog od jezgre i narezanog na komadiće (ili koristite gotov svježi ananas, dobro ocijeđen)
- 1 zelena paprika, očišćena od sjemenki i izrezana na kvadratiće (po želji)
- 4 mlada luka, izrezana
- korijander, nasjeckan (po želji)
- kuhana riža, za posluživanje
Priprema:
Odrasli: Svinjetinu narežite na kockice. U tavi na laganoj vatri zagrijte šećer i ocat dok se šećer ne rastopi. Dodajte riblji umak i ohladite.
Djeca: Ubacite svinjetinu i dobro promiješajte da sve kocke budu prekrivene umakom.
Odrasli: Zagrijte grill tavu i dodajte malo ulja.
Djeca: Svinjetinu i ananas nabodite na ražnjiće, izmjenjujući komadiće paprike i mladog luka.
Odrasli: Pecite na grill tavi 3-4 minute sa svake strane (možda ćete ih morati peći dulje ako pečete na rešetki). Pospite korijanderom, ako želite, a zatim poslužite s rižom.
4. Kineska tjestenina s piletinom
Sastojci:
- 1 pakiranje instant ramen rezanaca
- 600 ml pilećeg temeljca
- ½ kuhanih pilećih prsa, narezanih
- 4 žlice kukuruza slatkog, graška ili graha
- 1 jaje
- sezamovo ulje, za posluživanje (po želji)
Priprema:
Odrasli: Stavite rezance u tavu (nemojte dodavati vrećicu s okusom). Zalijte temeljcem, zakuhajte, pa kuhajte dok se ne skuha (slijedite upute na pakiranju za vrijeme kuhanja).
Odrasli: Izvucite rezance iz tave i prebacite u dvije zdjele. Vratite temeljac u tavi da prokuha, a zatim dodajte piletinu i kuhajte dok se ne zagrije. Izvadite piletinu šupljikavom žlicom, a zatim je narežite na male komadiće.
Odrasli: Zagrijte kukuruz šećerac ili skuhajte grašak ili mahune u temeljcu, dovodeći ako je potrebno do vrenja, a zatim prebacite u zdjelu. U međuvremenu kuhajte jaje u tavi s kipućom vodom 6 minuta. Pažljivo izvadite i ohladite pod hladnom vodom, a zatim ogulite i prepolovite.
Djeca: U svaku zdjelu s tjesteninom dodajte polovicu jaja, a zatim prokuhano povrće i piletinu prema želji/ukusu.
Odrasli: prelijte tjesteninu temeljcem i na kraju dodajte nekoliko kapi sezamovog ulja.
5. Dugina salata u čaši
Sastojci:
- 350 g tjestenine
- 200 g mahuna, izrezanih i nasjeckanih na kratke komade
- 160 g konzerve tunjevine u maslinovom ulju, ocijeđene
- 4 žlice majoneze
- 4 žlice prirodnog jogurta
- ½ malog pakiranja vlasca, narezanog (po želji)
- 200 g cherry rajčica, narezane na četvrtine
- 1 narančasta paprika narezana na kockice
- konzerva kukuruza, ocijeđenog
Priprema:
Odrasli: Kuhajte tjesteninu dok ne bude malo al dente (2 minute manje od uputa na pakiranju) i dobro ocijedite. Mahune kuhajte u ključaloj vodi 2 minute, a zatim ih isperite hladnom vodom i dobro ocijedite.
Djeca: Tunjevinu pomiješajte s majonezom i jogurtom. Dodajte vlasac, ako koristite.
Odrasli: Prebacite tjesteninu u četiri male staklenke sa širokim grlom (korisno za piknike).
Djeca: Testeninu prelijte sa žlicom preljeva od tune. Dodajte sloj mahuna, zatim sloj cherry rajčica, pa papriku i kukuruz. Pokrijte i ohladite dok ne budete spremni za jelo piše BBC Good Food.
POGLEDAJTE VIDEO ČAROBNOG IMANJA U ZAGREBU: